Cíprasz nem alkuszik, nem kér a hitelprogramból

Elhibázottnak nevezte az államcsőd elkerülése érdekében országának nyújtott nemzetközi hitelprogramot a görög kormányfő.

VZ
2015. 02. 08. 21:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A hitelprogram elbukott. Nem indokolt, hogy az új kormány annak meghosszabbítását kérje, mert ( ) nem kérheti a hibák megismétlését” – mondta Cíprasz a február 28-án véget érő hitelprogramról.

Ugyanakkor a görög miniszterelnök megismételte kormánya azon korábbi álláspontját, hogy egy „áthidaló támogatási programot” kíván kidolgozni a hitelezőkkel – az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal – a júniusig tartó időszakra, és a következő hónapokban egy új szemléletű válságkezelő megállapodást szeretne tető alá hozni.

A Cíprasz által vezetett Radikális Baloldal Koalíciója (Sziriza) január 25-én azzal az ígérettel nyerte meg a választásokat, hogy újratárgyalja a nemzetközi hitelezők által a dél-európai országnak juttatott segélycsomag feltételeit, és megszünteti a görög társadalomnak súlyos nehézségeket okozó megszorítási politikát.

Cíprasz vasárnapi beszédében közölte, hogy kitart ígéretei, közte a nélkülözők megsegítése mellett, így például ingyenes élelmiszert és áramot biztosít a rászorulóknak. Azt is hangsúlyozta, hogy kormánya keményen fel fog lépni a korrupció és az adóelkerülés ellen, s úgy vélte, ezek lesznek a legkeményebb csaták.

„A kormány legelső célja ( ) a hitelprogram okozta mély sebek kezelése, a humanitárius válság kezelése, ahogy azt megígértük a választások előtt” – fogalmazott.

A baloldali kormányfő ismét elővette a II. világháborús német jóvátétel kérdését is, s leszögezte, hazája „történelmi kötelessége”, hogy megfizettesse Berlinnel a hét évtizeddel ezelőtt okozott károkat. „Erkölcsi kötelességünk a népünk, a történelem és minden európai előtt, aki a nácizmus ellen harcolt és vérét áldozta, történelmi kötelességünk”, hogy Németországtól „háborús kártérítést és a (Görögországra) rákényszerített kölcsön visszafizetését” követelje Athén – mondta Cíprasz.

A görög kormány arra alapozza követelését, hogy a náci megszállók a II. világháború alatt gyakorlatilag kifosztották az országot, és arra kényszerítették a görög jegybankot, hogy kölcsönként adja át 476 millió német márkás tartalékát Berlinnek, amelyet a németek nem fizettek később vissza. Berlin szerint ugyanakkor nem terheli Németországot nemzetközi jogi kötelezettség a kártérítésre vonatkozóan.

Közölte, hogy 2016-ig fokozatosan havi 750 euróra (körülbelül 230 ezer forint) növelik a minimálbért a jelenlegi 580-ról, és egyebek mellett újraindítják a 2013-ban a megszorítások közepette bezárt ERT nevű köztévét is. A tévé bezárását Cíprasz a „demokrácia elleni bűncselekménynek” minősítette.

Ugyanakkor a politikusok számára az eddiginél nagyobb takarékosságot fog előírni a Cíprasz-kormány, így például a miniszterek nem kapnak majd állami autókat, és eladják a kormányfő külföldi utazásaihoz használt egyik repülőgépet is.

Cíprasz még korábban egyébként arról nyilatkozott, hogy a kormány olyan realista javaslatokat tett európai partnereinek, amelyek tartós megoldáshoz vezetnek Görögország, illetve a görög adósság szempontjából, kis időhöz és kis levegőhöz juttatva az országot, hogy elindítsa a szükséges reformokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.