Magyarország ismét a harminckettedik helyen

Tavaly óta nem javult és nem is romlott hazánk haladási indexe.

SG
2015. 04. 27. 17:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A GDP nem sokat árul el egy ország igazi állapotáról, az állampolgárai boldogságáról, az életkörülményeiről. A hazai össztermék növekedése csakis a gazdaság teljesítményéről ad jelentést: hiába a GDP-növekedés, ha az állampolgárok sokszor nem érzik a bőrükön a körülményeik javulását. Ez veszélyes is lehet, hiszen az ország lakói elvesztik a bizalmukat a statisztikát kibocsátó szervekben és az államban.

Ez a folyamat már a kétezres évek gazdasági fellendülése idején is érzékelhető volt. Épp ezért a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 2007-ben az Isztambulban megrendezett Statisztika, Tudás és Politika Második Világfórumán útjára indította A társadalmi haladás mérése című projektet.

2008-ban Nicolas Sarkozy francia elnök felkérésére 25 jeles kutató Joseph Stiglitz Nobel-díjas közgazdász vezetésével bizottságot hozott létre, hogy új alternatív mutatókat hozzanak létre a GDP helyett. Így alkották meg a The Social Progress Indexet, vagyis a társadalmi haladás mutatószámrendszerét. Az OECD által lefektetett alapelvek mentén itthon a Központi Statisztikai Hivatal végzi a rendszer kialakítását. Három fő csoportot vizsgálnak a jó társadalom meghatározásánál:

A Social Progress Imperative nevű amerikai nonprofit szervezet múlt héten tette közzé a 2015-ös társadalmi haladási adatokat. Ez a fajta mérőszám talán kevésbé szenzációs és kevésbé ad okot várakozásra, mint a negyedéves GDP-adatok, hiszen a társadalmi haladás sokkal kisebb mértékben változik évről évre, mint a gazdasági fejlődés. Hazánk például tavaly harminckettedik volt a listán, és az idei felmérésen is ezen a helyen szerepel.

A kutatásban 133 ország vett részt. Idén Norvégia került az első helyre. Ez érthető is, hiszen minden szempontból jól teljesít az ország, kitűnő közegészségügyi, oktatási rendszere van. Norvégiának nagyon magas a bruttó hazai összterméke is, azonban nem minden gazdag ország teljesít jól a haladási indexben. A szerzők példaként Kuvaitot hozták fel, ahol magas ugyan a GDP, de az állampolgároknak sokkal kevesebb lehetőségük van a normálisnak mondható életkörülményekre, mint mondjuk az európai országokban.

Ezt Új-Zéland és Norvégia esete bizonyítja. A szigetország feleannyi GDP-t termel, mint Norvégia, mégis a haladási indexükben alig van eltérés (87,08 88,36-dal szemben). Új-Zélandon a személyes előrejutási lehetőségek jobbak, mint a Norvégiában, a skandináv ország a biztonságban és a környezet fenntarthatóságban teljesített jobban.

Michael Green, a szervezet igazgatója egy magyarul is elérhető előadásában magyarázza el a GDP és társadalmi haladás közötti összefüggéseket. Az ábrákon jól látható, hogy a bruttó hazai termék növekedése a kezdeti stádiumban kedvező hatással van a haladási indexre, azonban egy ponton túl a GDP növekedése nem jár további társadalmi haladással.

A témáról bővebben Novoszáth Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója beszélt hétfőn a Lánchíd Rádiónak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.