Ügyeskednek az éttermekben

A vendéglátók egy része készpénzre váltja a Szép-kártyát anélkül, hogy a fizetés mögött tényleges fogyasztás állna.

2015. 01. 31. 8:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány egyik legjobb intézkedésének tartják a Szép-kártya rendszerének bevezetését a hazai vendéglátósok. A kafetériaelem számottevően lendített a szolgáltatók forgalmán az elmúlt időkben, a kártyarendszer a válság után lényegében kivezette a belföldi turizmust a gödörből. A munkáltatók által dolgozóik számára adható béren kívüli juttatás családok ezreit segíti hozzá a minőségi kikapcsolódáshoz. Ugyanakkor akadnak olyanok, akik nem rendeltetésszerűen használják az utalványt, hanem máshol elkölthető készpénzért cserébe adják oda azt a szolgáltatóknak.

– A trükközésben részt vevő éttermek a gyakorlat szerint a névérték 70 százalékának megfelelő összeget adja oda cserébe a vendégnek, majd bevételként beüti a kasszába a Szép-kártyás vásárlást, ám e mögött nem áll tényleges forgalom.

Csupán a két fél által előnyösnek tartott üzletről van szó – vázolta lapunknak egy vidéki étteremtulajdonos. Szavai szerint azonban ennek komoly kockázatai lehetnek a váltásra vállalkozó vendéglátósok számára. Mert igaz ugyan, hogy a vállalkozó alkalmanként 30 százalékot kereshet a gyors megoldással, azonban – mivel a kártyás fogyasztást nem titkolhatja el – költséget is kell állítania a bevétel mögé, hogy végül ne kelljen több adót fizetnie. A szakmabeli vállalkozó szerint tehát végül rá is fizethet az a vendéglős, aki így próbál pluszpénzhez jutni, illetve vendégeinek kedvezni.

Arról nem beszélve, ha az adóhatóság számára feltűnik, hogy megnőtt a Szép-kártyás vásárlás az üzletben, akkor azt is megvizsgálhatják, ezzel arányosan bővült-e például a készpénzes, bankkártyás rendelések száma is. A vendéglátós lapunknak úgy vélekedett, az éttermek mozgástere e tekintetben szűkebb, míg a szállodaiparban, illetve az egyéb, Széchenyi-pihenőkártyával elérhető szolgáltatások területén több lehetősége lehet a cégeknek arra, hogy végül adókötelezettség nélkül cseréljék be készpénzre vágyó vendégeiknek a kafetériajuttatást.

Az utalványokkal történő ügyeskedés egyébként nem új keletű jelenség, korábban az üdülési csekk is lehetőséget adott a hasonló, félhivatalos üzletekre. Lapunk korábban olyan esettel is találkozott, amikor egy sportáruházban úgy lehetett cipőt vásárolni, hogy elfogadták az e célra egyébként nem alkalmas üdülési csekket, ám cserébe tíz százalékkal drágábban adták a vevőknek a terméket. A kereskedő arra hivatkozva tette rá az eredeti árra a tíz százalékot, hogy az utalvány érvényesítéséhez meglehetősen kreatív könyvelésre van szükség.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.