Tovább csökkenhet a magyar alapkamat

A jelenlegi inflációs és kockázati környezetben 1,40 százalék alá is csökkenthet.

MNO
2015. 04. 10. 20:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Londoni pénzügyi elemzők szerint a jelenlegi inflációs és kockázati környezetben 1,4 százalék alá is csökkentheti alapkamatát a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) közgazdászai az európai felzárkózó gazdaságok kilátásairól összeállított pénteki előrejelzésükben közölték: várakozásuk szerint az MNB alapkamata 2015 végére 1,35 százalékig süllyed a jelenlegi 1,95 százalékról.A ház elemzőinek prognózisa szerint a magyar jegybank így – a márciusban végrehajtott 0,15 százalékpontos csökkentéssel együtt – az újrakezdett enyhítési ciklusban összesen 0,75 százalékpontos kamatcsökkentést hajthat végre.

A cég londoni szakértői szerint az ilyen mértékű enyhítésre – a forinterősödés mellett – az ad módot az MNB-nek, hogy az infláció várhatóan még 2016 végén is épphogy eléri a jegybank újonnan kialakított 3 százalék +/-1 százalékpontos célsávjának alját.

A Bank of America-Merrill Lynch elemzői hangsúlyozzák, hogy az MNB monetáris tanácsa a legutóbbi kamatdöntő ülésen egyértelműen megerősítette a 3 százalékos inflációs célt a tűrési sáv bevezetése ellenére is. A célsáv alkalmazása a ház szerint ugyanakkor növeli az MNB monetáris politikájának rugalmasságát. A cég londoni elemzői mindezek alapján a monetáris tanács áprilisi kamatdöntő ülésén 0,15 százalékpontos további kamatcsökkentést várnak, és azt valószínűsítik, hogy ha a forint erős marad, az MNB a második negyedévben folytatja a múlt hónapban újraindított enyhítési ciklust.

Az 1,4 százalék alatti MNB-kamatmélypontról szóló előrejelzés az eddigi legagresszívabb prognózis a londoni elemzői közösségben, de azt más nagy citybeli házak sem zárják ki, hogy az MNB kamatcsökkentési ciklusa a korábbi előrejelzési konszenzus által végpontként valószínűsített 1,5 százalékos alapkamat elérése után is folytatódhat.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői is úgy vélekedtek legutóbbi prognózisukban, hogy a jelenlegi inflációs környezetben – ha a forint tartósan erős marad – növekszik az 1,5 százalékos alapkamat elérése után is folytatódó MNB-kamatcsökkentések esélye.

A ház ugyanakkor nem számol azzal, hogy a monetáris tanács jelentősen gyorsítaná a kamatcsökkentés ütemét: a JP Morgan elemzői továbbra is óvatos, lépésenként 0,15–0,2 százalékpontos csökkentéseket valószínűsítenek.

A cég az év végére 1,8 százalékig gyorsuló tizenkét havi inflációt vár Magyarországon, de előrejelzése szerint az infláció várhatóan 2016-ban, sőt 2017 egy részében is elmarad az MNB 3 százalékos központi célszintjétől.

A Royal Bank of Scotland (RBS) londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői új előrejelzésükben közölték: véleményük szerint a monetáris tanács „minimum” 0,45 százalékpontos kamatcsökkentést hajt végre a jelenlegi enyhítési ciklusban. Az RBS londoni elemzői hangsúlyozták ugyanakkor azt a véleményüket is, hogy a kockázatok még szilárdan a további enyhítések felé hajlanak.

A ház szerint – függően az olajárak és a forintárfolyam dinamikájától – „erőteljes lehetőség”, hogy az MNB monetáris enyhítési ciklusa az 1,5 százalékos alapkamat elérése után is folytatódik. Az RBS szerint az MNB várhatóan a forint érdemi gyengüléséig folytatja a kamatcsökkentéseket. Valószínűtlen ugyanis, hogy a monetáris tanács örülne az euróval szembeni forinterősödésnek, tekintettel arra, hogy az euróövezet a magyar gazdaság első számú kereskedelmi partnere, és az importált dezinfláció fő forrása is – hangsúlyozták az RBS londoni elemzői.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.