Egyértelmű tisztulást hozott a sertéságazatban a húsáfa drasztikus csökkentése, ebben ragadható meg Éder Tamás keddi „sertés-évértékelője”, amit a Hússzövetség társadalmi elnöke hagyományosan közvetlenül húsvét előtt tartott a Hotel Benczúrban.
– Az áfa területén végre történt egy olyan lépés, amiért az ágazat szereplői már évek óta küzdenek. Az élő állat és a félsertés áfája 5 százalékra csökkent. Az Agrárgazdasági Kutatóintézet és a KSH adatai alapján fehéredés van a vágás területén, a vágott sertések száma meghaladta a 4 milliót, nyolcszázalékos emelkedést tapasztalhattunk egy év alatt. Ám mindig hozzá kell tenni ilyenkor, hogy Európában nem egy olyan vágóhíd van, ami egymaga levágja ezt a mennyiséget, míg nálunk ez 200 kisebb-nagyobb vágóhídra jut – fogalmazott.
Ugyanakkor a növekedés szerinte annak is köszönhető, hogy az elmúlt 5-6 év állattenyésztés-támogatási programjai mostanra kezdenek beérni, és nagyon sok vállalkozás növelte a „kibocsátását”. Erre azért voltak képesek, mert támogatott beruházásokat léptek meg.
Az élősertés-exportunk viszont negyedével csökkent. Ez döbbenetes szám, amit Éder így magyaráz: – Ennek jelentős része nem más, mint a statisztikában tavaly már nem megjelenő, csak papíron utaztatott disznó, ami korábban a 27 százalékos áfa elcsalása érdekében megérte. Ennek most már nincs értelme, ezért látványos a csökkenés.
Az importunk ezzel párhuzamosan növekedett egy kicsit, de az ágazaton belül főként kismalacot vettünk külföldről, sokan a „legmodernebb” fajtájú malacokat állítják itthon hízásba, amelyek aztán megjelennek a vágóhídjainkon. Összességében azt állíthatjuk a sertéshúsmérlegről, hogy 2014-ben egyensúlyi helyzetbe kerültünk a mennyiséget tekintve, de értékében 150 millió eurós többletünk van, ami azt mutatja, hogy ez az ágazat alapanyagot vásárol, és magasabb hozzáadott értékű készítményt exportál utána.
A növekvő vágásszám ellenére az ágazat teljesítménye jelentősen visszaesett, amit Éder sem tud teljes körűen megmagyarázni. Miről is van szó?