Verespatak: Újból próbálkozik a beruházó

A ciántechnológiás aranybánya megnyitását tervező kanadai vállalat levélben fordult Johannishoz és Pontához.

RZ
2015. 01. 20. 17:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A két legmagasabb közjogi méltóság levélben való megkereséséről a vállalat kedden közleményben számolt be. Azt kérik az illetékes román hatóságoktól, hogy vegyenek részt a bányaprojekt megnyitásáról szóló konzultációs sorozatban, ellenkező esetben nemzetközi kereskedelmi bírósághoz folyamodnak, és kártérítést követelnek.

A Gabriel Resources 1997 óta próbálja megszerezni az Erdélyi-érchegységben Verespatak mellett rejlő arany- és ezüsttartalékok kitermeléséhez szükséges engedélyt, de környezetvédelmi aggályok miatt eddig valamennyi kezdeményezése kudarcot vallott.

A közleményben a vállalat leszögezte, hogy valamennyi kétely eloszlatása érdekében ebben a vitában barátságos megoldásban érdekelt, amely valamennyi fél számára hasznos. „A Gabriel Resources-nak továbbra is határozott szándéka, hogy megvalósítsa a verespataki bányaprojektet, és meggyőződése, hogy a legújabb technológiával működő bánya igazolni fogja a projekt hasznosságát” – olvasható a közleményben. A beruházó szerint a projekt teljes mértékben tiszteletben tartja, sőt túlteljesíti a román és az európai törvényes keretek támasztotta környezetvédelmi és egyéb elvárásokat.

Rámutatnak, az elmúlt 15 évben a Gabriel csoport jelentős összegeket fordított a beruházási terv fejlesztésére, és most semmi bizonyossága nincs arról, hogy a beruházást belátható időn belül engedélyezhetik a román hatóságok. A Gabriel csoport úgy véli, mindig jóhiszeműen, korrektül és az együttműködés szellemiségében viszonyult a román államhoz, amelynek bánásmódja nem volt összhangban a külföldi beruházók védelmére vonatkozó nemzetközi egyezménnyel, amit Románia is aláírt.

Közölték, amennyiben Bukarest nem hajlandó újrakezdeni a beruházás engedélyezési folyamatát, vagy egyéb méltányos megoldásról tárgyalni, a Gabriel csoport kész nemzetközi döntőbírósághoz fordulni kártérítésért.

A román parlament tavaly júniusban utasította el a verespataki aranybánya-beruházást elősegítő törvénytervezetet, amelyet 2013-ban a bukaresti kormány terjesztett a törvényhozói testület elé. Ez a tervezet nagyszabású utcai tüntetéseket váltott ki Románia-szerte.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.