Még mindig húzóágazat a járműipar

Az ipari termelés volumene januárban 5,3 százalékkal nőtt.

HZS
2015. 03. 12. 9:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ipar egészét tekintve a belföldi értékesítés 3,7, a kivitel 5,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Közölték, a rendelésállomány alakulása alátámasztja a további masszív növekedés esélyét, az új rendelések januárban 29,7 százalékkal meghaladták az egy évvel korábbit, a belföldi új rendelések 11,1 az export rendelések 32,2 százalékkal nőttek. A megfigyelt ágazatok teljes rendelésállománya 20,1 százalékkal nagyobb az egy évvel korábbinál, a belföldi rendelések 8,5 százalékkal alacsonyabb szintet mutatnak, mint egy évvel azelőtt.

A statisztikai hivatal második becslése megerősítette a múlt héten közölt előzetes adatokat, miszerint januárban az egy évvel korábbihoz képest 7,7 százalékkal nőtt az ipari kibocsátás a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint, a szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok szerint pedig 4,3 százalékkal haladta meg az előző havit. A járműipar továbbra is húzóágazatnak számít, januárban 11,3 százalékkal növelte termelését éves összevetésben. Ugyanakkor kiugróan, 30 százalékkal nőtt az elektronikus fogyasztási cikkek gyártása is.

A feldolgozóipar belföldi értékesítését a járműipari eladások 33,6 százalékos növekedése hajtotta fel, nyilvánvalóan a beszállítók teljesítményének köszönhetően. Emellett a gépi berendezések belföldi értékesítése is 16,4 százalékkal és a villamos berendezéseké is 10,8 százalékkal nőtt.
Az adatok szerint a járműipari export 9,6 százalékos növekedése mellett a gyógyszergyártásé 17,4, a vegyiparé 13,1 százalékkal nőtt, és a decemberi 6,7 százalékos éves növekedés után az élelmiszer-kivitel januárban is 6,0 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A feldolgozóipari termelés az átlaggal megegyezően, 5,3 százalékkal nőtt éves összehasonlításban.

Erős kilengést mutat a gépgyártás, amely a decemberi 23,7 százalékos szárnyalás után 15,6 százalékkal visszaesett a tavaly januárihoz hasonlítva. Lassult a számítógépek és elektronikai termékek kibocsátása is, amely a decemberi 12,3 százalékos növekedést követően 5,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A gyógyszeripar a tavaly negyedik negyedévi csökkenés után januárban 11,3 százalékkal növelte termelését, az élelmiszeripar viszont csak 0,8 százalékkal termelt többet, mint egy évvel ezelőtt – közölte a KSH.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.