Fellendülést hozhat a tavasz a hitelezésben

Februárban visszaesett a lakossági hitelezés, de szakértők szerint csak átmenetileg.

Hajdú Péter
2015. 04. 03. 6:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megtorpant februárban a lakossági hitelezés. Legalábbis erre utalnak a Magyar Nemzeti Bank közelmúltban napvilágot látott számai. Amíg januárban 22,3 milliárd forint értékben vettek föl új lakáshitelt, addig az év második hónapjában ez a szám csaknem megfeleződött: alig 12,2 milliárd forintnyi hitelnyújtásról számoltak be a pénzintézetek. Az egy évvel korábbi szinthez viszonyítva már valamelyest más képet kapunk, hiszen a tavaly februári 11,6 milliárdos értékhez képest 600 milliós pluszt mutat a lakáshitel-kihelyezés. Úgy tűnik, a hitelezési aktivitás nemcsak a lakáskölcsönöknél esett vissza, hanem a fogyasztási hiteleknél is. A szabad felhasználású hitelekből például februárban csak alig valamivel többet helyeztek ki a bankok, mint az egy hónappal korábban nyújtott kölcsönök fele.

Érdekes módon a személyi hiteleknél az egy évvel korábbi szinthez képest mutatkozott csökkenés, a januári adatokkal összevetve viszont minimális bővülés figyelhető meg. Azaz éppen fordított a helyzet, mint a lakáshiteleknél.

Palkó István, a Portfólió.hu vezető pénzügyi elemzője két okra vezeti vissza a hitelfelvételi kedv visszaesését. Egyrészt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által januártól bevezetett hitelfékek miatt kevesebben feleltek meg az előírt feltételeknek. (Januártól a jövedelemnek legfeljebb felét érheti el a forinthitel havi törlesztőrészlete, a felvett kölcsön pedig legfeljebb az ingatlan értékének nyolcvan százalékára rúghat.) A szakértő szerint a fékek kétféleképpen csökkenhetik a hitelfelvevők számát.

Egyrészt az idei évtől csak hivatalosan igazolt jövedelmet vehetnek figyelembe a bankok. Korábban sok esetben egy-egy vállalkozó papíron ugyan keveset keresett, de valójában komoly jövedelemmel rendelkezett, s így nem volt gond a hitelképességével. Ma viszont a hitelfékek korlátozhatják az általa felvehető kölcsön nagyságát. Másrészt – s ez magyarázhatja a fogyasztási hitelek visszaesését – sokan azért esnek a hitelfékek hatálya alá, mert lakáshitel mellé vennének fel személyi vagy egyéb fogyasztási hitelt, de a két kölcsön törlesztőrészletei együtt már túlságosan megterhelnék jövedelmüket.

Palkó István szerint a másik jelentős visszafogó tényező a devizahitelek forintosítása, valamint a bankok elszámolása lehet. A hitelezéssel foglalkozó munkatársak ugyan nem feltétlenül foglalkoznak az elszámolással, de ezek a folyamatok ezzel együtt is lekötik a banki erőforrások jelentős hányadát. A jövőről szólva bizakodóbb volt az elemző. Megítélése szerint a hitelezés bővülése várható. Egyrészt az év közepén indul a megújult szocpol-támogatási rendszer, amely föllendítheti a kölcsönnyújtást. Másrészt a lakáspiac is növekvőben van, ami szintén lökést adhat a hitelpiacnak.

Gergely Péter, a BankRáció.hu vezető elemzője hasonlóképpen látja a helyzetet. Mindenekelőtt arra hívta fel a figyelmet, hogy a február kifejezetten gyenge hónap a hitelezésben, vagyis a tavaszi hónapok mindenképpen növekedést mutatnak majd. Azt is figyelembe kell venni, hogy a hitelfékek bevezetése jelentősen módosíthatta a bankok és a hitelfelvevők magatartását. Nagy az esély arra, hogy azért kiugróan jó a januári szám, mert a hitelintézetek erőteljesen ösztönözték a hitelfelvételre készülő embereket, hogy még decemberben indítsák el kérelmüket, amikor még nem kell figyelembe venni a hitelfékszabályokat.

A bankok elszámoltatása, a fair banki rendszer bevezetése, illetve a forintosítás a szakértő szerint nemcsak a banki erőforrásokat kötötte le, de piaci megjelenésükön, marketingjükön is módosított. Egy átlagos évhez képest kevesebb akciót hirdettek meg, nem keresték kifejezetten a fogyasztókat, hanem erőforrásaikat a tavaszi hónapokra összpontosították, amikor a hitelkiváltással új ügyfeleket célozhatnak majd meg.

Gergely Péter szerint éppen a tavaszi hitelkiváltási akció alapozhatja meg a lakossági hitelkihelyezés jelentős növekedését. A tavasszal egyébként is fellendülő hiteligényt tovább erősíti a lakáspiac manapság tapasztalható folyamatos emelkedése. Miután még mindig csökkennek a kamatok, a bankok pedig a piacszerzés reményében szinte minden költséget elengednek a hitelkiváltáskor, bátran el lehet mondani, sok új kedvezmény már nem lesz a piacon. Ezért annak, aki hitelt akar felvenni, nem érdemes jobb feltételekre várni, hanem bele kell vágni. Mindezekre alapozva a szakember összességében arra számít, hogy akár 20, nagyon kedvező esetben akár 30 százalékkal is nőhet idén a lakossági hitelpiac.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.