Két éve tart a reálbérek növekedése

Tavaly 3 százalékkal, 237 700 forintra nőtt a bruttó átlagkereset a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál.

BLM
2015. 02. 20. 9:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemzetgazdasági szinten az átlagos – családi kedvezmény nélkül számított – nettó kereset 155 700 (ezen belül a fizikai foglalkozásúaké 106 300, a szellemi foglalkozásúaké 210 900) forint volt, 3 százalékkal magasabb, mint 2013. január–decemberben. A családi kedvezmények 2014. évi változása további 0,8 százalékpontos emelkedést eredményezett a nettó keresetek előző évi átlagához viszonyítva. Ezt figyelembe véve a nettó kereseti átlag 162 500 forintra becsülhető – közölte a KSH.

Réczey Zoltán, a Buda-Cash Brókerház Zrt. vezető elemzője szerint a javuló foglalkoztatás és az emelkedő keresetek a továbbiakban is segíthetik a fogyasztás bővülését, amely mind nagyobb súllyal járulhat hozzá a gazdasági növekedéshez. Ezt a hatást rövid távon erősíthetik a devizahiteles elszámolások is.

 

Balatoni András, az ING Bank vezető elemzője szintén úgy véli, hogy a rendszeres bérek emelkedése, valamint a családi adókedvezmények kiterjesztése jelentős megtakarítást és a vásárlóerő növekedését eredményezi, amely megmutatkozik majd a fogyasztásban is.

 

Németh Dávid, a K&H Bank Zrt. vezető makrogazdasági elemzője szerint a múlt decemberi kiugró béremelkedés ellenére komolyabb változások nem várhatóak az idén a bérek alakulásában. Összességben a tavalyihoz hasonló 3 százalékos átlagos emelkedésre számít, és mivel az infláció az idén is 0 százalék körüli szinten maradhat, a reálbérek ugyanilyen mértékben növekedhetnek 2015-ben.

(MTI)

Egy évvel korábban, 2013. január–decemberben a bruttó átlagkeresetek 3,4, a nettó átlagkeresetek 4,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 230 700 forint volt. A közfoglalkoztatottak átlagkereseti adatait figyelmen kívül hagyva a nemzetgazda­ságban 4,9, a vál­lal­kozásoknál 4,5, a költségvetés területén 5,9, a nonprofit szervezeteknél 6,7 százalékkal nőttek a keresetek 2013 azonos időszakához hasonlítva.

2014. január–decemberben a vállalkozásoknál dolgozók átlagosan 252 700, míg a költségvetési intézményeknél 209 700 fo­­rintot keres­tek. A nem köz­fog­lal­koz­tatás keretében foglalkoztatottak bruttó keresete a nem­zet­gaz­­da­­ság­ban átlagosan 250 000, a vállalkozásoknál 254 100, a költségvetésben dolgozóké 241 200, a non­profit szer­­­ve­zeteknél pedig 233 400 forint volt. A köz­­foglalkoztatottak átlagosan 78 100 forintot ke­restek.

A brut­­tó át­lag­ke­resetek a pénzügyi, bizto­sí­tási tevékenység gazdasági ágban voltak a legma­ga­sab­bak (485 200 forint), ezt az in­formáció és kom­mu­­ni­ká­ció (449 200 forint), valamint az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőz­el­látás, légkondi­cio­nálás) kö­vette (422 600 forint). A legkevesebbet a hu­mán-egész­­ség­ügyi, szociális ellátás (143 100 forint), a szál­lás­­hely-szolgáltatás, vendéglátás (153 200 forint), illetve a me­­zőgazdaság, erdő­gaz­­­dálkodás, halászat (180 100 forint) ágakban dolgozók kerestek.

2014. január–decemberben a költségvetési szférában és a nonprofit szervezeteknél dolgozók egy része, mintegy 217 ezer fő – az adó- és járulékváltozások ellentételezését szolgáló, a keresetbe nem tartozó – kompenzációban ré­szesült. A költségvetési szférában az erre jogosultak átlagosan 9700, a nonprofit szervezeteknél 9400 forintot kaptak ezen a címen.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az adatokra reagálva kiemelte, hogy tavaly decemberben 7,7 százalékkal emelkedtek a reálkeresetek, amelyben a rendszeres jövedelmek erőteljes emelkedése mellett az év végi mozgóbér-kifizetések bővülésének is nagy szerepe volt. A versenyszférában pedig – a legalább 5 embert alkalmazó vállalkozásoknál – több mint 44 ezres létszámbővülés ment végbe 2013 decemberéhez képest – teszik hozzá.

Az NGM közleménye szerint a kiváló GDP-adatok, a folyamatosan javuló foglalkoztatottság és a csökkenő árak további létszámbővülést és reálkereset-emelkedést vetítenek előre. „A pozitív folyamatok pedig kedvezően hatnak a lakosság jövedelmi helyzetére és hozzájárulnak a belső fogyasztás növekedéséhez is.”

A minisztérium hangsúlyozza, hogy immár két éve tart a reálbérek töretlen növekedése Magyarországon. Ráadásul – teszik hozzá – az infláció eltűnése és az adórendszer változatlansága következtében a 2014-ben végrehajtott béremelések minden forintja egyúttal a reálkereset növekedését is eredményezte.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.