Buda-Cash – És a dolgozókkal mi lesz?

Új munkahely után kell nézni, a telített piacon nem lesz könnyű dolguk.

Havasi Zsolt
2015. 03. 06. 12:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jegybank döntött: beszüntette a Buda-Cash Brókerház Zrt. és a DRB-csoporthoz tartozó pénzintézetek tevékenységi engedélyét, és kezdeményezte a felszámolást. Az MNB azért határozott így, mert a Buda-Cash nem tudja kiegyenlíteni tartozásait, és vagyona, eszközei nem is nyújtanak fedezetet a vele szembeni követelések teljesítésére.

A brókercég felszámolását törvényi előírás alapján a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Kft. felszámolóbiztosa végzi majd el. Az üggyel foglalkozó cikkek sora szinte mindennel foglalkozott eddig, csak azzal nem, mi lesz a cégnél dolgozók sorsa.

A DRB-csoport egyik alkalmazottja az MNO-nak elmondta, egyelőre van munkájuk, elvégzik a rájuk bízott napi feladatokat, az ügyfelektől pedig folyamatosan pozitív visszajelzéseket kapnak. Mint mondta, a jelenlegi helyzet miatt a környezetében lévő 150-200 ember megélhetése teljesen bizonytalanná vált. „Miért van az, hogy amíg a Tesco segít a vasárnapi pihenőnap miatt elbocsátott dolgozókon, addig a DRB-bankcsoport munkatársaival senki sem foglalkozik?” – tette fel a költői kérdést a neve elhallgatását kérő alkalmazott. Kitért arra, hogy munkatársaival együtt értetlenül állnak az állam szerepvállalása előtt, hiszen egy ötvenéves múlttal rendelkező, magyar érdekeltségű takarékszövetkezetről van szó.

A bank a jelenlegi állapotban mint munkáltató nem szűnik meg. Abban az esetben, ha a továbbiakban nem tudja foglalkoztatni a munkavállalókat, kénytelen lesz munkaviszonyukat a működésével összefüggő okból – akár csoportos létszámcsökkentésre is hivatkozással – felmondással megszüntetni, mondta az MNO-nak Hajdú-Dudás Mária munkajogász. Kiemelte, hogy a felmondásra tekintettel a munkavállalók felmondási időre és végkielégítésre jogosultak; ezek mértékét általánosságban a törvény határozza meg a munkaviszonyban töltött idő arányában. Ha van a munkáltatónál kollektív szerződés, akkor meg kell vizsgálni a felmondási járandóságokra vonatkozó rendelkezéseket, a törvényes mértékénél gyakran magasabb összegűek ezek a juttatások.

A munkajogász kiemelte, ha nem szűnik meg a bank, és felmondással tud élni a munkáltató, akkor figyelembe kell venni, hogy a felmondási tilalom alatt állók – várandós nők, gyermek gondozása céljából igénybe vett szabadságát töltő munkatársak stb. – munkaviszonya nem szüntethető meg. A munkavállaló a felmondás indokának valóságát és okszerűségét munkaügyi bíróság előtt vitathatja.

Nincs ez másként most sem, azonban ha megszűnik a bank, nincs értelme keresetet benyújtani sem.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.