Tavaly novemberben is erősödött az export

Novemberben az export értéke 3,2, az importé 2,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

HZS
2015. 01. 09. 10:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tavalyi év első tizenegy hónapja közül november a hatodik olyan hónap volt, amikor a kereskedelmi mérleg többlete meghaladta az egy évvel korábbit, a legnagyobb elmaradás éppen az előző hónapban, októberben volt, amikor 345 millió euróval kisebb volt a mérlegtöbblet, mint egy évvel azelőtt. Tavaly novemberben az első becslés szerint a kivitel értéke 7,623 milliárd eurót (2339 milliárd forintot), a behozatalé 6,791 milliárd eurót (2083 milliárd forintot) tett ki.

A novemberi kivitel 79, a behozatal 77 százalékát az Európai Unió tagállamaival bonyolódott le. A tavalyi évben a januártól novemberig tartó időszakban az export 3,5, az import 4,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, a kivitel értéke 78,039 milliárd euró (24 066 milliárd forint), a behozatalé 71,974 milliárd euró (22 162 milliárd forint) volt.

Az előzetes adatok szerint a kereskedelmi mérleg tizenegy havi többlete 6,166 milliárd euró volt, 164 millió euróval kevesebb, mint egy évvel korábban.

2014. novemberben a forint az euróhoz mérve 3,1, a dollárhoz képest 12 százalékkal gyengébb volt, mint egy évvel azelőtt. A múlt év első tizenegy hónapjának átlagában az euróhoz mérve 4,0, a dollárhoz képest 3,0 százalékkal értékelődött le a forint az előző év azonos időszakához hasonlítva.

Az árfolyamhatás miatt a forgalom különböző fizetőeszközökben számolt változása jelentős eltérést mutat: forintban az export 6,6 százalékkal nőtt novemberben és 7,7 százalékkal az első tizenegy hónapban, míg az import rendre 5,8, illetve 8,3 százalékkal emelkedett.

A novemberi külkereskedelmi termékforgalomra vonatkozó második becslését február 2-án publikálja a KSH, a 2014-es évre vonatkozó első becslés február 9-én jelenik meg.

Balatoni András, az ING vezető elemzője rámutatott, hogy a külkereskedelem teljesítményében erősen megjelenik a kedvező novemberi ipari termelési adat. Az is látszik, hogy az ipar erősen rángatja a kivitelt, amely a rosszabb októberi hónapban megbicsaklott – mondta. Összegzése szerint az ipari bizonytalanság, változékonyság egyre inkább tükröződik az exportban is.

Kiemelte: a kedvező adatot az ipar mellett segítette cserearány hatása, a gyenge forint és a kőolaj világpiaci árának drasztikus zuhanása. Ezek a hatások decemberben és januárban fel fognak erősödni, és tovább javítják a külkereskedelmi mérleg egyenlegét. Véleménye szerint a szezonalitás decemberben is meglesz a korábbi évekhez hasonlóan, azaz a tavalyi év végére visszaeshetett az export.

Ezzel együtt az ING vezető elemzője szerint 2014-ben az előző évhez hasonlóan 6,5 milliárd eurós lehet a mérlegtöbblet. Az idén az olaj árának a zuhanása és a forint leértékelődése azonban ellensúlyozhatja az import növekedését – mondta.

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető elemzője úgy véli, hogy a tavaly novemberi exporttöbblet az autóiparban beindult többletkapacitásnak köszönhető. Kifejtette: a második félév adatai rávilágítottak arra, hogy az ipari termelés alakulását a külkereskedelmi egyenleg, az export teljesítményén keresztül leköveti.

Az elemző arra számít, hogy az erőteljes külkereskedelmi többlet az idén is megmarad, de kicsit zsugorodni fog, főleg azért, mert a lakossági fogyasztás további emelkedése várható, ezáltal pedig az import gyorsabb ütemben bővül majd, mint az export. Hozzátette: az üzemanyagárak csökkenése már az elmúlt egy-két hónapban felerősítette a kiskereskedelem forgalom növekedésének gyorsulását.

Az olcsóbb nyersanyagár az élelmiszer- és egyéb termékek árára is hatással lehet, megeshet, hogy a fogyasztói árak lassabb ütemben fognak emelkedni idén tovább ösztönözve a háztartások fogyasztását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.