Nő a kamatcsökkentés esélye

Leghamarabb ősszel javulhat Magyarország kockázati besorolása.

Csécsi László
2015. 02. 16. 5:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy esély van rá az elemzők szerint, hogy márciusban tovább csökken a jelenleg 2,1 százalékon álló jegybanki alapkamat. Ennek főként az az oka, hogy a januári inflációs adatok alacsonyabbak lettek a vártnál. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a decemberi inflációs jelentésében úgy számolt, hogy az idei első három hónapban mínusz 0,1 százalékos lesz az éves inflációs ráta. A januári adat után azonban úgy tűnik, hogy az előrejelzés nem állja meg a helyét. Az év első hónapjában ugyanis 1,4 százalékkal maradtak el a fogyasztói árak az előző esztendő azonos időszakától.

A Magyar Nemzetnek nyilatkozó szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy a jegybank sem zárkózik el a további csökkentés lehetőségétől. Igaz, az MNB a legutóbbi elemzésében annyit jegyzett meg, hogy az alacsony kamat fenntartása indokolt, de csökkentésről egyelőre nem ejtett szót. Arra azonban utalást tett már korábban, hogy a márciusi kamatdöntő ülésen, az akkori inflációs adatok ismeretében akár a további lazítás sem elképzelhetetlen. A februári döntéstől viszont még nem várnak változást az elemzők. A jegybank szempontjából a jelenlegi inflációs adatoknál sokkal fontosabb az, hogy mekkora pénzromásra számítanak 2016 második felében. Ha az előrejelzésük szerint a korábban vártnál alacsonyabb lesz az infláció, a csökkentés valószínűsége is jelentősen megnő.

A további mérséklést egyébként a nemzetközi környezet is támogatja. Szinte az egész világon kamatvágási hullám söpör végig. Az egyetlen kockázatot az jelentheti, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed nemrégiben jelezte, júniusban megemelheti az alapkamatot. Az elemzők ugyanakkor arra hívták fel a figyelmet, hogy jelen helyzetben nem elképzelhetetlen, hogy a Fed kifejezetten kis lépésekben kezd neki az emelésének, így év végéig nem változik jelentősen az amerikai kamat. A régiós történések szintén arra utalnak, hogy lehet mozgástere a monetáris tanácsnak. Magyar szempontból a lengyel alapkamat alakulása a legfontosabb, a két ország rátája közötti különbség ugyanis befolyásolhatja a befektetők döntéseit. Jelenleg a lengyel kamat tíz bázisponttal alacsonyabb a magyarnál. Varsóban azonban szintén napirenden van a ráta további csökkentése. Sőt, az elemzők már be is árazták az ötven bázispontos mérséklést. Hazánk esetében körülbelül harminc bázispontos változást áraztak be a befektetők, ez pedig azt jelenti, hogy 1,8 százalékig minden probléma nélkül le lehetne vinni a rátát.

Hogy ennél tovább is csökkenthető-e a kamat, elsősorban attól függ, miként alakul Magyarország kockázati megítélése. A szakemberek ezen a téren is pozitív változásokat várnak. A nemzetközi hitelminősítők tavasszal vizsgálják újra a besorolásokat. Ekkor még nem valószínű, hogy hazánk kikerül a befektetésre nem ajánlott országok közül, de a kilátásokat a várakozások szerint pozitívra változtatják a cégek a jelenlegi semlegesről. A besorolás javítása pedig az őszi újraértékeléskor történhet meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.