Nem okozott meglepetést a jegybank

Az MNB Monetáris Tanácsa a piaci várakozásoknak megfelelően 2,10 százalékon tartotta a jegybanki alapkamatot keddi ülésén.

BLM
2015. 02. 24. 13:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tanács az ülést követően kiadott közleményében azt írta, hogy a márciusi Inflációs jelentés előrejelzései alapján, a középtávú inflációs kilátások átfogó áttekintését követően értékeli a további monetáris lazítás szükségességét. A magyar gazdaságot kihasználatlan kapacitások jellemzik, és az inflációs nyomás középtávon mérsékelt maradhat. A negatív kibocsátási rés a monetáris politika előrejelzési idejében fokozatosan záródik, így a reálgazdaság dezinflációs hatása mérséklődik – áll a közleményben.

Megjegyzik azt is, hogy az előző kamatdöntés óta további elmozdulás történt a decemberi Inflációs jelentés lazább monetáris politikát feltételező pályája felé. Ugyanakkor a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján a testület megítélése szerint az alapkamat aktuális szintje még összhangban van az inflációs cél középtávú elérésével, és a reálgazdaság ennek megfelelő mértékű ösztönzésével. „Előrejelzéseink feltételeinek teljesülése mellett az inflációs cél elérése a tartósan laza monetáris kondíciók irányába mutat” – fogalmaznak a közleményben.

Úgy vélik, hogy folytatódhat a magyar gazdaság bővülése, de az erősödő gazdasági aktivitás mellett a kibocsátás elmarad potenciális szintjétől, és a hazai reálgazdasági környezet bár csökkenő mértékben, de továbbra is dezinflációs hatású marad. A növekedést elsősorban a belső kereslet támogathatja. A vállalati beruházási aktivitást idén élénkítheti a kibővített növekedési hitelprogram, azonban ellenkező irányba hat a gyenge nemzetközi konjunktúra és az EU-források beáramlásának mérséklődése. A háztartások fogyasztása is fokozatosan élénkülhet, főként a rendelkezésre álló jövedelem reálértékének várható bővülése és az egyre mérsékeltebben jelentkező adósságleépítési kényszer eredményeként.

A megkérdezett elemzők többsége az alapkamat szinten tartására számított, ám nem zárták ki annak a lehetőségét, hogy a márciusi ülésen már újabb kamatcsökkentés lehet. Ezt a várakozást erősíti számos kedvező magyar makrogazdasági adat, az Európai Központi Banknak (EKB) az euróövezet gazdaságát élénkítő új kötvényvásárlási programterve és az, hogy közel három hónapos csúcsra erősödött a forint.

Matolcsy György jegybankelnök február elején azt mondta, hogy a monetáris tanács a márciusi inflációs jelentés alapján dönt arról, hogy változatlanul hagyja-e az alapkamat szintjét vagy módosítja.

A kamattartó döntés bejelentésére erősödött a forint. Az euró jegyzése a döntés bejelentésére 305,65 forintról 304,96 forintra csökkent tíz perc elteltével. Kora reggel a jegyzés 305,80 forinton állt. A dollár árfolyama 269,70 forintról 269,22-re csökkent. Reggel még 269,94 forinton jegyezték a dollárt. A svájci frank jegyzése 284,20-ról 283,63 forintra, a japán jené pedig 2,2580 forintról 2,2532 forintra csökkent.

„A várakozásoknak megfelelően továbbra is kivárt a jegybank a kamatcsökkentéssel, a lépésre feltehetően – a tanácstagok korábbi kommunikációjával összhangban – majd csak a márciusi inflációs jelentés alkalmával szánja rá magát az MNB – reagált a monetáris tanács döntésére Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő portfóliómenedzsere. Hozzátette: januárhoz képest az erősebb forintárfolyam is csökkenti az esetleges kamatvágás kockázatát. A kilátásokat illetően az egyetlen bizonytalanságra okot adó adat a meglepően erős negyedik negyedéves GDP szám volt. Bebesy szerint kérdés, hogy jelentkezhet-e az erősebb növekedésnek a korábban vártnál hamarabb árfelhajtó hatása.

A Nézőpont Intézet szerint a geopolitikai események eszkalálódása és a következő negyedév – európai uniós szintű – kedvezőtlen inflációs környezete további monetáris lazítást helyezhet kilátásba.

Az Equilor is úgy véli, hogy az első kamatvágásra akár már a márciusi ülésen is sor kerülhet. Véleményük szerint 1,6-1,9 százalékos minimumszinten állhat meg a jegybank és inkább több, kisebb csökkentésre, mint egyszeri nagyobb mérséklésre lehet felkészülni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.