Nem változott az alapkamat

A szakértők is arra számítottak, hogy a Magyar Nemzeti Bank tartja a 2,10 százalékos szintet.

HZS
2015. 01. 27. 13:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár elemzők szerint az Európai Központi Bank (EKB) múlt héten bejelentett likviditásbővítő intézkedése jelentősen megnövelte a valószínűségét a magyar kamatcsökkentésnek, a szakértők is arra számítottak, hogy a jegybank egyelőre nem változtat az alapkamaton.

A monetáris tanács 2014 júliusa óta nem módosította az alapkamat 2,10 százalékos szintjét. Az ezt megelőző kétéves kamatcsökkentési ciklus eredményeként a jegybanki alapkamat összességében 490 bázisponttal mérséklődött.

 

 

A monetáris tanács legutóbbi, december 16-i ülésén az összes jelenlévő tag egyhangúlag támogatta a jegybanki alapkamat tartását. A monetáris tanács akkori megítélése szerint az MNB előrejelzési feltételeinek teljesülése mellett a középtávú inflációs cél elérése a laza monetáris kondíciók tartós fenntartásának irányába mutatott.

A magyar fizetőeszköz a többi devizához képest alig változott. Az eurót negyedórával az MNB kamatdöntése előtt 312,42 forinton jegyezték, a döntés után tizenöt perccel, délután negyed háromkor 312,15 forinton.

A dollár árfolyama a kamatdöntés előtt 276,50 forint volt, utána 276,02 forint lett, a japán jené 2,3462 forintról 2,3450 forintra csökkent.

Egyedül a svájci frankkal szemben gyengült a forint. Az MNB bejelentése előtt 306,54 forint volt a frank árfolyama, utána 306,95 forint.

 

William Jackson, a Capital Economics pénzügyi-gazdasági elemzőház felzárkózó piacokkal foglalkozó vezető közgazdásza a 2,10 százalékos alapkamatot változatlanul hagyó döntés utáni első gyorselemzésében hangsúlyozta, hogy a monetáris tanács az eddigi közleményekben a kamatcsökkentések helyett a laza monetáris politika tartós fennmaradását jelezte a piacnak.

Jackson szerint azonban most vannak okok annak feltételezésére, hogy az MNB monetáris testülete ezúttal még enyhébb alapállásra vált, mindenekelőtt az, hogy az infláció a vártnál is mélyebbre süllyedt a negatív tartományon belül.

Piaci elemzők a döntéshez fűzött kommentárjaikban utaltak a lefelé mutató inflációs kockázatokra, és úgy vélték, hogy az MNB a márciusban megjelenő negyedéves inflációs jelentésében jelezheti majd, hogy szükségesnek tart-e további lazító lépéseket.

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető elemzője szerint a monetáris tanács valószínűleg továbbra is tartja magát ahhoz a véleményhez, amit január közepén megfogalmazott, hogy az inflációs cél teljesülni fog 2016 második felében, így nem indokolt az alapkamat változtatása.

Bebesy Dániel, a Budapest Bank portfóliómenedzsere úgy vélte, a további enyhítést egyelőre nem az alapkamat vágásával, hanem inkább a növekedési hitelprogram kiterjesztésével próbálja meg elérni az MNB.

 



Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.