Csak hatvanezer forintot vehetnek fel a DRB ügyfelei

Majdnem mindenhol ingerült tömegek várják a bejutást az érintett bankfiókokba.

MNO
2015. 02. 26. 8:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

15.45: Az MNB közleménye szerint minden érintett bankfiók rendelkezik a betétesek kifizetéséhez elegendő készpénzállománnyal. A jegybank szerint bízni lehet abban, hogy a délelőtti órákban helyenként tapasztalt átmeneti erős ügyfélérdeklődés intenzitása a továbbiakban csökken.

15.32: Mivel több mint 80 önkormányzat vezette számláját a Buda-Cash csoporthoz tartozó pénzintézeteknél, ezért a kormány lehetővé tette, hogy azokban az esetekben, amelyekben a helyhatóság egyetlen számláját zárolták, a további kincstári utalásokat már ne a Buda-Cash és csoportjának pénzintézeteihez utalja az államkincstár, hanem az önkormányzat által választott más számlára – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter csütörtökön Budapesten az M1 Híradónak és az MTI-nek.

15.28: A Napi.hu szerint a Buda-Cash körüli lavinát a brókerház vezetői indították el, mikor hétfőn felkeresték a pénzügyi felügyeletet (aki egyébként már vizsgálódott a Buda-Cash-nél) és önfeljelentést tettek. A cikk arról is beszámol, hogy a hiányzó állítólagos 100 milliárd forintból 70 milliárd hiányozhat a négy érintett bank vagyonából.

13.30: A Buda-Cash Brókerház Zrt. 1997. április 14-től a Befektető-védelmi Alap (Beva) tagja, a vele szerződött befektetők értékpapírszámláján nyilvántartott értékpapírok, illetve az ügyfélszámlán nyilvántartott pénz a Beva biztosítása alá tartozik – írja az MTI az alap honlapjára hivatkozva. A Beva tájékoztatása szerint a számlákon meglévő eszközöket a tulajdonosok részére a brókercég ki fogja adni. A Beva általi kártalanítás azokra a pénzeszközökre és értékpapírokra fog kiterjedni, amelyek az ügyfeleket megilletik, de ténylegesen hiányoznak, ezért a társaság részéről ki nem adhatók. A kártalanítási eljárást a Beva a Buda-Cash Brókerház Zrt. felszámolásának elrendelése esetén indítja meg.

13.08: Életkép a budapesti Arany János utcai DRB bankfiók elől.

12.56: A legtöbb helyi vállalkozás, így a siklósi háziorvosi szolgálat is a DRB-nél tartotta a pénzét, ezért most nehéz anyagi helyzetbe került – írja a Sikloshirado.hu.

12.25: A Bama.hu szerint a pécsi Barbakán téren található DRB bankfiókban „egy ki, egy be” alapon megy az ügyfélfogadás.

12.19: A brókerbotrányba keveredett Buda-Cash vezérigazgatója, Gyarmati János hivatalos lakcímként egy Fülöp-szigeteki lakást jelentett be a magyar cégbírósághoz – írja a Válasz.hu. Egy másik információjuk szerint a brókerház budapesti központjának parkolójában kizárólag német rendszámú autók sorakoznak, noha azokat magyar állampolgárságú vezetők és alkalmazottak használták.

12.11: A Hír TV tudósítója szerint a siklósi DRB bankfiók előtt 30-40 ember várakozik, lassan halad a sor, óránként egy métert halad. A Hír TV információi szerint hamarosan visszavonhatják a DRB működési engedélyét, a felügyeletet az Országos Betétbiztosítási Alap veszi át. Ez azt jelenti, hogy a magánszemélyek március közepéig 30 millió forintig kártalanítva lesznek.

11.57: Tanácstalan emberek állnak sorba az ÉRB érdekeltségébe tartozó Tokaj és Vidéke Takarékszövetkezet miskolci fiókja előtt.

