A benzin ugrasztotta meg a kiskereskedelmet

A forgalom az előző havi 5,1 százalékot követően 5,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

MNO
2015. 02. 04. 10:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az üzemanyagárak alakulása egyre jobban megjelent a forgalomban is, a fogyasztás volumene 10,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit a novemberi 8,6 százalékos emelkedés után. Az élelmiszerek forgalma viszonylag mérsékelten, 2,9 százalékkal nőtt a novemberi 2,7 százalékos emelkedés után, a nem élelmiszer-ipari termékek forgalomnövekedése 7,6 százalékos volt.

A KSH adatai szerint 2014. január–decemberben mind a nyers, mind a naptárhatástól megtisztított adatok szerint 5,2 százalékkal nagyobb volt a kiskereskedelmi forgalom az előző év azonos időszakához képest, azonban az adatok csak korlátozottan összehasonlíthatók, mivel 2013. július 1-jétől átalakult a dohánytermékek kiskereskedelmének szerkezete. A statisztikai hivatal az élelmiszer-kiskereskedelem forgalmán belül a dohányáru-szaküzletek forgalmának megállapításához a korábbi mintavételes adatgyűjtésen alapuló becslés helyett a teljes körű dohányforgalmi adatokat használja.

A korábbi mintavételes adatgyűjtés KSH által közölt, kiigazítatlan adatok alapján készített becslése szerint a tavalyi évben a kiskereskedelmi forgalom 4,1 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest. Ezen belül az üzemanyag-kereskedelem nőtt legnagyobb mértékben, 5,8 százalékkal, az élelmiszer-kereskedelem 2,2, a nem élelmiszertermékek kiskereskedelme pedig 5,7 százalékkal bővült. A KSH február 26-án közli a decemberi kiskereskedelmi forgalomra vonatkozó második becslését.

Tartós lehet a növekedés a kiskereskedelemben az MTI által szerdán megkérdezett elemzők szerint. Török Bálint, a Buda-Cash Brókerház Zrt. elemzője írásban az MTI-nek kifejtette: a várakozásoknak megfelelően a lényegesen csökkenő üzemanyagáraknak, a lakosság javuló jövedelmi helyzetének köszönhetően továbbra is élénk a hazai kiskereskedelem és általában a háztartások fogyasztása. Hozzátette: bizonyára segít ebben a devizahitelek elszámolása is, valamint a KSH adatai szerint tartósan javuló foglalkoztatás. Az elemző szerint a következő negyedévekben a fogyasztás továbbra is bővülni fog, habár a bázisidőszak (2014 eleje) elég erős volt, így szerényebb éves ütem sem lenne meglepő. A hosszabb távú kilátások már bizonytalanabbak, de egyelőre úgy tűnik, hogy tartós lehet a növekedés – írta.

Németh Dávid, a K&H vezető elemzője szintén úgy véli, hogy az adatok megerősítik a csökkenő olajár következtében, a múlt év utolsó hónapjaiban kialakult trendet, az üzemanyagok iránti kereslet fokozatos emelkedését. Emellett a nem élelmiszerek körében bekövetkezett szintén jelentős, közel 8 százalékos decemberi forgalombővülés arra utal, hogy a lakosság egyre bátrabban költ tartós fogyasztási cikkekre is – kommentálta az adatokat. Németh Dávid szerint az is látszik, hogy a lakossági fogyasztás stabilizálódott, hozzátéve: az idén is a 2014-eshez hasonló, 4-5 százalékos forgalombővüléssel lehet számolni.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) szerint a GDP növekedése és az emelkedő reáljövedelmek állnak a várakozásoknál jobb eredmények hátterében.

Közölték, az idén előreláthatóan tovább nő a kiskereskedelem, de kisebb ütemben mint 2014-ben. Bizonytalan például, hogy az üzletek vasárnapi bezárása milyen nagyságú forgalomvesztéssel jár, a szakemberek többsége azzal számol, hogy a rövidebb nyitva tartási időben kevesebb lesz a fogyasztás – olvasható az OKSZ kommentárjában. A szövetség úgy véli, kisebb lesz a GDP növekedési üteme is, ennek nyomán a jövedelemkiáramlás. Az alacsony olajár és a fogyasztói árak előreláthatóan változatlan szintje ugyanakkor kedvez a kereskedelemnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.