Varufákisz: Athén ki tudja fizetni törlesztőrészleteit

Elutasították azokat a híreszteléseket, miszerint az ország fizetésképtelen volna.

MA
2015. 04. 06. 9:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Varufákisz és Lagarde az IMF közleménye szerint nem hivatalos találkozót tartott a görög reformprogramról. Lagarde elmondta, hogy hétfőn folytatódnak a részletekbe menő tárgyalások Athén és Brüsszel között. A görög kormány már korábban közölte, hogy a pénzügyminiszter hétfőn találkozik az amerikai pénzügyminisztérium tisztségviselőivel.

Dmitrisz Mardasz görög pénzügyminiszter-helyettes pénteken elutasította azokat a híreszteléseket, miszerint az ország fizetésképtelen volna.

Görögországnak 650 millió eurót kell átutalnia külföldi hitelezőinek áprilisban, ebből 450 millió eurót április 9-én az IMF-nek. Emellett 2,4 milliárd euró értékű görög kincstárjegy jár le a hónapban, valamint további 1,7 milliárd eurót kell előteremteni a bérek és nyugdíjak kifizetésére.

A görög államkincstár azonban üres, és a nemzetközi hitelezők – az Európai Unió, az Európai Központi Bank, illetve a Nemzetközi Valutaalap – nem segítenek addig, amíg megállapodásra nem jutnak az Aléxisz Cíprasz vezette új baloldali kormánnyal a reformokról. Athén azt reméli, hogy a hitelezők jóváhagyják az általa előterjesztett reformcsomagot és így megkapja az EU/IMF-mentőprogramból megmaradt utolsó, 7,2 milliárd eurós hitelrészletet, valamint az Európai Központi Banknak a görög államkötvényekből származó 1,9 milliárd eurós hasznát is.

A görög pénzügyi válságra csak az európai családon belül lehet megoldást találni – jelentette ki Janisz Varufákisz görög pénzügyminiszter a Naftemboriki gazdasági lapban hétfőn megjelent interjúban.

Janisz Varufákisz hangsúlyozta, hogy „rossz szolgálatot tesznek” Európának mindazok, akik különféle forgatókönyveket gyártanak Görögország euróövezeti kilépésére.

Azokról a nemzetközi sajtóban felkapott találgatásokról szólva pedig, amelyek szerint Görögország orosz és kínai hitelekért házal, leszögezte: „A válság rendezése csak Európára tartozik, és az EU keretein belül kell megoldást találni rá.”

A görög pénzügyminiszter szerint az ország adósságának problémáját átstrukturálással és a GDP-növekedés üteméhez rögzített törlesztéssel lehetne megnyugtatóan rendezni.

Londoni pénzügyi elemzők szerint hozzávetőleg egy hónapnyi türelmi ideje lenne Görögországnak a csődhelyzet hivatalos megállapításáig, ha nem teljesítené a héten az esedékessé váló adósságszolgálati kötelezettségeit.

A Bank of America Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) közgazdászai a görög kormánynak valószínűleg meg kell csapolnia a helyi önkormányzatok és egyéb állami intézmények készpénztartalékait ahhoz, hogy tudjon fizetni.

A ház által felvázolt alternatív forgatókönyv szerint ha ez mégsem sikerül és Görögország csütörtökön hátralékba kerül az IMF-fel szemben, akkor a valutaalap első lépésként sürgönyben követelné az elmaradt törlesztési részlet befizetését Athéntól.

A cég hangsúlyozza, hogy amíg ez nem történik meg, Görögország nem használhat fel további IMF-forrásokat, és nem is kérhet további segítséget a pénzügyi szervezettől.

Ha Görögország két hét után sem fizet, újabb üzenetet kap az IMF-től, ezúttal már „a kialakult helyzet súlyosságáról”. A valutaalap ebben az üzenetben is sürgetné az elmaradt részlet azonnali és teljes befizetését.

Egy hónapnyi elmaradás után az IMF vezérigazgatója tájékoztatná a szervezet végrehajtó testületét, hogy az adott törlesztési kötelezettség lejárt, és a „kritikus eseményláncolat” valójában ezzel kezdődne – áll a Bank of America Merrill Lynch londoni elemzőinek forgatókönyvében.

A görög kormány és az euróövezeti stabilitási alap (EFSF) közötti megállapodás alapján ha az IMF vezetése hivatalos értesítést kap az adott kötelezettséghányad teljesítésének elmulasztásáról, az az EFSF-fel szembeni kötelezettségek esetében is csődeseménnyel érne fel. Az EFSF-nek ebben az esetben jogában állna azonnali hatállyal és teljes egészében esedékessé nyilvánítani a vele szembeni görög tartozások tőkehányadát. E forgatókönyv alapján Görögország hivatalosan májusban kerülne törlesztési csődhelyzetbe.

A Bank of America Merrill Lynch elemzői hangsúlyozzák, hogy ha Athén össze is tudja szedni valahogy a csütörtökön esedékes IMF-törlesztésre a pénzt, május 1-jén 200 millió, május 12-én további 763 millió eurót kellene fizetnie.

A görög törlesztési csőd növekvő kockázatát más nagy londoni házak is folyamatosan jelzik.

A Fitch Ratings a minap leminősítette Görögország addig is mélyen spekulatív – vagyis messze nem befektetési ajánlású – államadós-besorolását, mindenekelőtt azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy megnőtt a görög szuverén törlesztési csőd kockázata.

A nemzetközi hitelminősítő az addigi „B”-ről „CCC”-re rontotta a hosszú futamidejű hazai és külső görög adósságkötelezettségek osztályzatát. A Fitch Ratings osztályzati módszertanának meghatározása szerint a „CCC” besorolás jelentős adóskockázatra és a törlesztési csőd valós lehetőségére utal.

A görög adósosztályzat leminősítéséhez fűzött elemzésében a Fitch kiemelte azt a véleményét, hogy a piaci hozzáférés hiánya, a hivatalos hitelezőktől várt pénzügyi segítség időbeni folyósításának bizonytalan kilátása és a görög bankszektor feszes likviditási kondíciói szélsőséges mértékű nyomást gyakorolnak a görög költségvetési szféra finanszírozhatóságára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.