A méhészet a hazai agrárium egyik legsikeresebb ágazata

Magyarország világszerte ismert és elismert kiváló mézeiről.

MA
2015. 04. 13. 21:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fazekas Sándor kiemelte: a magyar méhészek 1,1 millió méhcsaláddal évente 22-24 ezer tonna mézet állítanak elő. Ennek több mint háromnegyedét exportálják, 95 százalékban a nyugat-európai piacokra. Az unió mézkereskedelmének 40 százaléka Magyarországról származik, a mézexport éves árbevétele 60 millió euró körüli – tette hozzá.

Közölte: fontos, hogy a jó minőségű magyar méz közvetlenül jusson a piacokra és a termékek csomagolásában, illetve feldolgozásában is versenyképesek legyünk a nemzetközi piacokon.

A tárcavezető rámutatott, hogy világviszonylatban Magyarországon a második legnagyobb a méhsűrűség. „Ez azt jelzi, hogy az emberek nálunk szeretik ezt a tevékenységet, értenek hozzá és látnak benne perspektívát” – fogalmazott. Megjegyezte, hogy a méhészet nemcsak munka, de szenvedély és alkotási lehetőség is.

Tájékoztatása szerint a magyar méz legjelentősebb felvevőpiaca jelenleg Németország, Franciaország, Olaszország és Nagy-Britannia. Emellett az elmúlt néhány évben a honi fogyasztás is a hétszeresére nőtt, mellyel lassan felzárkózunk az uniós átlaghoz.

Fazekas Sándor szólt arról is: a tárca célja az ágazat termékeinek további népszerűsítése, hiszen „ezek évszázadok alatt az ételektől a gyógyszereken át a kozmetikumokig szervesen beépültek a magyarság életformájába, maga a méz pedig része étkezési kultúránknak”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.