Az egészségturizmus adhat új lendületet a Balatonnak

Az egészségturizmus fejlesztésével növelni lehetne a Balatonra látogató vendégek számát, ha a helyi turisztikai szakemberek együttműködnének az egészségügyi szférával és a lovassportok kedvelőivel, több ezer német vendég lenne idecsábítható – írta a Balatonalmádi Egészségfejlesztési Iroda és Balatoni Riviéra Turisztikai Egyesület.

MNO
2015. 04. 22. 18:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MTI-hez szerdán eljuttatott tájékoztatás szerint így akár 1,5 millió látogatónál is több turista érkezhet a tó környékére, a tavalyi 1 millió 445 ezer vendég után, akik 4 millió 887 ezer éjszakát töltöttek el a Balatonnál.

A szervezetek közleménye szerint a jövőben a növekvő átlagéletkor miatt még jobban oda kell figyelni az idősebb turisták igényeire, akik az úti cél kiválasztása során figyelembe veszik például azt, hogy van-e orvosi ellátás a közelben.

Több millió euróra tehető az az összeg, amelyet a német, svájci, osztrák társadalombiztosítás lovasterápiás kezelésekre fordít a jövőben, számos család jöhet a Balaton környéki lovardákba azért, hogy gyermekeiket a Balaton közelében fejlesszék speciális módszerekkel – olvasható a tájékoztatásban.

A közlemény idézi Semsei Sándort, a Balatoni Riviéra Egyesület vezetőjét, aki elmondta: az ilyen gyógyító célzattal működtetett lovardák segíthetnek abban, hogy a Balaton ne csak a nyári hónapokban legyen vonzó cél.

Sajnos a legtöbb hazai lovarda még nem készült fel arra, hogy fogadja ezeket a turistákat, nem rendelkeznek elegendő szakemberrel – hívják fel a figyelmet a közleményben. A hatályos jogszabályok szerint a lovasterapeutának rendelkeznie kell gyógypedagógusi, gyógytornászi, pszichológusi, konduktori vagy orvosi alapdiplomával vagy ezzel egyenértékű elismert vagy honosított képzettséggel, és meg kell szereznie a felnőttképzés vagy a pedagógiai továbbképzés keretén belül a lovasterapeuta szakmai végzettséget – tájékoztatnak a szervezetek.

A külföldi vendégek mellett egyre nagyobb igény jelentkezik itthon is a lovasterápiára, mivel a gyógypedagógiai lovaglás és lovastorna segítheti a problémákkal küzdő, például látás- és hallássérült, teljesítmény- és viselkedési zavarokkal küzdő gyerekek fejlesztését is – olvasható a közleményben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.