Hová lettek a Quaestor-pénzek?

Már 2011-ben észre kellett volna vennie a brókercég körüli szabálytalanságokat a felügyeletnek.

Hajdú Péter
2015. 04. 17. 5:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már a Kehi vizsgálatának 2011-es kezdete után észre lehetett volna venni, hogy valami nincs rendben a brókercég körül. Ezt valószínűsíti a következő történet is. Valamikor a kétezres évek elején egy kollégiumi szobában két-három egyetemi hallgató kisebb forgalmú és értékű részvények forgalmát manipulálja. Hirtelen megszólal a telefon, s egy hang a pénzügyi felügyelet osztályvezetőjeként mutatkozik be, majd megadja telefonszámát, hogy lássák, valóban az, akinek mondja magát. A diákok visszahívják az osztályvezetőt, aki elmondja, látják, mivel foglalkoznak, s felszólítja őket, fejezzék be a részvények manipulálását, mert az törvénytelen.

A történetet Torba Tamás mondta el lapunknak. A közgazdász a sztorival arra akarta fölhívni a figyelmet, hogy már jó évtizeddel ezelőtt is megvoltak az eszközei a pénzügyi felügyeletnek arra, hogy észrevegye a brókercégeknél és egyéb befektetési szolgáltatóknál zajló szabálytalanságokat.

Vagyis nehezen magyarázható, hogy a pénzügyi terület felügyeletéért felelős szerveknek – a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF), majd 2013 végétől a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti részlege – miért nem tűntek fel a Quaestornál zajló szabálytalanságok. Ha pedig feltűntek, miért nem léptek fel azok ellen hatékonyan, hogyan fogadhatták el a cég beszámolóját. A közgazdász szerint különösen akkor tűnik súlyosnak a mulasztás, ha figyelembe vesszük a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) minapi közleményét, amely szerint az MFB kezdeményezésére már 2011-ben vizsgálatot indított a hivatal a Quaestor tulajdonában lévő győri stadion építéséhez adott hitel ügyében. Az MFB nagyjából 17 milliárd forint hitelt nyújtott, a Kehi pedig azt állítja, hogy „a hitelek jövőbeni törlesztése már a hitelkihelyezéskor is bizonytalan volt, megfelelő biztosítékokat pedig a bank nem kötött ki”. A vizsgálat nemrég zárult le, a hivatal a közelmúltban feljelentést is tett.

Ha pedig a PSZÁF-nak nem tűntek fel a Quaestor körüli szabálytalanságok, akkor legalább a felügyeletnek a jegybankba olvasztásakor észre kellett volna venni őket. Torba Tamás azt is furcsának találja, hogy a nyomozás megindítása után szinte azonnal közölték, 160 milliárd forintnyi vagyont találtak a brókercégnél, de az nem tudni, mi alapján becsülték meg annak értékét. Ha a cég nyilvántartása alapján, akkor az események ismeretében az összeg nagysága is megkérdőjelezhető. Az is nagy kérdés, hogy hova tűnhetett négy rövid hónap alatt az ügyfelektől beszedett kétszáztízmilliárd forint. A szakértő szerint ennek kisebb részét – nagyjából a valódi kötvények hatvanmilliárdját – felhasználhatták a korábbi kötvények után ígért kamatok kifizetésére, de az egész összeg ehhez túl nagy. S miután készpénzben nem lehet felvenni ekkora összeget, érdemes lenne a jegybanknak utánanéznie, hova és mekkora összegeket utaltak a Quaestor-számlákról. Ha a szálak offshore cégekhez vezetnek, ma már azt sem lehetetlen felderíteni, kik állnak mögöttük.

Az is érthetetlen számára, hogy a Befektetővédelmi Alap (Beva) miért vállalta hatmillió forintig a kártalanítást, holott ez nem lenne kötelessége. A legfurcsábbnak viszont azt tartja, hogy bár a Buda-Cash és Hungária Értékpapír ügyében is hasonló bűncselekmény gyanúja vetődött fel, ott nem hoztak létre külön alapot a károsultak igényeinek kielégítésére, míg a Quaestor esetében még jogszabályt is hoztak a kártalanításról. A Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége szerint pedig alkotmányellenes a Quaestor-kötvény károsultjainak egyedi kártalanításáról szóló törvény, mert hiányzik a közérdek a rendelkezésből.

Hasonlóan vélekedik a Quaestor-kártalanításról a tizenegy évvel ezelőtti Baumag-ügy felszámolója, Wortmann György. A Napi Gazdaságnak nyilatkozva arról beszélt, a Baumag 12 ezer kisbefektetője fiktív szövetkezeti jegyet kapott, hasonlóan a Quaestor-károsultakhoz, akik fiktív kötvényekhez jutottak. A felszámoló szerint döbbenetes, miként engedélyezhették, hogy ugyanaz a vállalkozás és annak leánycége legyen egy ilyen értékpapír kibocsátója és forgalmazója. A felszámoló furcsának tartja azt is, hogy amíg a Quaestor-károsultakat kártalanítják, a Baumag-ügy károsultjait nem.

A kártalanításról Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter is beszélt egy sajtótájékoztatón. Magyarázata szerint a Quaestor piramisjáték, ami mögött nincs vagyon, ezért kell külön kezelni az itt kárt szenvedetteket. A károsultak a kormányablakokban adhatják be kárigényüket.

Témába vágó hír, hogy a Figyelő értesülése szerint a Hungária Értékpapír Zrt.-t a cég alapítói, K. Lászlóné és S. István által indított, több ezer embert érintő piramisjáték döntötte be. A ceglédi irodában dolgozó tulajdonosok a cég budapesti irodájának háta mögött hamisítottak okiratokat és sikkasztottak a gyanú szerint.





Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.