11.40: A Portfolio még január 21-én megjelent cikkéből kiderül, hogy az év eleji 94 milliárdról 11 milliárd forintra csökkent a hitelintézeti csődsorozatot hozó tavalyi évben a magyar betétbiztosító vagyona. Az OBA összesen 119 milliárd forintot fizetett ki 2014-ben a betéteseknek. Hat tavaly bezárt hitelintézet esetében kellett kártalanítani csaknem 64 ezer betétest, ezt sikerült az előírt 20 munkanapon belül teljesíteni. Az MNO által megkérdezett szakértő szerint az OBA rendelkezésére álló jelenlegi összeg nem jelenthet gondot a Buda-Cash-botrányban bajba jutott betétesek megsegítésében, mivel az alapnak lehetősége van feltőkésítésre. Az OBA tőkét vonhat be a tagoktól pótbefizetéssel, kötvényt bocsáthat ki, kölcsönt kaphat a Magyar Nemzeti Banktól, de állami garanciát is kaphat kölcsön felvételéhez.

11.35: Bóka Máté Ciprián, az MNO helyszíni tudósítója számolt be arról, hogy a DRB pécsi, Hal téri fiókjánál magyar és külföldi egyetemisták mellett számos nyugdíjas várja tanácstalanul, hogy a pénzéhez juthasson. Egyikük elmondta, hogy már több mint 10 éve ennél a banknál, a Siklósi Takarékból lett DRB-ben tartja a pénzét. Mintegy 3 millió forintos megtakarítása van, de most még a nyugdíját sem tudja felvenni, és a februári rezsit sem tudja miből kifizetni. A Barbakán téri fióknál mentőt kellett hívni egy nőhöz, aki a házát adta el, 7 millió forint érkezett a számlájára, de amikor szembesült a helyzettel, rosszul lett.

11.30: Dr. Morvai Gábor, a Pénzügyi Tanácsadó Irodahálózat koordinátora figyelmeztette azokat az ügyfeleket, akik hitelt vettek fel a bajban lévő bankoknál, hogy a részletek befizetésének kötelezettsége a kialakult helyzet ellenére fennáll. Ördögi körbe kerülhetnek a hitelesek, mivel egyelőre csak 60 ezer forinthoz juthatnak, kötelezettségük pedig ennél nagyobb lehet, különösen a korlátozó intézkedések 90 napban maximalizált ideje alatt, hacsak az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) nem lép előbb.

11.27: Siklóson is kinyitott a DRB-fiók 11 óra előtt, nagyjából 80 fő várakozik az utcán, négyesével lehet bemenni – írja a Bama.hu, és egy helyi lakost idézve hozzáteszi, hogy állítólag csak a folyószámláról lehet levenni pénzt, a lekötött betétekhez nem lehet hozzáférni.

11.21: Noha 10 órakor ki kellett volna nyitnia a miskolci ÉRB bankfióknak, ez 11 óráig sem történt meg – írja az MTI. A sor egyre rövidebb, a pénzükre várakozók száma körülbelül a felére csökkent. Az látható, hogy a bankban emberek vannak, de felvilágosítást nem nyújtottak mindeddig.

11.15: A Hvg.hu szerint a Buda-Cash Brókerház vezetői már hétfőn fülest kaphattak az MNB és a rendőrség várható intézkedéseiről. Amint a lap írja, durván 14-18 órával azelőtt, hogy a rendőrség hétfőn este megszállta volna a Buda-Cash Brókerház Ménesi úti központi épületét, valakik valamit pakoltak ott, legalábbis a lap forrása szerint. „Hétfő hajnali 2 óra tájban hat sötét színű autót láttam a Buda-Cash Brókerház Ménesi úti parkolójában” – mesélte egy a brókercég székházával szemben lakó nő a portálnak, aki pont rálát az épületekre, és szokatlannak tartotta az esetet, korábbról sem emlékszik hasonlóra az épületnél.

11.09: A Hír TV pécsi tudósítójának beszámolója szerint az emberek vegyesen fogadták a felvehető összeg 60 ezer forintban történő maximalizálásáról szóló híreket. Egyesek többet szeretnének felvenni, mások örülnek, hogy legalább ennyihez hozzáférnek. A DRB-fiók negyed 11-kor nyitott ki, óránként 8-10 ember jut be, és még körülbelül százan várnak arra, hogy hozzájussanak a pénzükhöz. A tudósító szerint a nap folyamán felmerülhetnek technikai problémák, ami miatt a bank bizonyos időközökre bezárhat, de állítólag mindenki felveheti az őt megillető 60 ezer forintot.

