Ügyfeleket és veszteséget gyűjt az állam

A lakossági gázfogyasztók millióit kebelezheti be a Főgáz, a tartozások is gazdát cserélnek majd.

Illés József
2015. 04. 13. 4:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár az immár országos működési engedéllyel bíró, nemzeti gázszolgáltatóvá előlépett Főgáz semmilyen különleges előnyt nem kínál leendő partnereinek, hamarosan a lakosság nagyobbik hányada arra eszmélhet, hogy szolgáltatóváltásra kényszerül, s a társaság ügyfele lesz. Értesüléseink szerint ugyanis a francia hátterű GDF Suez után hamarosan a német E.ON is visszaadhatja a háztartások földgázzal történő kiszolgálásához szükséges úgynevezett egyetemes szolgáltatási engedélyét. Emellett a harmadik területi gázellátó céget, a Tiszántúli Gázszolgáltatót birtokló olasz Eni konszern is hasonló lépést fontolgat. Ha ez bekövetkezne, akkor egy csapásra az állami tulajdonú Főgáz Zrt. válna a mintegy 3,3 millió hazai lakossági fogyasztó ellátójává. Így a családok gázellátásán a kormány által mesterségesen leszorított gázdíjak miatt keletkező évi több tízmilliárd forint nagyságrendű veszteség is az állami gázvállalatnál csapódna le. Csakúgy, mint a nem fizető felhasználók miatt évről évre halmozódó több milliárd forint kintlévőség – állítják szakértők. Szerintük a Főgáznál jelentkező hiányt később adóforintokból kellene pótolni, ami az Európai Unió szabályai szerint tiltott állami támogatásnak minősülne. Abban az esetben pedig, ha a Főgáz – természetesen a többi esetleg piacon maradó szolgáltatóval együtt – engedélyt kapna a kormánytól a gázárak emelésére a veszteségei lefaragásához, a lakosság a jelenleginél többet fizetne a gázért. Adófizetőként vagy fogyasztóként, de a családoknak előbb-utóbb meg kell fizetniük a földgáz valós árát – állítják a szakértők.

Felsmann Balázs, a Budapesti Corvinus Egyetem Stratégiai és Nemzetközi Menedzsment Kutatóközpontjának vezetője úgy véli: a kormány jelenleg tudatosan törekszik a hazai lakossági gázpiacon tevékenykedő nemzetközi cégek kiszorítására. Ha viszont ez befejeződik, várhatóan arra összpontosít majd a kabinet, hogy megszűnjön a kisfogyasztói gázpiac veszteséges működése. A manapság ráfizetéses üzletágat pedig a későbbiekben már egyeduralkodó Főgáz támogatása érdekében akár a lakossági gáztarifák emelése nélkül is nyereségessé alakíthatja a kormányzat. Egyrészt azért, mert az utóbbi időszakban jelentős mértékben csökkentek a nemzetközi gázbeszerzési árak, s közben a háztartások gázdíjai nem mérséklődtek – így ezer köbméternyi orosz import gázért manapság mintegy 260 dollárt kell fizetni a korábbi 300 dollár feletti árszint helyett; s eközben a családok továbbra is köbméterenként 70 forint körüli árat fizetnek. Másrészt az idehaza kitermelt évi hozzávetőleg másfél milliárd köbméter gáz árát is a kabinet határozza meg. Mostanság köbméterenként 30 forint körül mozog az átvételi ár, s addig ennyi is marad, amíg a kormány másképp nem dönt. Mindezek a körülmények pedig elegendő mozgásteret adnak ahhoz, hogy a kabinet díjemelések nélkül is nullszaldóssá vagy profittermelővé tegye a Főgázt.

Érdemes megjegyezni: eddig a háztartások nem jelentkeztek át tömegesen a többi területi gázszolgáltatótól a Főgázhoz – noha a Főgáz már évek óta toborozhat ügyfeleket a Tigáz szolgáltatási területén. A szakértők szerint egyelőre nem éri meg váltani. A háztartások ugyanis általában akkor szánják rá magukat ilyen lépésre, ha legalább tíz százalék árengedményt kapnak új szolgáltatójuktól. Ilyesmiről azonban a Főgáz tervezett terjeszkedése esetében értesüléseink szerint szó sincs.

A Főgáz ügyfelei már a nemzeti közműszolgáltatás keretében veszik igénybe a gázszolgáltatást, a váltást azoknak kell kezdeményezniük, akiknek nem az Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt.-hez tartozó Főgáz biztosítja a földgázt – közölte a napokban a Főgáz. Ez a bejelentés pedig nehezen értelmezhető, mert az Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő, a Főgáz pedig a Magyar Fejlesztési Bank tulajdonában áll. Így két különálló állami vállalatról kell beszélni; a Főgáz nem tartozik az Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt.-hez.

Németh Lászlóné, a nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkár a múlt hét közepén jelentette be, hogy az Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. április 1-jén megkezdte működését a gázüzletágban. Azt is közölte, hogy az immár országos lakossági gázszolgáltatóvá vált Főgáz Zrt. a saját és a postai ügyfélszolgálatokon, összesen 300 helyen várja a költségeik csökkentésére törekvő, átjelentkezni kívánó fogyasztókat. Azt azonban az államtitkár nem tette világossá, hogy az Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. és a Főgáz pontosan milyen üzleti kapcsolatban áll, és az ügyfelek hogyan csökkenthetik a költségeiket a Főgázhoz való átjelentkezéssel. Németh Lászlóné arra az újságírói kérdésre, hogyan kínálhat kedvezőbb gázárat az új szolgáltató a régieknél, azt válaszolta: a lakossági, kisvállalkozói körben a mérőórák nagysága befolyásolja a díjat, ezeket a berendezéseket kisebbekre tervezik cserélni.

Az óránkénti 20 köbméter alatti kapacitású mérőegységek esetében azonban a nem ipari fogyasztók körében egységes a gáztarifa. Ennél nagyobb mérőórája pedig csak néhány nagyobb társasháznak van. Ezért nem világos, hogy az államtitkár pontosan milyen fogyasztói kört biztat óracserére, eltekintve a néhány száz nagyméretű lakóblokktól.

Kérdéseinkkel megkerestük az államtitkárságot, ahol először írásbeli válaszokat ígértek. Később azonban telefonon azt közölték, hogy „az ismert okokból” nem nyilatkoznak lapunknak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.