A Greenpeace egész évben vizsgálni fogja a zöldségek és gyümölcsök vegyszermaradvány-tartalmát – tette hozzá Tömöri Balázs.
Simon Gergely, a Greenpeace regionális vegyianyag-szakértője elmondta, hogy a vizsgálat nem olcsó, egy minta elemzése független laboratóriumban 35 ezer forint plusz áfába kerül.
Példaként ismertették, hogy a vizsgált szentesi paprika kétféle, nem engedélyezett vegyszert tartalmazott. Az egyik a több hazai botrányban is szereplő, génkárosító, lehetséges rákkeltő diklórfosz nevű rovarirtó szer volt, amely a határértéket több mint hússzorosan, míg egy másik tiltott szer több mint harmincszorosan haladta meg a határértéket.
A vizsgálatok hatféle különböző növényvédő szert mutattak ki egy Marokkóból, és hétfélét egy Jordániából származó paprikában.
„A különböző vegyszerek együttes hatása kiszámíthatatlan: összeadódhatnak, sőt fel is erősíthetik egymás hatását. Ismert például, hogy egy rovarirtó szer toxicitása más anyag jelenlétében akár több mint az ezerszeresére is megnőhet. Ezeket az együttes hatásokat azonban a jogszabályok nem veszik figyelembe” – fejtette ki Simon Gergely.
A Greenpeace azt javasolja a fogyasztóknak, hogy az ökogazdálkodásból származó termékeket részesítsék előnyben a vásárláskor.
Nincs mérgező paprika a Spar áruházlánc üzleteiben, ellentétben a Greenpeace Magyarország állításával – reagált a Spar Magyarország Kft. a környezetvédő szervezet bejelentésére.
A tájékoztatás tartalmazza az áruházlánc Greenpeace-nek címzett levelét, melyben a Spar rögzíti: nem forgalmazza azt a zárt, műanyag tasakos, kétszer 225 grammos kiszerelésű terméket, ami a laborvizsgálati jegyzőkönyvben szerepel és a szervezet bizonyítékul csatolt a Spar-nak küldött levelében.
Hozzátették: a Greenpeace által alkalmazott mintavételi eljárás nem volt minden tekintetben szabályos, mivel nem rögzítették a termék pontos nevét, tételazonosítóját, így a későbbi nyomon követés nem lehetséges, valamint ellenminta vételére sem került sor, így a vizsgálati eredmény utólag nem ellenőrizhető.