Lehet magasabbra engedni a Balaton vizét, ha

erre adottak lesznek a feltételek. Ebben az esetben a Balaton térképét is át kell rajzolni, mert máshol lesz a partvonal.

BuL
2015. 01. 29. 8:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Balassa Balázs felidézte: 1997-ben döntöttek arról, hogy a Balaton vízszintmaximumát az akkori 100 centiméterről 110 centiméterre emelik, ami ellen kilenc önkormányzat tiltakozott, kérve bizonyos feltételek teljesülését. A hatóságok a vízszintmaximum megemelését ezekkel a feltételekkel engedélyezték, amelyek azonban a mai napig nem teljesültek. Emiatt a vízszintmaximum 120 centiméterre emelésével kapcsolatban egyelőre sok a kétely, amelyet a vízügyi szakemberek eddig nem tudtak eloszlatni – fogalmazott a BSZ elnöke. Hozzátette: a hiányzó feltételek teljesülése esetén az önkormányzatok támogatják a vízszintemelést.

Pécseli Péter, a balatoni vízügyi kirendeltség vezetője elmondta, hogy az illetékes vízügyi igazgatóság tavaly nyújtotta be kérelmét a balatoni vízszintszabályozás módosítására. „Jogos társadalmi igény a tó szabályozási maximumának 120 centiméterre emelése, azonban előtte tanulmányozni kell ennek hatásait” – mondta a szakember. A projekt előkészítésére az Országos Vízügyi Főigazgatóság pályázott támogatásért. A legnagyobb gondot az okozza, hogy a partvédőművek és a csapadékvíz-elvezető csatornák a 100 centiméteres vízszintmaximumhoz épültek ki.

A Balaton vízszintingadozása az 1960-as és 90-es évek között még a meghatározott szabályozási sávban mozgott, azonban azóta szélsőségessé vált többször is, ezért egyértelműen szükség van a szabályozására. (A tó vízszintje 2004-ben 23 centiméterre csökkent le, míg tavaly 135 centiméteres maximumot mértek.) Az utóbbi hónapok bőséges csapadéka miatt tavaly szeptember óta annyi vizet engedtek le a Sió csatornán, ami elméletben csaknem egy méterrel emelhette volna a tó vízszintjét.

Az elnökségi ülésen szó esett arról is, hogy önkormányzati feladat lenne annak felülvizsgálata, megemelt vízszint esetén miként változik meg a tó 100 centiméteres vízszinttel meghatározott jogi partvonala. Az ülésen az is elhangzott, hogy a jogszabályok több mint egy évtizede meghatározták, hol szükséges parti sétányok kialakítása – ami részben betölthetné a partvédőmű szerepet is –, de ilyenek nem létesültek, ezért ideje eldönteni, hogy megvalósítják-e ezeket valamilyen forrásból, vagy sem.

Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója arról számolt be, hogy a horgászturizmus fejlesztése érdekében egyebek közt bevezetik a bojlis horgászatot, növelni kívánják a parti horgászhelyeket, és bővíteni a csónakkikötők, sólyák számát. Több „eltékozolt tógazdaság” is visszakerülhet a társaság vagyonkezelésébe, ezek segítségével lehet majd kielégíteni a balatoni hal iránti igényeket – mondta a cégvezető.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.