Mentőövre várnak a magyar halászok

Egyelőre nincs döntés arról, mi legyen azokkal a halászokkal, akiknek a halászati törvény módosítása nyomán fel kell hagyniuk a kereskedelmi célú halászattal a magyar természetes vizeken.

Tóth László Levente
2015. 04. 02. 7:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló törvényt előreláthatóan az idén, a második fél évben módosíthatja az Országgyűlés, az előterjesztés már a döntéshozók előtt van – mondta lapunknak Németh István, a Magyar Haltermelők és Halászati Vízterület-hasznosítók Szövetsége (Mahal) elnöke, az egyik legnagyobb hazai tógazdaság, a Tógazda Halászati Zrt. elnök-vezérigazgatója. Mint kifejtette, a módosítás értelmében a magyar természetes vizeken 2016-tól megszüntetik a kereskedelmi célú halászati engedélyek kiadását, azaz jövőre már csak hobbiból lehet halászni.

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) közleménye szerint a változtatás bevezetését az indokolja, hogy az érintett vizek meghatározó többségén 2015 végén járnak le a haszonbérleti szerződések. A Mahal elnöke rámutatott: Magyarországon évente húszezer tonna halat fognak ki hálóval a gazdaságok tavaiból és a természetes vizekből, a módosítás ennek a mennyiségnek egy-két százalékát érintheti, a halászok közül pedig mintegy 1500-2000 főt. A szaktárca szerint pedig a hivatásos halászok tudásával és eszközparkjával végezhető ökológiai szelektív halászatra, valamint időszakosan a halmentésre a továbbiakban is szükség lesz a természetes vizeken.

– A jogszabályi változás tehát nem jelenti teljes mértékben a kereskedelmi halászat beszüntetését, de korlátozza azt – hívta fel a figyelmet Németh István. Úgynevezett kereskedelmi halászok korábban voltak a Balatonon is, ahol azonban Fazekas Sándor még vidékfejlesztési miniszterként 2013 decemberében határozatlan időre leállíttatta a halászatot. Így csak a Tisza bizonyos szakaszain maradtak még olyan halászok, akik a kifogott halat egyénileg vagy szövetkezeten keresztül értékesítik. A halászok korlátozás nélkül, többféle hálóval halászhatnak kereskedelmi célból is a módosítás hatálybalépéséig, utána azonban csak egy adott méretű, háromszor három méteres emelőhálóval emelhetik ki a természetes vizekből a halakat, a zsákmányt pedig kizárólag otthon, családi körben fogyaszthatják el.

– Ezek a halászok kereskedelmi mennyiségű halat fogtak, esetenként akár több tonnát is – magyarázta a Mahal elnöke. A problémát nem is igazán tevékenységük korlátozása okozza, hiszen nyilvánvaló, hogy a 350 ezer fős horgásztársadalom érdekeltsége azt kívánta, hogy Magyarország természetes vizeiben több hal maradjon nekik. A gond az, hogy a természetes vízi halászok eszközeiket ugyan megtarthatják, de nincs döntés arról, hogy az ökológiai szelektív halászat és az időszakos halmentés mellett foglalkoztatja-e majd őket valaki. – Van továbbfoglalkoztatási szándék, de erről még nem született rendelet – hívta fel a figyelmet Németh István. Hozzátette: ezeknek az embereknek egy része nyilván elmegy az ágazatból, másik részük pedig vélhetőleg az új vízkezelőtől, a horgászoktól kaphat majd feladatokat.

Nevük elhallgatását kérő halászok szerint a természetes erőforrásokkal való gazdálkodásba így belenyúlni nem bölcs dolog. Nem értik például azt, hogy miért kell egy több ezer éves foglalkozást gyökeresen átalakítani, miközben a parlamenttől pár kilométerre is tanyáznak kormoránok. – Ezek a madarak annyi halat esznek meg – éves szinten 2500 tonnát – a természetes vizekből, amennyit a halászok kiemelnek, őket mégse vadássza le senki – érvelnek. A horgászok ugyanis évente a természetes vizekből mintegy 4500 tonna halat fognak ki, míg a halászok zsákmánya 2200–2400 tonna.

A tervezett változást mindenesetre információink szerint a horgászhobbiját nem titkoló Áder János köztársasági elnök is várja azokkal együtt, akik a horgászturizmus növekedésétől a turisztikai bevétel több milliárd forintos bővülését remélik.

Az április 1-jétől élesben működő elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszer (ekáer) érdekes módon éppen azt nem lehet nyomon követni, amiért az ekáer kitalálták. Ez esetben konkrétan azt, hogy mennyi halat szállít egy bizonyos jármű. A kamion ekáerben megadandó bruttó tömegében ugyanis benne van annak a víznek a tömege is, amiben a halak fickándoznak.

 

Keveset fogyasztunk

 

A magyarok évente és fejenként mintegy 4,5 kilogramm halat esznek meg, ennek 40 százaléka importból származik. Jelentősen magasabb az uniós átlagfogyasztás: 22-24 kilogramm évente, szemben a 19 kilogrammos világátlaggal. Az uniós halfogyasztás hatvan százalékát importból fedezik. Borítékolható, hogy a tervezett természetes vízi halászati korlátozás megvalósulása esetén közelítjük majd az uniós átlagot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.