Bt.-k rohamára készül a cégbíróság

Az ügyvédi munkadíj nem spórolható meg. Az új polgári törvénykönyv miatt kell változtatni.

Jakubász Tamás
2015. 02. 09. 4:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Betéti és közkereseti társaságok sokaságára vár fontos papírmunka a következő hetekben. A cégek tulajdonosainak, vezetőinek az új polgári törvénykönyv (Ptk.) ad most feladatot: módosítani kell a társaságok létesítő okiratát akkor, ha a korábbi dokumentumok olyan rendelkezéseket tartalmaznak, amelyek ellentétesek a tavaly március óta élő civil kódex előírásaival. Hogy mindez a gyakorlatban mit is jelenthet, arról az Országos Bírósági Hivatalban (OBH) adtak érdeklődésünkre tájékoztatást. Ezek szerint nem szükséges az adminisztráció akkor, ha a létesítő szerződés csupán általánosságban, pontos paragrafus megjelölése nélkül utal a korábbi társasági törvényre, s az sem probléma, ha a régi irat a cég irányítóját üzletvezetőnek, képviselőnek és nem ügyvezetőnek hívja. Az esetek többségében azonban – a tapasztalat szerint – az iratok tartalma miatt nem úszható meg a módosítás. Ennek kapcsán annyi tudható biztosan, hogy decemberig az ország 120 ezer cége még nem tett semmilyen lépést, s azóta sem tolonganak az érintettek a cégbíróságoknál. Mindezek nyomán feltételezhető, hogy a következő napokban, hetekben valóságos roham indul meg. Úgy tudjuk, a cégbíróságokon külön embereket nem vesznek fel az ügyintézéshez, ugyanakkor a távmunka, az otthoni munkavégzés lehetősége is szóba került.

A kötelező módosítás határidejeként március 15-ét jelöli meg a törvény. Lényeges gyakorlati tudnivaló, hogy a beadványon szükséges feltüntetni a cég, a tulajdonosok elektronikus levélcímét. S – a költségekről szólva – az sem mellékes, hogy ha valamelyik cég csupán az új Ptk. miatt alakít társasági szerződésén, s más elemet nem változtat meg, úgy a módosítás kapcsán illetéket és közzétételi díjat nem kell lerónia. Az ügyvéd munkájának ellenértéke persze ebben az esetben sem spórolható meg, a cégügyeket ugyanis jogász közreműködésével lehet csupán elintézni. Szakmai berkekből származó információink szerint az ügyvédi díj az ilyen alkalmakkor leginkább húsz- és negyvenezer forint között mozoghat. Hozzátehető, hogy az összeg mindenkor megegyezés tárgya.

Több helyről egyébként úgy értesültünk, hogy számos érintett már megkezdte a szükséges előkészületeket. S voltak olyan jogi képviselők is, akik maguk hívták fel ügyfeleiket, jelezve, hogy betéti társaságuk kapcsán hamarosan feladatuk akad. – A kötelező teendők ügyében a legkülönfélébb felvetések fogalmazódnak meg a vállalkozói szférában – ezt már Walde Zsolt cégjogász mondta érdeklődésünkre.

Az ügyvéd ennek kapcsán felidézte: az adatok különféle, tömeges módosítására az utóbbi években több példa is akadt. A cégek többségének 2013-ban és előtte, a kétezres évek végén is akadt adminisztrációs tennivalója. Az akkori tapasztalatok alapján most egyesek azt elevenítik fel, hogy a korábbi mulasztásoknak sokszor nem volt következménye. Mások pedig arra mutatnak rá, hogy a költségmentességi szabályok értelmezése nem mindig könnyű, némelykor más értelmet tulajdonítanak egy-egy passzusnak a cégbíróságon és az ügyvédi irodákban. A cégjogász végezetül azt jegyezte meg, hogy a nem túl távoli jövőben más társaságok, szervezetek is sorra kerülnek. Júniusig a szövetkezeteknek lesz dolguk, jövőre pedig a részvénytársaságok és a kft.-k számára megjelölt határidő jár le.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.