Moszkva ránéz a számlákra

Automatikusan jelenteniük kell a külföldiek átutalásait az orosz bankoknak.

Munkatársunktól
2015. 04. 21. 6:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az oroszországi bankoknak az európai uniós és az amerikai állampolgárok és cégek valamennyi pénzügyi műveletét jelenteniük kell a pénzügyi felügyeletnek – az Izvesztyija című orosz napilap hétfőn napvilágot látott értesülése szerint erre kötelezte a hatóság a pénzintézeteket. A távirati iroda tudósítása szerint a Roszfinmonyitoring, azaz az orosz pénzügyi felügyelet utasítása 41 országra terjed ki: az Egyesült Államokon és az Európai Unió 28 tagállamán kívül Svájcra, Norvégiára, Kanadára, Iránra, Szíriára, Szudánra, Új-Zélandra, Ausztráliára, Argentínára, Mexikóra, Észak-Koreára és Jamaicára. Ezen országok polgárainak és cégeinek banki műveleteit az új feketelista alapján „megkérdőjelezhetőknek” minősítik, és nem ajánlják azok lebonyolítását – írta az orosz hatalomhoz közel álló Izvesztyija.

A pénzügyi felügyeletnek az orosz bankokhoz a napokban eljuttatott és az újság rendelkezésére álló levelében az áll, hogy azok az országok kerültek fel a listára, amelyekkel szemben Oroszország szankciókat vezetett be tavaly a Krím elcsatolása miatt a nyugati államok által alkalmazott büntetőintézkedésekre válaszul. Emellett azok az országok is a listán vannak, amelyek nem teljesítik a pénzmosás elleni nemzetközi fellépéssel kapcsolatos elvárásokat, és amelyek támogatják a terrorizmust és a kábítószerek szabad forgalmazását.

Oroszország egyebek között közös gazdasági programokat vagy épp katonai együttműködést függesztett fel, illetve a külgazdasági, külkereskedelmi forgalom korlátozásával válaszolt a külföldi szankciókra. Tavaly augusztusban embargót vezetett be egyes élelmiszerek behozatalára az európai uniós tagállamokból.

Pavel Livadnij, a Roszfinmonyitoring alelnöke az Izvesztyijának ugyanakkor azt mondta, hogy a szervezet alapítása óta, több mint 10 éve következetesen fellép a törvénytelen pénzügyi műveletek ellen, ezért nem felel meg a valóságnak az a következtetés, hogy a lapban megszellőztetett intézkedésüket csak „az utóbbi események (az Oroszországgal szemben alkalmazott nyugati szankciók) alapozták meg”. A felügyelethez közeli meg nem nevezett forrás szerint az intézkedés ugyanakkor „az Oroszországban és a világban uralkodó politikai és gazdasági helyzettel van összefüggésben”. A Newsru című hírportál emlékeztetett arra, hogy az orosz törvények a 3 milliárd rubel (mintegy 16 milliárd forint) fölötti megkérdőjelezhető pénzügyi műveletek esetében a bank magas szintű érintettségét feltételezik.

Anton Babenko, a Padva és Ephstein nevű oroszországi jogi iroda partnere az Izvesztyijának nyilatkozva attól tartott, hogy az orosz pénzügyi felügyelet intézkedése miatt még az olyan egyszerű banki műveletek is elhúzódhatnak, mint a készpénzfelvétel, ha azt egy külföldi állampolgár hajtja végre Oroszországban.

Igor Belikov, a RAEX nemzetközi minősítő intézet vezető szakértője ugyanakkor gazdaságilag megalapozottnak és következetesnek tartja a Roszfinmonyitoring új intézkedését. Szerinte ugyanis miután a nyugati büntetőintézkedések és az arra adott orosz válaszlépések miatt csökkent a pénzügyi műveletek nagysága Oroszország és a nyugati államok között, felmerülhet, hogy külkereskedelmi kapcsolatok ürügyén bizonyos cégek tőkekivonást hajtanak végre Oroszországból.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.