Nagy lehetőségek a mexikói–magyar kapcsolatokban

Főként az agrárágazat, a vízipar és az elektronika területén van jelentős előrelépési lehetőség.

2015. 04. 28. 5:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar diplomata társelnöki minőségben vett részt a Magyar–Mexikói Üzleti Fórum Tanácskozásán, valamint megbeszélést folytatott Carlos de Icaza González külügyminiszter-helyettessel, Francisco de Rosenzweig Mendialduával, a mexikói gazdasági minisztérium külkereskedelemért felelős miniszterhelyettesével, Francisco González Díazzal, a Mexikói Kereskedelmi és Befektetési Ügynökség (ProMéxico) főigazgatójával, Jorge López Mortonnal, a Mexikói Külkereskedelmi, Befektetési és Technológiai Vállalati Tanács (COMCE) főigazgató-helyettesével és Emiliano Rodríguez Bricenóval, a Nemzeti Vízügyi Bizottság (CONAGUA) tervezésért felelős főigazgató-helyettesével.

Magyar Levente elmondta, hogy látogatása a déli nyitás politikájának része, amely arra irányul, hogy a világ azon régióival, amelyek a magyar külpolitika fókuszából „kiestek” az elmúlt évtizedekben, Magyarország újból felvegye a kapcsolatokat és megerősítse a politikai-gazdasági együttműködést. „A latin-amerikai térségben Magyarország első számú gazdasági partnere Mexikó, a két ország kereskedelmi forgalma az elmúlt tíz év alatt a tízszeresére, mintegy egymilliárd dollárra nőtt. Ezen belül a magyar kivitel folyamatosan növekedett, ami olyan alapot nyújt a további együttműködéshez, amit mindenképpen szeretnénk kihasználni annak érdekében, hogy mind több mexikói vállalat Magyarországot válassza közép-európai termelési bázisául, illetve hogy még több magyar termék juthasson el a mexikói piacra, elsősorban az agrárium és a vízipari know-how, illetve az elektronika területén” – fogalmazott az államtitkár.

Rámutatott, hogy Magyarország ezt a közeledési szándékot politikai lépésekkel is alátámasztotta, így Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter márciusban Mexikóvárosban magas szintű tárgyalásokat folytatott, és megnyitotta a magyar kereskedőházat, az emberek közötti kapcsolatot és a hosszú távú együttműködést erősítendő pedig a magyar kormány évente 40 mexikói diáknak biztosít teljes állami ösztöndíjat. „Kapacitáljuk a mexikói kereskedelmi befektetési ügynökséget, a ProMéxicót arra, hogy a közép-európai irodáját Budapestre hozza. A közép-európai országok közül jelenleg is Magyarország Mexikó legfontosabb gazdasági partnere, így kézenfekvőnek tartanánk, hogy ha a V4-térséget szeretnék lefedni, akkor a kereskedelmi irodájukat Budapesten hozzák létre” – mondta.

Fontos eredménynek nevezte a mezőgazdasági együttműködés szempontjából, hogy két jelentős mexikói nagyvállalat, a világ legnagyobb kukoricatermesztőjének és kukoricaliszt-előállítójának számító Gruma, valamint a Grupo Bimbo sütőipari óriás érdeklődött a magyarországi lehetőségek iránt. Az államtitkár beszámolt arról is, hogy Mexikó érdeklődik a világhírű és világszínvonalú magyar vízipari kapacitások iránt, ugyanis az ország szennyvizének 50 százalékát jelenleg semmilyen formában nem tisztítják, ezért akár az ezres nagyságrendet is elérheti azon kisvárosok száma, ahol ez a kérdés nem megoldott. „Mivel Magyarország vízipari vállalatai, élükön a Budapesti Vízművekkel, a világ számos pontján dolgoznak már ezen a területen, felajánlottuk ezt a képességet is a mexikói partnereknek, akiket kifejezetten érdekel ez a lehetőség” – nyilatkozta a külgazdasági vezető. Magyar Levente elmondta, hogy az októberben megrendezendő Magyarország–Latin-Amerika-fórumra két mexikói miniszter is meghívást kapott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.