Energiaunió? Infrastruktúra nélkül nehezen

Az európai energiaunió megteremtésének feltétele, hogy létrejöjjön a hozzá szükséges infrastruktúra.

HZS
2015. 03. 05. 19:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az energiaunió megteremtéséhez szükséges infrastruktúra kapcsán a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyi államtitkára elmondta, hogy ebben Magyarország élen jár, a villamos hálózat összekapcsoltsága terén túltejesíti a 2020-ra kitűzött célt, és a földgázkapacitások terén sem áll rosszul. „Arról mi igazán nem tehetünk, hogy egyes szomszédaink nem építették meg a földgáz visszaáramoltatásához szükséges létesítményeket” – fogalmazott.

Aradszki András elmondta: a tanácskozáson mind Horvátország, mind Románia képviselője elkötelezett volt, hogy a megépítik a hiányzó kapacitásokat, Magyarország pedig támogatja, hogy ezt szükség esetén uniós pénzalapok is elősegítsék. „Egy energiaunió akkor lehet igazán sikeres, ha versenyképes, elérhető árú energiát tud biztosítani az európai gazdaságnak és az európai polgároknak” – jelentette ki. Az államtitkár szerint az Európai Bizottság által bemutatott stratégia az energiaunió megteremtésére fontos lépés a liberalizált, egységes energiapiac megteremtése érdekében.

A politikus tájékoztatása szerint a bizottság energiaunióért felelős alelnöke, Maros Sefcovic ígéretet tett, hogy a brüsszeli testület tekintettel lesz a regionalitás szempontjaira, a tagállamok eltérő gazdasági fejlettségére és infrastrukturális adottságaira. A szabályozási kérdésekről Aradszki András elmondta, hogy a jelenlegi uniós szabályozást, az úgynevezett harmadik energiacsomagot kell alkalmazni, és majd abból kell levonni a megfelelő tapasztalatokat, és kerülni kell a még ki sem próbált szabályok megváltoztatását.

Azzal összefüggésben, hogy Magyarországgal szemben éppen a múlt héten indított kötelezettségszegési eljárást az Európai Bizottság a harmadik energiacsomag nem megfelelő alkalmazása miatt, az államtitkár azt mondta: Magyarország alapvetően teljesítette kötelezettségeit, a nyitott kérdések technikai természetűek, és most egy sor előzetes konzultáció veszi kezdetét, a vitatott dolgokat pedig rugalmasan meg fogják oldani. „Az elsődleges szempont az, hogy a magyar fogyasztók érdekei ne sérüljenek” – húzta alá.

A Madridi deklaráció nevet viselő megállapodás, melyet Mariano Rajoy spanyol és Pedro Passos Coelho portugál kormányfő, valamint Francois Hollande francia elnök és Jean Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke kötött meg, konkrét projekteket és kötelezettségvállalásokat tartalmaz – hangsúlyozta az aláírást követő sajtótájékoztatón a spanyol miniszterelnök Madridban.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az elképzeléseik környezetvédelmi szempontból is előnyösek, mindamellett változatossá teszik az energiához való hozzáférést, csökkentve az ellátási függőséget, ahogy fogalmazott: „a világ instabil zónáitól”. Hangsúlyozta, hogy a program elsősorban az emberek javát szolgálja, mert így alacsonyabb áron juthatnak energiához. Ugyanakkor az európai közösség számára hasznos lehet, ha létrejönnek ezek az összeköttetések, mert egész Európának ellátási garanciát jelenthetnek.

Francois Hollande francia államfő példaként említette, hogy újraindítják a Midcat-projektet. A Midcat gázvezeték Katalóniát köti össze Dél-Franciaországgal. A következő lépés pedig a Vizcayai-öböl vagy a Pireneusok lehet – mondta, utalva a többi, már korábban ismertté vált tervre. A Vizcayai-öböl és Aquitania között egy 400 kilométeres tengeri kábelt fektetnének le, és elektromos összeköttetést képzelnek el Navarra és Bordeaux (280 km), Sabinánigo és Marsillon (100 km), valamint Monzón és Cazaril között (160 km). A tengeri kábel költsége 1900 millió euró, és elérné az 5000 megawatt kapacitást Spanyolországban.

Pedro Passos Coelho portugál miniszterelnök hangsúlyozta: az európai energiapiac átalakulásával képesek lesznek minőségi ugrást tenni, a cél az, hogy ezeknek az összeköttetéseknek a kapacitása 2020-ra elérje a felhasznált energia tíz százalékát.

Jean-Claude Juncker arról beszélt, hogy az energia szabad áramlása elsődleges fontosságú az unióban. Felkérte a többi tagállamot is, hogy kövessék Spanyolország, Franciaország és Portugália példáját, és szüntessék meg az akadályokat az elektromosenergia-ellátás területén.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.