Tuzson: Hamarosan a pénzükhöz juthatnak a Quaestor-károsultak

A politikus a pénzügyi rendszer rendbetételének újabb lépéseként beszélt az indítványról.

MA
2015. 04. 13. 18:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormánypárti politikus előterjesztői expozéjában a pénzügyi rendszer rendbetételének újabb lépéseként beszélt az indítványról, kifejtve: korábbi javaslatuk arról szólt, hogy „megfogják” a bűnösöknél keletkezett vagyont. A mostani javaslatot sajátosnak nevezte, amelyet szavai szerint a Quaestor sajátos helyzete indokol, miszerint más brókercégekkel ellentétben a társaság saját kötvényeit árusította túl, összesen 150 milliárd forinttal többet adott el, mint amennyire lehetősége lett volna.

Célként jelölte meg, hogy a károsultaknak ne kelljen kivárniuk az évekig tartó, kétes kimenetelű bírósági eljárásokat, és ne fordulhasson elő az, ami például a Hajdú-Bét esetében, ahol az emberek hosszú pereskedés után sem élhettek igényükkel.

Tuzson Bence elmondta, hogy a jogszabály a kárrendezés folyamatát szabályozza, és lényegében minden károsultat érint. Az újonnan felálló alap harmincmillió forintig ad kártérítést a vélt vagy valós kötvénnyel rendelkező becsapott, megtévesztett ügyfeleknek – fejtette ki, jelezve, hogy annak a hetvenhárom ügyfélnek, akinek ennél nagyobb az igénye, elfogadhatja a harmincmillió forintot vagy peres úton érvényesítheti igényét.

Értékelése szerint a kárt szenvedett emberek gyorsított eljárásban megkaphatják pénzüket, ugyanis harminc napjuk van igényeik beterjesztésére, azt harminc nap alatt elbírálják, és újabb harminc nap után sor kerül a kifizetésre.

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a bankok képviselői nem zárkóztak el a brókerbotrány miatt beterjesztett egyes módosításoktól, illetve a Quaestor-kártalanítási alap felállítását kezdeményező javaslattól, a bankszövetség ugyanakkor jelezte a Quaestor-törvénnyel kapcsolatos aggályait.

Kovács Levente főtitkár elmondta: az álláspontokat ismertették, érdemi eredményről azonban egyelőre nem tudnak beszámolni. A főtitkár szerint a kiindulópontok is lényegesen eltérnek. „A Magyar Bankszövetség nem üdvözölte a Beva döntését. Nem látjuk a felelősségvállalási összeghatár megötszörözésének szakmai indokait. Egyetértünk abban, hogy a csalókon kattanjon a bilincs, azonban  a csaló brókerek tetteiért nem tartozunk felelősséggel. Abban is egyetértünk, hogy a bankszektor már most is túlterhelt” – fogalmazott.

Hozzátette: helyzetértékelésük szerint a különböző adóterhek és szabályozások miatt az elmaradó beruházások ma már több kárt okoznak az országnak, mint amennyi hasznot hoznak a belőlük származó bevételek.

A Befektető-védelmi Alap igazgatósága a jegybank kezdeményezésére pénteki ülésén döntött arról, hogy kártalanítja a Quaestor Értékpapír Zrt. fiktív kötvénnyel rendelkező befektetőit. Arra a kérdésére, hogy ezt milyen összeghatárig teszi, a szervezet azt a választ adta, hogy „a Beva jogalkalmazó, így mindenkor a hatályos jogszabályok alapján látja el feladatait, így amint új jogszabály lesz, a Beva annak megfelelően fogja végezni a munkáját”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.