Homályosak a földadó részletei

E hét végéig kell a tulajdonosoknak befizetniük a földadót az érintett önkormányzatoknak, a részletek azonban máig nem világosak.

2015. 03. 16. 5:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A helyi földadó visszavonását javasolja a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége azoknak az önkormányzatoknak, amelyek azt eddig bevezették – jelentette be Szmetana György, a szövetség helyiadó-szakértője egy minapi konferencián. Szerinte ugyanis a települések jogszerűen nem vethetnek ki adót a földekre. Azzal érvelt, hogy azok a tulajdonosok, akik a saját földjüket művelik, a terület után egy 2014-es törvény szerint kötelező kárenyhítési hozzájárulást fizetnek, amely közteher módjára behajtható.

– A hozzájárulás mértéke nem csekély, hektáronként háromezer forint. A települések így nem vethetnek ki újabb adót a földre, mivel a helyi önkormányzatokról szóló törvény kimondja, hogy csak olyan dolog lehet helyi adó tárgya, amit más közteher nem érint – hívta fel a figyelmet. Szavai szerint ugyanakkor a földet bérbe adókra sem vonatkozhat az újabb teher, mivel a bérleti díj után személyi jövedelemadót kell fizetniük.

A jelenlegi szabályozás szerint a bérbe adott föld után szerzett jövedelem adóköteles, a tulajdonosnak 16 százalékos személyi jövedelemadót kell befizetnie a központi költségvetésbe. Ugyanakkor az adó alól mentesül a tulajdonos, ha a haszonbérleti szerződést legalább ötéves időtartamra köti. Mivel a legtöbben szeretnék elkerülni az adófizetést, így ezzel a lehetőséggel élnek a földtulajdonosok.

Máhr András, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének alelnöke úgy véli, a példa ragadós lesz, így a következő években általánosan bevett szokás lehet a helyi földadó kivetése. Meglátása szerint a helyzetet csak a jelenlegi szabályozás módosításával lehetne orvosolni. Erre készült korábban a Földművelésügyi Minisztérium is, azóta azonban nem tartják indokoltnak a lépést. Andréka Tamás, a Földművelésügyi Minisztérium jogalkotási főosztályának vezetője szerint nincs szükség törvénymódosításra, hiszen az önkormányza-tok csak magánszemélyre vethetnek ki adót, így azok az őstermelők is mentesülnek az adófizetés alól, akik legfeljebb 600 ezer forint éves bevételre tesznek szert.

A kormányhivatalok eddig nem találtak problémás elemet a helyi földadókban, a törvényességi felülvizsgálaton csak kisebb kifogásolnivalót találtak, a rendeletek átmentek az ellenőrzésen. A jogértelmezés azonban nem mindenhol egységes, a gazdálkodók pedig attól tartanak, hogy az önkormányzatok függetlenül attól, hogy valaki gazdálkodik-e a földön vagy bérbe adja, megpróbálják majd behajtani az adót. Ez a helyzet Súron is, ahol az önkormányzat február elsejétől vezette be az új közterhet. Kanyó Antal súri gazdálkodó elmondta, a legtöbben 13,5 aranykoronás földön, hegyvidéki körülmények között gazdálkodnak, a termésátlag is elmarad az ország más részén megszokottól.

A változó időjárási viszonyok pedig fokozottan érintik a térséget. – Míg korábban a kedvezőtlen termőhelyi adottságok miatt támogatást kapott a szövetkezet, addig ma adót vetnek ki a földjeinkre – hívta fel a figyelmet. Hozzátette: az önkormányzat rendelete ellen minden lehetséges szinten megpróbáltak tiltakozni, de úgy tűnik, hogy a polgármester hajthatatlan. Sógorka Miklós, a település polgármestere korábban a Kisalföld érdeklődésére jelezte, a földadót kényszerből vezették be, mivel más önkormányzatokhoz hasonlóan a feladataik folyamatosan nőnek, a központi költségvetésből kapott támogatás viszont csökkent. Meglátása szerint a Földművelésügyi Minisztérium érvelése nem helytálló, mivel a települési adó alapja nem a tevékenységből származó jövedelem – mint az iparűzési adónál –, hanem a földtulajdon.

Az új adó mértékét a legtöbb helyen úgy állapították meg, hogy egy átlagos, 20–23 aranykoronás földnél hektáronként 6800–6900 forintot jelent, ami a területalapú támogatás 10 százalékát teszi ki. A tulajdonosoknak vasárnapig kell befizetniük a település költségvetésébe a számukra meghatározott összeget. A behajtással ugyanakkor nehézségekbe ütközhetnek az önkormányzatok. Mikó Zoltán, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara választott bíróságának elnöke szerint gondot okozhat a földek tulajdonosi hátterének megállapítása, és az aranykoronánkénti adókivetés is aggályos.

Eddig egyebek között Súron, Rábapatyon, Kisvásárhelyen, Szalapán, Somogytúron, Mikepércsen, Balatonfüreden, Csopakon, Nagykeresztúron, Karádon és Balmazújvárosban vetett ki a termőföldre helyi adót az önkormányzat. Máig csak egyetlen település, Mindszent vonta vissza a január elsejével bevezetett adót.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.