Több mint 80 önkormányzat érintett a bankbotrányban

A kormány lehetővé tette, hogy a kincstári utalásokat az önkormányzat által választott más számlára irányítsák.

2015. 02. 26. 13:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hozzátette, hogy az intézkedés azért vált szükségessé, mert ezen önkormányzatoknál már márciusban gondot jelenthet a bérek, illetve az önkormányzat által juttatott szociális támogatások kifizetése.

Megerősítette azt is: a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Belügyminisztérium által felállított közös munkabizottság elsőként most azt méri fel, hogy milyen kár érte a Buda-Cash pénzügyi csoport tevékenységének felfüggesztését követően az államot, illetve az önkormányzatokat. Azt azonban már tudni lehet, hogy az állam esetében „több tíz milliárd forintos kárról van szó” – mondta.

A Buda-Cash csoporthoz tartó pénzintézeteknél nemcsak magánszemélyek, vállalkozások vezették a számlájukat, hanem az állami és önkormányzati körbe tartozó intézmények is, ezért a legfontosabb most az államot ért károk felmérése. A bizottság a munkában együttműködik a jegybank ezen területért felelős részlegével is – fűzte hozzá.

Elmondta: a bizottság munkájában a nemzetgazdasági tárca részéről részt vesznek Banai Péter Benő és Orbán Gábor államtitkár, illetve Dancsó József, a Magyar Államkincstár elnöke.

A jegybank volt az a szervezet, amely az első alkalommal felszínre hozta a Buda-Cash-nél történt visszaéléseket – nyilatkozta Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti alelnöke az MTI-nek csütörtökön. Közölte azt is, hogy az elmúlt pár napban bizonyossá vált a korábbi gyanú, hogy a Buda-Cash Brókerház Zrt.-nél súlyos visszaélések történhettek az ügyfelek pénzével.

Akár napokon belül döntést hozhat az MNB a visszaélés-sorozattal súlyosan érintett és a brókerház tulajdonosaihoz köthető kisbankok további sorsát illetően – mondta Windisch László. A jegybank szorosan együttműködik a nyomozó hatóságokkal is, támogatva a rendőrség vizsgálatát – tette hozzá.

Megjegyezte azt is: ha mindezek nyomán a bankok felszámolására kerülne sor, az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) legfeljebb 20 munkanap alatt – sőt a tapasztalatok alapján még gyorsabban, egy-két héten belül – mintegy 30 millió forintig kártalanítja az ügyfeleket. Az emberek így rövid időn belül a pénzükhöz juthatnak.

A Buda-Cash és a DRB Bankcsoport körül kialakult káosz kapcsán kérdéseket intéztünk a Magyar Államkincstárhoz. Többek között arról faggattuk a MÁK-ot, hogy milyen bejelentési kötelezettsége van egy önkormányzatnak, ha bankot akar váltani, illetve hogy most miképp juttatja el a kincstár a béreket, családtámogatási ellátásokat, segélyeket a kárvallottaknak.

Pénteken megjött a válasz, mely egyben a DRB Bankcsoport ügyfeleinek tájékoztatójául is szolgál. Mint írják, a bankcsoport valamelyik tagjánál – BRB BUDA Regionális Bank, DRB Dél-Dunántúli Regionális Bank, DDB Dél-Dunántúli Takarék Bank, ÉRB Észak-magyarországi Regionális Bank – számlát vezetők március első hetében nyújthatnak be kérelmet a Magyar Államkincstár lakóhelyük/tartózkodási helyük szerint illetékes megyei igazgatóságához. Ebben arról nyilatkozhatnak, hogy mely pénzintézet számlájára kérik mostantól bérüket, illetményüket, családtámogatási-, illetve fogyatékossági ellátásukat.

A dokumentumban fel kell tüntetni az ellátás pontos megnevezését, illetve az új pénzintézet nevét és az ahhoz tartozó folyószámla számot; a változtatási kérelem beadását követően a 2015. február hónapra járó támogatást a kincstár az ügyfél által újonnan megnyitott számlára utalja. A MÁK jelzi: kérelem hiányában a 2015. február havi és az azt követő hónapok ellátásait az ügyfél lakcímére, postai úton küldi ki az államkincstár.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az MTI-vel közölte, hogy a már benyújtott bevallásban, vagy a 17-es számú átvezetési és kiutalási kérelemben a DRB-hez tartozó pénzintézetnél vezetett számlára kezdeményezett kiutalásoknál az érintett adózók kérelmezhetik, hogy egy másik pénzintézetnél vezetett pénzforgalmi számlaszámra történjen a kiutalás.

Mint arról már szerdán is írtunk, a februári béreket, illetményeket – a rendkívüli helyzetre való tekintettel – a kincstár postai úton küldi meg az érintetteknek, így arra nem kell sokat várniuk.