10.44: 8 óra után a kaposvári Dél-Dunántúli Takarék Bank (DDB) fiókja is kinyitott, egy pénzszállító érkezett a bank elé. A Sonline.hu szerint ugyanakkor elképzelhető, hogy nem mindenki juthat pénzhez.

10.38: A Bama.hu szerint Harkányban 10 óra után 10 perccel kinyitott a bank, a rendőrök próbálták lecsillapítani a felháborodott emberek tömegét. A Barbakánnál 11-kor nyitnak.

10.31: Az ügy kritikus fordulata kapcsán megpróbáljuk visszahívni tegnapi beszélgetőpartnereinket. István készségesen el is meséli, hogy reggel meglátogatta a pécsi DRB bankfiókot, de azzal a lendülettel vissza is fordult, miután meglátta, hogy legalább hatvanan várnak a bejutásra, az automata még mindig nem működik.

A hír pedig, hogy maximum 60 ezer forintot vehet le számlájáról, hideg zuhanyként éri, legalább százezer forintra lett volna szüksége autója levizsgáztatásához. „Mit lehet ilyenkor Milyen lehetősége van az embernek ilyenkor?” – teszi fel a szónoki kérdést István, hallani, hogy nem tudja, most mihez kezdjen.

„Milyen jogon vitték a pénzemet a brókerházhoz? Én életemben nem vittem volna oda, pedig megkerestek már többször. Én azt hittem, hogy a folyószámlára lekötött betét egy biztonságos valami. ( ) Ha most mindenem elveszik, nekem végem lesz” – latolgat elkeseredetten István. Ahogy tovább beszélgetünk, felmerül a pereskedés lehetősége, már fejben a kártérítésnél járunk. Mindenesetre egyelőre nem marad más lehetősége ebben a kilátástalan helyzetben, mint lányától kölcsönkérni.

10.25: Az Országos Betétbiztosítási Alap honlapján azt írja, hogy a hitelintézet fizetésképtelensége miatt fel nem vehető betétek tőkéje és kamata után legfeljebb 100 ezer euróig fizet kártalanítást. Bővebben itt tájékozódhat.

10.21: Gyűlik a tömeg a pécsi Hal térenírja a Bama.hu. Körülbelül ötven ember van, de folyamatosan érkeznek, sok külföldi is sorban áll. Mint írják, a 60 ezer forintot tényként kezelik az emberek – ki is van függesztve az ablakban, nincsenek nagyobb indulatok – jelentette tudósítónk. A tudósítás szerint az üvegajtón keresztül a biztonsági ember kiszól, hogy türelemre intsen.

10.13: Siklós polgármestere, Marenics János elindult két alpolgármestere kíséretében Budapestre, hogy átadja levelét, melyben tájékoztatja a kormányt a kialakult helyzetről – olvasható a siklósi Facebook-oldalon. „Központi beavatkozást sürget, hiszen a helyzet tarthatatlan!” – írják.

10.06: Valamelyest megnyugtató hírek is érkeznek a betétesek számára: amennyiben a bankok fizetőképessége nem áll helyre pár napon belül, akkor az Országos Betétbiztosítási Alap átveszi az ügyfelek kártalanítását – az MNB-közleményből ez is kiderül.

9.58: Tanácstalan emberek állnak sorba csütörtök kora reggeltől a Tokaj és Vidéke Takarékszövetkezet miskolci fiókja előtt, hogy pénzükhöz, vagy legalábbis annak egy részéhez jussanak, a pénzintézet az Észak-magyarországi Regionális Bank (ÉRB) Zrt. érdekeltségébe tartozik – írja az MTI. A megjelent mintegy 50 ember reggel szembesült azzal, hogy csak hatvanezer forintot vehetnek fel. Ezt a korlátozást többen is nehezményezték, miként azt is, hogy bankkártyájukkal vásárolni sem tudnak, és pénzt sem tudnak felvenni, az ATM ugyanis nem működött a fióknál.

