A nyugdíjak fele számlára érkezik

Bankszámlára átlagosan huszonkétezer forinttal magasabb összegű öregkori ellátások érkeznek, mint postai úton.

Wiedemann Tamás
2015. 05. 21. 6:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentős átalakuláson ment át a nyugdíjak kifizetésének rendszere az elmúlt tíz évben. A 2000-es évek közepén a nyugdíjaknak még csak a huszonöt százalékát utalták bankszámlára, a fennmaradó részét pedig a postások vitték ki a kedvezményezettek lakcímére. Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) tájékoztatása szerint jelenleg már fele-fele arányban utalják, illetve viszi ki a postás az időskorúak juttatását. Az ONYF adatai szerint a banki utalások átlagos havi mértéke 113 ezer forint, míg a postások átlagosan 91 ezer forintot visznek ki minden hónapban az időseknek.

Az adatok láttán könnyen arra a következtetésre juthatunk, hogy a frissen nyugdíjba vonulók kérik inkább az utalást, de a kép árnyaltabb. – Az aktív munkavállalói kor megszűnésével egyre többen mondják fel a bankszámláikat a pénzintézeteknél – mondta lapunknak Matits Ágnes. A nyugdíjszakértő szerint az újonnan nyugdíjba vonulók sokallják a bankszámla-vezetési díjat, és az egyéb költségeket, sőt a tranzakciós illeték mértékét is. – Anyagilag kifizetődőbb, ha a Magyar Posta munkatársai hozzák ki a juttatást, mivel ez a szolgáltatás ingyenes – tette hozzá a szakértő.

A nyugdíjaskor elérésével párhuzamosan megnő a szépkorúak pénzügyi tudatossága, mivel a nyugellátásból származó jövedelmek általában alacsonyabbak a fizetéseknél, ezért Farkas András, a Nyugdijguru.hu honlap alapító nyugdíjszakértője szerint jobban odafigyelnek a havi költésekre. – