Pénzügyi atomot dobnak Moszkvára?

Háborúval érne fel, ha Oroszországot kitiltanák a nemzetközi fizetések átutalási rendszeréből, a Swiftből.

Csécsi László
2015. 01. 29. 5:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Andrej Kosztyin, a VTB Bank vezérigazgatója szerint már a kitiltás másnapján elhagyhatnák egymás fővárosait az orosz és az amerikai nagykövetek. – Ha nincs Swift, nincs bankolás, sem kapcsolat. Ez azt jelenti, hogy az országok a háború szélére sodródtak vagy hidegháború alakult ki közöttük – idézte a Financial Times a bankár szavait.

Bár az ország kitiltásának ötlete már hónapok óta újra és újra felmerül pénzügyi körökben, ehhez hasonlóan heves reakciót még nem váltott ki orosz bankvezetőből. Kosztyin emellett azt is elmondta, hogy hiába nő az Oroszországra nehezedő nyomás, a helyzet nem változik. – Már megalkottuk az átutalási rendszer országon belüli alternatíváját, és ki kell dolgoznunk a megoldást a nemzetközi színtéren is – tette hozzá a bankvezér. Továbbá felhívta arra a figyelmet, hogy Oroszország és Kína már azon dolgozik, hogy megalkossa a saját, Swifttől független nemzetközi fizetési platformját. Igor Suvalov miniszterelnök-helyettes korábban szintén a Kína felé nyitásról beszélt Davosban, és arról, hogy ha kell, akkor az úgynevezett BRIC-országok, úgymint Brazília, Oroszország, India és Kína készek kisegíteni egymást, ha gazdasági válságba kerülnek. Egy ország kitiltása egyébként nem példa nélküli lépés, Iránt 2012-ben kapcsolták le a rendszerről.

A Swift-rendszer hiánya azért okozhat gondot Oroszországnak, mert elvágná a külvilágtól. Mivel minden, a pénzforgalommal kapcsolatos rendelkezés ezen a levelezőrendszeren megy keresztül, az összes elektronikus pénzmozgás leállhat az orosz és a külföldi bankok között.

A lapunknak nyilatkozó szakértők egyébként nagyon nehéznek, de inkább lehetetlennek tartják azt, hogy Oroszország saját nemzetközi átutalási rendszert építsen ki. És nem azért, mert az orosz informatikusok nem tudnák felépíteni a rendszert, hanem azért, mert a bankoknak elsősorban az az érdekük, hogy a Swiftben maradjanak. Emellett azt is valószínűtlennek gondolják, hogy a nyugati országok végül a szankciók megkoronázásaként bevetik ezt a fegyvert, amit ironikusan csak a pénzügyi atombombaként szoktak emlegetni a szakemberek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.