A Borsod Online (Boon) csütörtökön arról írt, hogy a Buda-Cash körüli botrány több Tokaj környéki települést, intézményt is közvetlenül érint, az ÉRB-nél vezeti a számláját egyebek mellett Tiszaladány és Bodrogkeresztúr önkormányzata, de ugyancsak az ÉRB kezeli a tokaji Dombi Sámuel Kistérségi Egészségközpont és a Tokaji Kistérségi Tanács pénzét is.

A hitelintézet Észak-Magyarország több településén, Debrecenben és környékén, valamint Budapesten is rendelkezik fiókokkal.

9.50: A siklósi önkormányzat Facebook-oldalán közölte, hogy mégis kinyitnak, 11 órától várja az ügyfeleket a fiók. Később frissítették a posztot, eszerint a bank egyik illetékese arról tájékoztatta a város polgármesterét, hogy „várhatóan” kinyitnak.

A BRB Buda Regionális Bankot, a DRB Dél-Dunántúli Regionális Bankot, a DDB Dél-Dunántúli Takarék Bankot és az ÉRB Észak-magyarországi Regionális Bankot érintő intézkedésre a közlemény szerint azért volt szükség, mert a bankok azonnali fizetőképessége a vártnál lényegesen rosszabbnak bizonyult.

A 60 ezer forintos limit a jegybank által korábban elrendelt kifizetési korlátozás teljes 90 napos időszakára vonatkozik. Ez azt jelenti, hogy ha egy ügyfél már korábban felvett 60 ezer forintot vagy annál nagyobb összeget bankjától, akkor a mai naptól már nem juthat hozzá további összegekhez.

A jegybank egyeztetést kezdeményezett a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal, illetve az Országos Nyugdíj-biztosítási Főigazgatósággal azért, hogy a betéteseket ne érje hátrány az adófizetési kötelezettségek teljesítése, illetve a járadékkifizetések kapcsán.

A DRB Bank honlapján olvasható közlemény szerint az ügyfelek a hatvanezer forintot kizárólag pénztáraikban, készpénzben vehetik fel, illetve papíralapú átutalással utalhatják el. Hozzáteszik: „A szükséges készpénzfedezet bankunkban rendelkezésre áll, melynek fiókhálózatba történő kiszállítása a délelőtt folyamán megtörténik. A fiókhálózat pénzeszközökkel történő ellátása során napközben előforduló esetleges technikai bezárások miatt szíves elnézésüket kérjük!”

7.35-kor kellett volna kinyitnia a siklósi fióknak, de hiába álltak kígyózó sorban az emberek, csalódottan kellett távozniuk – jelentette csütörtök reggel a Hír TV tudósítója. Voltak olyan ügyfelek, akik a Hír TV tudósítójától tudták meg – aki beszélt a siklósi polgármesterrel –, hogy nem nyit ki a bank csütörtökön. Marenics János a Hír Televíziónak azt mondta, egyeztetett a bank egyik főtulajdonosával, illetve a siklósi fiókvezetővel is, és azt a tájékoztatást kapta, hogy a felügyelőbiztos nem engedi, hogy kinyisson a bank. Egyelőre teljes a bizonytalanság azzal kapcsolatban, hogy mikor fog kinyitni a pénzintézet, de a polgármester azt mondta, hogy a törvény három napig engedélyezi, hogy egy bank ne nyisson ki, ezért reménykedik, hogy hétfőn kinyitnak.

A Bama.hu szerint a pécsi fiók egy az ajtóra kifüggesztett papír szerint 11 órakor nyit, de 8 óra előtt már 40 ember várakozott a helyszínen.

Ismert, huszonöt település önkormányzatának pénze ragadt bent a DRB Bankban, a legtöbb Siklós városának – mintegy 172 millió forint. A brókerbotrány károsultjai már azt fontolgatják, hogy pertársaságot alakítanak.

A siklósi polgármester Budapestre utazik, szeretne tárgyalni Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel, Kövér László házelnökkel, valamint Orbán Viktor miniszterelnökkel, hogy a korábbi gyakorlathoz hasonlóan konszolidálják a pórul járt önkormányzatok adósságát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.