Portálunknak küldött válaszában a MÁK még hozzáteszi, nem csak március első hetében lehet leadni a kérelmet, erre ezután is lesz mód. A családtámogatási és fogyatékossági ellátással érintett ügyfelek részére – legkésőbb március első hetében – a folyósítás részleteiről a kincstár tájékoztató levelet is postáz.

Bár efelől eddig sem volt senkinek kétsége, azért a MÁK hangsúlyozza, hogy a DRB Bankcsoportnál vezetett számlákra vonatkozóan adott megbízások – például állampapír kamat- és/vagy tőkekifizetés összege feletti rendelkezés – teljesítéséért ők nem vállalnak semmilyen felelősséget.

Szerdán az MNB bankszünnapot rendelt el az érintett bankcsoportoknál, így az ügyfelek nem férhettek hozzá bennrekedt pénzeikhez. Csütörtökön az MNB azt közölte, hogy a DRB bankcsoport fiókjaiban a megszokott ügymenetnek megfelelően folyamatos az ügyfelek kiszolgálása és a betétesek kifizetése. A közlemény szerint minden bankfiók rendelkezik a betétesek kifizetéséhez elegendő készpénzállománnyal, a jegybank által ügyfelenként megszabott 60 ezer forintos maximális limit erejéig. A jegybank szerint bízni lehet abban, hogy a délelőtti órákban helyenként tapasztalt átmeneti erős ügyfélérdeklődés intenzitása a továbbiakban csökken. Hozzátették azt is, hogy a fióknyitás technikai okokból két egységnél elmaradt, és ezekből a legközelebbi fiókba irányították át az ügyfeleket.

A DRB bankcsoport tagjai mindazokat a megbízásokat teljesítik, amelyek technikailag lehetségesek, így a csoportos megbízásokat is, de ezek az esetek is beleszámítanak az együttesen 60 ezer forintban limitált összegbe – közölte az MNB.

A jegybank honlapján olvasható tájékoztatás szerint, ha az ügyfélnek magánszemélyként lakossági számláján felül, mint egyéni vállalkozó, külön pénzforgalmi számlája is van, akkor a korlát külön-külön vonatkozik rá, mint egyéni vállalkozóra és mint magánszemélyre. Ha pedig a lakossági bankszámla felett 2 tulajdonos (ügyfél) rendelkezik, akkor a limit az alapösszeg duplája, vagyis 120 ezer forint.

Most kezdődik az igazi botrány

Pintér Zoltán, a Buda-Cash alapítója

Így juthatnak hozzá nyugdíjukhoz a DRB ügyfelei

Kettős könyvelést vezetett a Buda-Cash?

Az ügyfélfogadás szünetel

De ki is az a bróker?

Bukhatja a pénzét a siklósi önkormányzat

Siklósi jajkiáltás: százezer forintja sem maradt az önkormányzatnak

Saját csapdájukban a Buda-Cash ügyfelei

A DRB bankcsoport ügyfelei kizárólag a pénztárakban, készpénzben vehetik fel azt a 60 ezer forintot, amelyben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) maximálta az ügyfelenként kifizethető összeget. A DRB Regionális Bank Zrt. honlapján olvasható tájékoztatás szerint a szükséges készpénzfedezet a bankban rendelkezésre áll, a fiókhálózatba csütörtökön délelőtt kiszállítják. Hozzátették, hogy a fiókhálózat pénzeszközökkel történő ellátása során napközben előfordulhatnak technikai bezárások.

Az MNB csütörtöktől 60 ezer forintra csökkentette a DRB bankcsoportnál a kifizethető betétek és más források összegét. A BRB Buda Regionális Bankot, a DRB Dél-Dunántúli Regionális Bankot, a DDB Dél-Dunántúli Takarék Bankot és az ÉRB Észak-magyarországi Regionális Bankot érintő intézkedésre az MNB közleménye szerint azért volt szükség, mert a bankok azonnali fizetőképessége a vártnál lényegesen rosszabbnak bizonyult.

A 60 ezer forintos limit a jegybank által korábban elrendelt kifizetési korlátozás teljes 90 napos időszakára vonatkozik. Ez azt jelenti, hogy egy ügyfél ebben az időszakban összesen csak 60 ezer forintot vehet föl.

Kedden, miután kiderült, hogy az MNB több évtizedes visszaélés-sorozatra bukkant a Buda-Cash Brókerház átfogó ellenőrzése során (fedezet nélküli, úgynevezett százszoros tőkeáttétellel kötöttek üzleteket a svájci frank árfolyamára spekulálva), azonnali hatállyal felfüggesztette a jegybank a Buda-Cash tevékenységi engedélyét, felügyeleti biztosokat rendelt ki és kifizetési korlátozást rendelt el a DRB bankcsoporthoz tartozó négy pénzintézetnél. Akkor ügyfelenként egy millió forintban korlátozta a kifizethető betétek és más források maximális összegét. Windisch László, az MNB alelnöke szerint a kár akár a százmilliárd forintot is elérheti.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.