Történelmi szinten a jegybanki alapkamat

A monetáris tanács 15 bázisponttal, 1,80 százalékra csökkentette keddi ülésén. Sosem volt még ilyen alacsony.

BuL
2015. 04. 21. 12:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előző, március 24-ei kamatdöntő ülésen is 15 bázispontos alapcsökkentésről döntött a testület. Akkor Matolcsy György jegybankelnök bejelentette, hogy újabb kamatcsökkentési ciklust indult, amelyet szavai szerint addig érdemes folytatni, amíg a középtávú inflációs célt – egy új, rugalmasabb keretben – el nem érik.

Hozzátette, hogy a kamatcsökkentés erősíti a növekedést, támogatja a kormány gazdaságpolitikáját, illetve a központi bankot a középtávú inflációs cél elérésében.

A monetáris tanács szerint az óvatos kamatcsökkentés mindaddig folytatódhat, amíg az a középtávú inflációs cél elérését támogatja. A kamatdöntő ülésről kiadott közleményben a testület úgy ítéli meg, hogy előrejelzéseik feltételeinek teljesülése mellett „az inflációs kilátások és a reálgazdaság ciklikus pozíciója az irányadó ráta csökkentése és a tartósan laza monetáris kondíciók irányába mutat”. Megjegyzik azt is, hogy a nemzetközi pénzügyi környezet alakulásával kapcsolatos bizonytalanság óvatos monetáris politikát indokol.

Elemzők szerint megfelelt a piaci várakozásoknak a jegybank 15 bázispontos keddi kamatcsökkentése, és további hasonló lépésekkel várhatóan 1,5 százalékig csökkenhet az alapkamat.

Németh Dávid, a K&H vezető elemzője szerint egyértelműen erre számított a piac, az elmúlt időszakban a forint árfolyama erősödött, kedvező volt a nemzetközi környezet és az infláció továbbra is negatív tartományban maradt. Az újabb kamatvágás függ egyebek közt az inflációs folyamatoktól, valamint a nemzetközi környezet alakulásától, de egyelőre inkább a kamatcsökkentés folytatódhat, óvatos, apró lépésekkel – mondta az elemző az M1 tévécsatornán.

Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő portfóliómenedzsere küldött írásos kommentárjában azt emelte ki, hogy a piac az elkövetkező hónapokra további vágásokat áraz, a várakozások szerint az MNB egészen 1,5 százalékig mérsékli majd az alapkamatot. Ezt a forgatókönyvet jelenleg két esemény veszélyeztetheti: egy esetleges görög csőd, illetve a várható amerikai kamatemelések bizonytalan hatása.

Kiss Mónika, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője szerint júniusig további 15 bázispontos vágásokkal 1,5 százalékig süllyedhet az alapkamat. Hozzátette, hogy ha az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed nem kezdi meg a monetáris szigorítást nyáron, akkor az MNB – egy feltételezett nyári szünet után – a szeptemberi inflációs jelentésre alapozva újrakezdheti a kamatcsökkentéseket, és 1-1,3 százalékos minimumszinten állhat meg az alapkamat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.