Kijátsszák a földtörvényt

Az önkormányzat a helyi gazdálkodó helyett az osztrák gazda javára döntött, így ő szerezhet szántót.

2015. 04. 02. 3:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly augusztusban függesztette ki adásvételi szerződését egy osztrák gazdálkodó a Győr-Moson-Sopron megyei Győrsövényháza önkormányzatának falára. Andreas Schindler egy 12,28 aranykorona értékű, 0,47 hektáros, valamint egy 14,73 aranykorona értékű, 0,56 hektáros szántót szeretett volna megvásárolni. A vállalkozó a hírek szerint jó kapcsolatot ápol az önkormányzattal, a helyi falunapot például jelentős összeggel támogatja.

Ennek ellenére egy ideig úgy látszott, hogy a vásárlás meghiúsul, mivel a területre bejelentkezett Bőszéné Mák Éva is, akinek helyi gazdálkodóként elővásárlási joga van a területre.

A múlt év májusában életbe lépett földforgalmi törvény rendelkezései megnehezítik a földvásárlást. Az ügyletet előbb a helyi gazdákból álló földbizottságnak, majd a megyei agrárkamarának is jóvá kell hagynia. Habár mindkét testület a helyben lakó gazdálkodót hozta ki győztesnek, a döntés ellen fellebbezett az osztrák vállalkozó. Az adásvételről így már a helyi önkormányzatnak kellett döntést hoznia.

Csapó-Molnár Violetta, az Enesei Közös Önkormányzati Hivatal jegyzője lapunknak elmondta: az önkormányzat február 5-i ülésén tárgyalta a földadásvétel ügyét, ahol a képviselő-testület az osztrák gazdának szavazott bizalmat. Az önkormányzat döntését a földforgalmi törvény egyik passzusával indokolta, miszerint ha esély van arra, hogy az elővásárlásra jogosult az elővásárlási jogát visszaélésszerűen használja fel, akkor nem támogatandó a földszerzése.

A településen ugyanakkor az a hír járja, hogy a képviselő-testület döntésére nagyobb befolyással volt a tény, miszerint az osztrák vállalkozó jelentős összeggel járul hozzá a helyi falunap létrehozásához, míg a Bősze házaspár vélhetően anyagiakkal nem támogatja az eseményt.

Bősze Kolozs, a győrsövényházi földbizottság vezetője lapunknak elmondta: a helyben gazdálkodók közt nem szokás a másik földvásárlását megvétózni. – A feleségemmel éppen azért jelentkeztünk ezért a földterületért, hogy az osztrák vállalkozó ne tudja megvenni – hívta fel a figyelmet. Szavai szerint Andreas Schindlernek nem ez volt az első próbálkozása. Korábban vételi ajánlatot tett egy másik területre is, ám az adásvételt a földbizottság és az agrárkamara is elutasította.

Bőszéné Mák Éva felháborítónak tartja az indoklást, mivel törvény adta elővásárlási jogát nem visszaélésre kívánja használni, hanem a megszerzett területen gazdálkodni szeretne. Elmondása szerint keresi a jogorvoslati lehetőségeket. – Egyetlen hektár föld sincs a nevemen, ez lett volna az első terület, amit megvásárolok. Ezzel szemben az osztrák vállalkozó több ezer hektáron gazdálkodik – jegyezte meg.

Az üggyel kapcsolatban lapunk megkereste a Földművelésügyi Minisztériumot is. Nagy István, a tárca parlamenti államtitkára elmondta: a magyar kormány napról napra azért harcol a parlamentben és az európai színtéren is, hogy megvédje és magyar kézben tartsa a termőföldet. Ezért felháborítónak tartja, hogy egy önkormányzat ilyen kicsinyes szempontok alapján dönt. – Tudomásom szerint egyedi esetről lehet szó, ezért remélem, hogy nem válik gyakorlattá az önkormányzatoknál a hasonló eljárás. Ellenkező esetben törvényhozói szinten kell megoldást találni a problémára – jegyezte meg.

A földszerzések kérdése most különösen érzékeny témának számít, mivel az Európai Bizottság nemrég jelentette be, hogy újabb kötelezettségszegési eljárást indít hazánk ellen a földtörvény kapcsán. A bizottság szerint ugyanis a földtörvény egyes rendelkezései nem egyeztethetők össze a letelepedési szabadsággal és a tőke szabad áramlásával sem. Nagy István szerint a magyar kormány kiáll az álláspontja mellett, s bár a jogszabályban biztosan szükség lesz valamilyen módosításra, érdemi változásra nem kell számítani. – Sokszor egy-egy szó, egy-egy kifejezés értelmezésén vitázunk az unióval. Ezért olyan kompromisszumos megoldást kell találnunk, amely eloszlatja az esetleges félreértéseket, a jogszabály alapfeladatát viszont nem érinti – tette hozzá.

A brüsszeli testület hivatalos felszólítólevelére két hónap alatt kell választ adnia a magyar kormánynak. A tavaly május elsején életbe lépett szabályozással kapcsolatban az Európai Bizottság többek közt a gazda fogalmának törvényi meghatározását kifogásolja, mivel a magyar előírások szerint a gazdálkodónak magának kell gazdálkodnia a földön. A bizottság emellett szót emelt az adásvételi szerződések jóváhagyásával összefüggésben is, valamint problémásnak vélte, hogy a földszerzést bizonyos szakmai ismeretek meglétéhez köti a magyar jogszabály.

A földforgalmi törvény ellen korábban Ausztria is erősen tiltakozott. A szomszédos ország azt kifogásolta, hogy az új szabályozás olyan haszonélvezeti jogokat is megszüntet, amelyeket szerintük korábban törvényesen jegyeztettek be magyar termőföldekre osztrák gazdák. A jogszabály nem titkolt szándéka ugyanis, hogy a korábban zsebszerződések útján az osztrák vállalkozókhoz került birtokok újra magyar kézbe kerüljenek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.