A Főgázé a lakossági piac?

Értesüléseink szerint az E.ON és a GDF után rövidesen a Tigáz, illetve olasz tulajdonosa, az Eni is visszaadhatja a lakossági gázszolgáltatói engedélyét.

Illés József
2015. 05. 12. 10:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rövidesen eldönti a Tiszántúli Gázszolgáltató Zrt. (Tigáz) anyavállalata, az olasz Eni cég is, hogy a német E.ON-hoz, illetve a francia GDF-hez hasonlóan kivonul-e a magyar lakossági gázpiacról – értesült lapunk iparági forrásokból. A döntés főként azon múlik, hogy megfelelőnek minősíti-e a Tigáz vezetése az úgynevezett kötelező felajánlás keretében az állami tulajdonú Magyar Villamos Művek (MVM) Zrt. társaság gázipari leányvállalata, a Magyar Földgázkereskedő (MFGK) Zrt. által pénteken ajánlott földgázárat.

Úgy tudjuk: abban az esetben, ha a júliusban kezdődő új, úgynevezett gázévre vonatkozó nagykereskedelmi ár meghaladja a jelenlegi köbméterenként 91 forintos szintet, akkor a Tigáz nem fogadja el az árajánlatot. A cég ugyanis már ezen a beszerzési árszinten is veszteséget termel a lakossági szektorban. Tavaly például 14,8 milliárd forint volt a ráfizetés nagysága a mintegy 1,2 millió háztartási ügyfelet ellátó Tiszántúli Gázszolgáltatónál. Az MFGK pénteken nyilvánosságra hozott árajánlatáról tegnap lapzártánk után határozott a Tigáz igazgatósága. A lakossági gázpiacról történő kilépésről pedig várhatóan néhány héten belül dönt az anyavállalat, az Eni vezetősége.

Abban az esetben, ha az Eni is távozik a lakossági piacról, akkor az állami kézben lévő Főgáz Zrt. marad az egyedüli az üzletágban, mintegy hárommillió kisfogyasztóval, miután a másik két területi földgázszolgáltató, az E.ON és a GDF már visszaadta úgynevezett egyetemes szolgáltató engedélyét. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) pedig a napokban már nyilvános felhívást is közzétett a földgáz egyetemes szolgáltatók körében az engedélye visszavonását kérő két társaság, az E.ON Energiaszolgáltató Kft. és a GDF Suez Energia Magyarország Zrt. felhasználóinak ellátására. – A felhívásra az egyetemes szolgáltatóknak húsz munkanapjuk van ajánlatot tenni – közölte a MEKH. A beérkező ajánlatok értékelése után a hivatal az ellátásbiztonság szempontjai alapján választja ki a legkedvezőbbet.

A MEKH a mérlegelés során előnyben részesítheti a kivonuló egyetemes szolgáltató teljes ellátási területének lefedésére adott ajánlatot, illetve az olyan egyetemes szolgáltató ajánlatát, amelynek a működési engedélyében meghatározott ellátási területe kiterjed az E.ON vagy a GDF Suez területére. Ilyen szolgáltató pedig csak egyetlenegy van, a Főgáz, amelynek az egész országra kiterjedő működési engedélye van.

Ha nem érkezik ajánlat, vagy az energiahivatal nem megfelelőnek ítéli a beérkező ajánlatokat, akkor az ellátásbiztonság és az ügyfélkiszolgálás legmagasabb szintjére törekedve jelöl ki az ügyfeleket átvevő egyetemes szolgáltatót vagy egyetemes szolgáltatókat. Az új szolgáltató kiválasztása után az átadás-átvétel hónapokat vesz igénybe – tudatta a MEKH. A szakhatóság közleményében hangsúlyozta, hogy a felhasználók folyamatos ellátása garantált, a hivatal kizárólag abban az esetben vonja vissza a földgáz-szolgáltatási működési engedélyt, ha a felhasználók folyamatos ellátása egy másik szolgáltatóval megoldott.

Az állami tulajdonban lévő Főgáz a háztartásokkal együtt a kivonuló cégek veszteségeit is átveszi, ami évente több tízmilliárdos tétel. Így a jövőben a rezsiharc árát nem a külföldi tulajdonú gázszolgáltatók, hanem a családok állják majd teljes egészében, mivel a gázszolgáltatás valós költségeit a későbbiekben vagy az állami rezsicég ügyfeleként, vagy adózóként fizetik meg az emberek. Azt, hogy ez hosszú távon nem kis költség, a mostanra egyedüliként talpon maradt Eni példája is mutatja. A társaság a privatizáció idején ötvenmilliárd forintot fektetett be magyar leányvállalatába, majd ez után további százmilliárd forintot fordított az elmúlt években az árkorlátozásokkal ráfizetésessé tett Tigáz működésének a fenntartására. A cégnek a működési kiadások mellett az elmúlt időszakban csak a legszükségesebb fejlesztésekre volt pénze, így visszafogta a beruházásait.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.