Tartós növekedési pályán kell tartani a magyar gazdaságot

Az egész évet tekintve várhatóan 3,1 százalék körül lesz a bővülés, ezzel nyolcéves rekordot állítana fel az ország.

MA
2015. 01. 27. 17:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormánypárti politikus elmondta: 2013 a gazdasági fordulat éve volt, sikerült a recesszióból kijönni, a 2010 óta bevezetett intézkedések elérték hatásukat, így tavaly már tartós növekedési pályára tudott állni a magyar gazdaság.

Kitért arra is, hogy a következő időszakban 12 billió forint áramlik majd az Európai Unióból Magyarországra. A gazdasági teljesítmény és ez az összeg segíteni fog abban, hogy továbbra is tartós növekedési pályán maradjon a gazdaság, és elérjék 2018-ra a teljes foglalkoztatottságot – tette hozzá.

Van magyar modell, és sikeresen működik, ezt ma már szinte mindenki elismeri – mondta a Magyar Nemzeti Bank elnöke a IV. Kárpát-medencei Gazdasági Fórumon.

 

Varga Mihály továbbra is úgy látja, hogy tartósan alacsony olajár mellett idén akár fél százalékponttal is magasabb lehet a növekedés a kormányzati prognózisnál, az ukrán válság azonban kockázatot jelent, így a kabinet – hacsak nem történik rendkívüli esemény – legkorábban a konvergenciaprogram benyújtásakor dönt arról, hogy változtat-e az előrejelzésen.

Jelezte, hogy a növekedés a múlt év második negyedében 3,9, a harmadik negyedévben 3,2 százalék volt, az egész évre nézve várhatóan 3,1 százalék körül lesz a bővülés, ezzel nyolcéves rekordot tud felállítani az ország.

A fideszes politikus szerint megtörtek bizonyos gazdasági dogmákat, azaz lehet szigorú költségvetési politikát folytatni és egyúttal növekedési pályára is állítani a magyar gazdaságot.

Kiemelte: a munkahelyteremtésre, a reálbérek növekedésére és az alacsony inflációra koncentráltak, és elérték, hogy az ipar jó teljesítménye és az export növekedése mellett a belső fogyasztás is nőjön. Hozzáfűzte, hogy idén is szeretnék a gazdaságot növekvő pályán tartani, óvatos becsléssel 2,5 százalékos bővülést jeleznek előre.

Tuzson Bence ismertetése szerint éves összehasonlításban 16,3 százalékkal nőttek a beruházások a harmadik negyedévben. Összegük elérte a 3400 milliárd forintot az első háromnegyed évben, ez duplája az szja-bevételnek, és az előző év hasonló időszakához mérve 20 százalékos bővülést jelent. Komoly eredmény továbbá, hogy tizenöt ágazatban nőtt a beruházási arány, és szeretnék, ha ez továbbra is megmaradna – tette hozzá.

Jelezte: a költségvetési hiány várhatóan 2,5 és 2,9 százalék között lesz, ezért fontos, hogy tartsák a szigorú költségvetési politikát és a hiánycélt.

Az inflációról szólva kiemelte, hogy sikerült tartósan alacsony inflációs pályára állítani a gazdaságot, 0,2 százalékos defláció van jelenleg. Mint felidézte: 2003 és 2010 között az átlagos infláció 5,3 százalék volt, 2011 és 2014 között pedig 2,8 százalék. Összességében a forint őrzi értékét, sőt nőtt is a vásárlóerő – rögzítette a kormánypárti politikus. Kitért arra is, hogy a reálbérek emelkedtek 2-2,5 százalékkal, ami jelentős növekmény. Ezt is szeretnék tartóssá tenni, ezért bérnövekedési programokat kívánnak indítani.

Elszámoltatják a bankokat is, 1100 milliárd forint áramlik vissza – vagy készpénzben, vagy a törlesztőrészletek 25-30 százalékos csökkenésével – az emberekhez. Éppen jó ütemben érkezett a kormány intézkedéscsomagja – állapította meg a szóvivő.

A foglalkoztatás kérdéséről elmondta: 2010-ben 3,8 millióan dolgoztak, ezzel szemben most mintegy 4,2 millió a munkavállalók száma. Tavaly szeptember és november között 188 ezerrel volt több munkavállaló, mint az előző év azonos időszakában. Huszonkét éve nem volt ilyen jó adat Magyarországon – mutatott rá Tuzson Bence, és kiemelkedően jónak nevezte a női foglalkoztatottsági mutatókat is.

Mint mondta, a munkanélküliség 7,4 százalékos, a huszonnyolc uniós tagállam közül Magyarországon csökkent a legnagyobb arányban. A fiatalok körében ez az arány 19,4 százalék, miközben az uniós átlag 22,3 százalék.

Kérdésre válaszolva elmondta: az út elején járnak az egészségügy átalakításában, és az, hogy az emberek jobb szolgáltatást kapjanak, kiemelt fontosságú. A háziorvosi rendszert szeretnék erősíteni, ezért erre a területre idén 10 milliárd forintos pluszforrást fordítanak. Összességében 400 milliárdos többlet fejlesztési forrás jutott az elmúlt időszakban az egészségügynek, ilyen régóta nem volt – tette hozzá.

A letelepedési kötvény nem keverendő össze a bevándorlás kérdésével, előbbi átmeneti tartózkodással függ össze, a kiadása komoly nemzetbiztonsági átvilágítás mellett zajlik le – hangsúlyozta egy másik felvetésre a szóvivő.

Arról, hogy az eladásokat kezelő magáncégek többsége offshore-hátterű lenne, azt mondta: a magyar szabályok egyértelműek, olyan cég, amelyek mögött ismeretlen személyek állnak, nem lehet. Ezek nyilvános adatok, amelyekhez hozzá is lehet férni – jelentette ki Tuzson Bence.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.