Leálló benzinturizmus

Lényegében eltűnt a keleti határ mentén a benzinturizmus: néhány éve még félmillió liter illegális üzemanyagra bukkant a hatóság.

Jakubász Tamás
2015. 01. 21. 5:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem adott különösebben sok munkát tavaly a benzincsempészet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) embereinek. A fináncok és a pénzügyi nyomozók összesen 53 ezer liter – nagyjából 15 millió forint értékű –, jogsértően behozott vagy illegálisan előállított hajtóanyagot vontak el a piaci szereplőktől és a magánszemélyektől. – Korábban bizonyos időszakokban egészen más értékek szerepeltek az éves összefoglalókban – mondta érdeklődésünkre a NAV jövedéki ügyekkel foglalkozó szóvivője.

Suller Attila felidézte: volt olyan esztendő, amikor félmillió liter, törvénysértő módon forgalomba kerülő benzint, gázolajat gyűjtött be a vámszervezet. Az utóbbi időszakban ugyanakkor hiába is keresne bárki hatalmas üzemanyag-tartályú, célirányosan Ukrajnába tartó, s akár óránként forduló kocsikat a keleti megyék határ menti útjain. – A megfelelő ellenőrzések miatt ma már leginkább csak azok mennek Kárpátaljára, akiknek valóban dolguk is van arrafelé – mondta a szóvivő, hozzáfűzve: az Ukrajnába tartó utasforgalom a mögöttünk hagyott esztendőkben igencsak visszaesett, miközben a szabolcsi benzinkutak forgalma érezhető emelkedésnek indult.

Az évről évre lefoglalt tételek utóbb sajátos karriert futhatnak be. Az elvont hajtóanyag ugyanis – megfelelő ellenőrzés, vizsgálat után – közérdekű feladatok elvégzését szolgálhatja. Az előírások szerint a NAV a katasztrófahelyzetek elhárításához adhat át a felhasználható benzinből, gázolajból. Árvíz idején így került például lefoglalt üzemanyag a Dunántúl vízügyi szakembereihez, miként a szükség idején az árvíz ellen küzdő Ipolyvece önkormányzata is hasznát vette az ilyen keretek közt kapott négyszáz liter gázolajnak. Ezeken túl több tízezer litert a katasztrófavédelem egységei használtak el az oktatási, gyakorlatozási feladatok teljesítésénél, vagy éppen a mentési munkálatok végzésénél szintén kerülhet efféle üzemanyag az állami járművekbe.

Más alkalmakkor talán némiképp meglepő cél érdekében füstölték el az illegális forrásból származó benzint, gázolajat. A Debreceni Állatkert esetében szó szerint füstölésről lehetett szó, kétszáz liter lefoglalt áru a megsemmisítésre váró takarmányt lobbanthatta lángra. Máskor – közölte Suller Attila szóvivő – a Tiszán járőröző NAV-os csónakok tartályát töltötték fel az arra alkalmas, lefoglalt üzemanyaggal. Ezer liter jogsértő gázolaj tehát – végső soron – akár a vízi utat választó cigarettacsempészek leleplezésében, elkergetésében is érdemi szerepet játszhatott. Mint megtudtuk, a jogsértések több alkalommal nem maradtak annyiban. A hatóság tavaly – november végéig – másfél tucat esetben indított nyomozást az üzemanyagokkal trükközők ügyeiben. A vizsgálódást rendszerint költségvetési csalás miatt kezdték meg a NAV pénzügyi nyomozói.

A fentieken túlmenően a benzinturizmus visszaszorulásában már az is közrejátszhat, hogy jelentősen csökkent az elmúlt időszakban az üzemanyagok ára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.