Érettek vagyunk a befektetési kategóriára

Elemzői vélemények szerint idén újból befektetési kategóriába kerülhet hazánk: akár három százalék is lehet a gazdasági növekedés.

BA
2015. 01. 20. 10:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Bank of America Merrill Lynch 2020-ig vizsgálta meg Magyarország és a kelet-közép-európai régió bővülését.

Az elemzők meglátásai szerint a cseh és magyar potenciális gazdasági növekedések mérsékeltebbek lehetnek a lengyelnél: az európai uniós pénzfelhasználás hatékonyan működött, és az infrastrukturális fejlesztési igények is alacsonyabbak az országok méretéből adódóan.

Az elemzés kitér arra is, hogy hatéves viszonylatban az eurózónás növekedés várhatóan továbbra is csekély marad, és ez beárnyékolhatja a magyar és cseh gazdaság bővülését, mivel mindkét ország erősen exportorientált. Magyarországon a bruttó hazai termék 105 százalékát teszi ki a kivitel.

A térségben hazánk potenciális növekedése a legbizonytalanabb, ugyanakkor az elemzőház egy konzervatív, 1,5 százalékos várható növekedést jósol 2020-ig, amely valójában az idén és jövőre akár három százalék is lehet.

A hitelminősítők előreláthatólag nem sietik el a felminősítéseket, de hazánk folyó fizetési mérleg többlete, alacsony költségvetési hiánya és növekedési adatai indokolják, hogy még ebben az évben Magyarország besorolása javulhat. A nyolcvanszázalékos államadósság-ráta kifejezetten magas a hozzánk hasonló országok hatvan százalék körüli szintjéhez képest, azonban amíg a kormány szigorú költségvetési politikát folytat és az államadósság továbbra is csökken, addig esélyes hazánk befektetési kategóriába történő felminősítése.

Németh Dávid, a K&H vezető elemzője is úgy látja, hogy már 2015 végén felminősíthetik Magyarországot, és összességében 2016 végére mindhárom fontos hitelminősítőnél visszakerülhet az ország a befektetésre ajánlott kategóriába. Keddi közleményében ugyanakkor arra emlékeztetett, hogy a felminősítés csak a kilátások javítása után következhet be. Ehhez pedig tartós gazdasági növekedés, fennmaradó költségvetési fegyelem kell, illetve függ attól, hogyan alakul az államadósság pályája, az ország finanszírozása (forintalapú állampapírok belföldi térnyerése).

Az elemző úgy véli, a felminősítés többek között elősegíti a hitelezést, mivel a bankrendszer könnyebben és olcsóbban jut finanszírozáshoz. A jelenleginél több befektetési alap is vásárolhat majd magyar eszközökből, forintból, állampapírból, így ennek, valamint a közben fejlődő gazdaságnak és alacsony költségvetési hiánynak köszönhetően csökkenhet az államadósság.

Magyarországra a három nagy nemzetközi hitelminősítő közül jelenleg a Standard & Poor’s tartja érvényben a leggyengébb besorolást: ennél a cégnél a hosszú és a rövid lejáratú magyar államadósság-kötelezettségek osztályzata „BB/B”. A hosszú futamidejű magyar osztályzat az S&P listáján a befektetési ajánlású sáv aljától két fokozattal elmarad. A Moody’s hosszú távú magyar szuverén osztályzata ennél egy fokozattal jobb, „Ba1”, amely e cég besorolási módszertana alapján azonos a Fitch Ratings „BB plusz” hosszú futamú magyar szuverén devizaadós-minősítésével. Ezek az osztályzatok egy fokozattal maradnak el a befektetésre ajánlott kategória alapszintjétől, a „Baa1/BBB mínusz” besorolástól. Magyarország államadós-osztályzataira egyedül a Moody’s tart érvényben negatív kilátást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.