Invázió a bevásárlóközpontokban

Megrohamozták a plázákat és a nagyáruházakat a szabad vasárnapot előíró kereskedelmi törvény életbelépése előtt.

2015. 03. 16. 3:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Karácsony előtt jellemző látogatottságot tapasztaltak a legtöbb hazai nagyáruházban és bevásárlóközpontban szombaton. A nemzeti ünnep előtt megteltek a bevásárlóhelyek parkolói, a hipermarketekben tömött sorok várakoztak a pénztáraknál. Nem csupán a friss élelmiszerek fogytak jobban az átlagos napokhoz képest, hanem az iparcikkek kereskedőinél, a ruha-, műszaki és lakberendezési boltokban, drogériákban is sűrűbb volt a forgalom. Emellett a tavaszi szezon tipikus termékei, a kertészeti árucikkek iránt is nagy érdeklődést tapasztaltak a kereskedők a hétvége első felében. 30-40–50 százalékos leértékelésekkel, kuponokkal, vevőcsalogató programokkal készültek az áruházláncok és a plázák az elmúlt szombatra, az akciózásról az online boltok sem maradtak le. A megváltozott szabályokhoz igazodva a múlt hét végén jelentős alkalmi kedvezményekkel igyekeztek magukhoz csábítani, illetve megtartani a vásárlókat a kereskedők.

Tegnap óta vasárnaponként nem nyithatnak ki Magyarországon a nagyáruházak és a bevásárlóközpontok. A hét utolsó napján már csak a 200 négyzetméternél kisebb alapterületű boltok fogadhatnak vásárlót, amennyiben a pult mögött maga a tulajdonos vagy családtagja dolgozik. Továbbra is lehet költekezni vasárnap délelőttönként többek között a pékségekben, az újságárusoknál, a virágboltokban, illetve ezen a napon működhetnek a benzinkutak, a gyógyszertárak, valamint a kórházakban, pályaudvarokon, repülőtéren lévő üzletek. Nem vonatkozik a vasárnapi munkavégzés tilalma a különböző zenei és kulturális rendezvények területén működő kiskereskedelmi egységekre sem.

Ez azt jelenti, hogy a korlátozás nem veszélyezteti a turizmusban is jelentős szerepet játszó, főként hétvégéken megrendezett szabadtéri fesztiválokat, ezeken az eseményeken továbbra is árusíthatnak a kitelepült kereskedők a hét utolsó napján. Mentesülnek továbbá a kötelező vasárnapi pihenőnap alól a termelői piacok és a vendéglátóhelyek, illetve a szálláshelyek dolgozói.

A kereskedők arra számítanak, a többi napon meghosszabbított nyitva tartással, különféle vásárlói kedvezményekkel a lakossági fogyasztás miatt növekvő forgalmuk jelentős része megmarad az év hátralévő részében is. – A nemzeti ünnep miatt egyébként is zárva lettek volna vasárnap a kereskedelmi egységek, így az előző napi élénk kereslet emiatt is volt. A kötelező bezárás hatásait az elkövetkező hétvégétől lehet majd mérni – mondta lapunknak az egyik áruházlánc vevőszolgálatának munkatársa. Megjegyezte, vásárlóik többsége azt jelezte, alkalmazkodnak az új körülményekhez és azt tervezik, a hét más napjain fogják intézni beszerzéseiket, a legtöbben ugyanannál a láncnál, amelyhez már hozzászoktak.

Nagyobb veszteség érheti viszont az új nyitvatartási szabályok miatt például az éjjel-nappali boltokat, amelyekben ugyancsak megtiltotta a kereskedelmi törvény az éjszakai munkát az alkalmazottaknak. A nonstop üzletek már ma sem fogadnak vásárlókat 22 óra után, csak akkor, ha a tulajdonos úgy dönt, vállalja az éjszakai műszakot, mivel a dolgozóknak tilos lesz ebben a napszakban a pult mögé állniuk. Ez a lehetőség ugyanakkor kizárt azon hipermarketek esetében, amelyek eddig éjjel is látogathatók voltak.

Az új szabályok szerint azok a nagykereskedelemmel foglalkozó áruházak sem működhetnek vasárnaponként, amelyek nem csupán a vendéglátóhelyeket, kereskedelmi egységeket szolgálják ki, hanem a lakossági vásárlókat is. A hét utolsó napján zárva maradnak mostantól a Tüzép-telepek, illetve a kertészetek is, valamint több idegenforgalmilag látogatottabb területen se lehet majd friss árut kapni a 200 négyzetméternél nagyobb üzletekben, de a kötelező bezárás az iskolaszövetkezeteket is hátrányosan érintheti.

A diák munkavállalók és a közvetítők ugyanis elveszítik bevételük egy részét a változtatás miatt. – A tanulók az iskola mellett eddig általában három napot dolgoztak egy héten, ebből két nap szombat–vasárnap volt. Az új jogszabály miatt a diákmunkásoknak két hétköznapot is vállalniuk kell – mondta az InfoRádiónak a hét végén az Universitas iskolaszövetkezet vállalkozási igazgatója. Marosi Zoltán tájékoztatása szerint több ezer diák munkavállaló fordul meg a kiskereskedelemben, köztük a nagy áruházláncokban. Az igazgató úgy ítéli meg, a szervezetnek okoz majd bevételkiesést a vasárnapi zárva tartás, de a visszaesés mértékét még nem tudják felbecsülni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.