A Dumb és Dumberből vehetik a görög vészforgatókönyvet

Egy javaslat szerint „tartozom neked” kártyákkal fizetnék ki a közszférát.

LM
2015. 05. 08. 10:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hűen tükrözi a görögök kétségbeejtő helyzetét, hogy már ott tartanak: a Dumb és Dumberből adnak nekik ötletet pénzügyi problémáik megoldására.

A The Telegraph a spanyol La Vanguardiára hivatkozva azt írta szerdán, hogy az Európai Központi Bank (EKB) vezetésében ülő, nem mellesleg a luxembourgi jegybankot irányító Yves Merch szerint párhuzamos valutával lehetne a közszféra kifizetéseit intézniük a helléneknek (a hispánok érdeklődését az adja, hogy ők számítanak Európa második számú „görögjeinek”, egyes elemzők szerint egy esetleges hellén kiugrást a spanyolok távozása követhetné az eurózónából – a szerk.).

„Több középtávú megoldás is létezik, ezek közül az egyik a párhuzamos valuta, azaz az IOU-k (az angol „én tartozom neked” kifejezésből) bevezetése” – nyilatkozta a spanyol lapnak a luxemburgi pénzügyér. Hozzátette, hogy ezeket az eshetőségeket egy kormány akkor veheti fontolóra, ha már nincsen más választása, és hogy ezek a megoldások azért komoly áron valósíthatók meg.

A brit lap felhívja rá a figyelmet, hogy az EKB már áprilisban felvetette a párhuzamos valuta lehetőségét. A Reutersen megjelent akkori írás szerint egy ilyen eshetőség azt jelentené, hogy a görögök 30 százaléka ebben a „pénznemben” kapná a járandóságát, ami további nyomást tolna a hellén pénzintézetekre, hiszen az emberek kénytelenek lennének megtakarításaikhoz nyúlni.

A The Telegraph kiemeli, hogy enyhén szólva recseg-ropog a görög bankrendszer, már eddig is több milliárd eurót szedtek ki a helyiek a pénzintézetekből idén. Nem mellesleg az EKB szerdán emelte meg a sürgősségi likviditási segítség (Emergency Liquidity Assistance – ELA) keretét kétmilliárd euróról 72 milliárd euróra, ami annyit tesz, hogy a hellén jegybank ebből a pénzből tudja kisegíteni a fizetésképtelen intézeteket, ha szükség van rá. A nagylelkűség onnan fakad, hogy a hitelezőkkel való tárgyalások jelen pillanatban nem kétségbeejtőek, és most jön a „de”

Egyes görög politikusok már most határokról és azok át nem lépéséről beszélnek. „A nyugdíjakhoz nem nyúlhatunk” – jelentette ki az egyik illetékes. Cíprasz pedig hatszáz takarítónő újrafoglalkoztatásával szórta tele a Twittert. És még egy igazán húsba vágó „de”: ugyan Athén a közelmúltban visszafizetett 200 millió eurót az IMF-nek, de a hónap folyamán még 750 milliót kellene kipréselnie magából, ami nehéz feladatnak tűnik, ha a miniszterelnök takarítónőknek ad munkát és fizetést.

 

A görög „felelőtlenség” a luxemburgi szakembernek sem tetszik, Merch szerint a hellének Európa egyedüli fekete bárányai. Kiemelte, hogy nem is fájna annyira a kiugrásuk a zónából, „az Egyesült Államokban is voltak ilyen csődök politikai következmények nélkül”, majd gyorsan hozzátette: nagyon elkötelezett mindenki, hogy bent tartsa őket. Ugyanakkor a Moody’s szerint nőtt a „grexit” esélye, míg az ír bukméker, a Paddy Power kerek perec kijelentette: 36 százalék, hogy kiugranak – írta a The Telegraph.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.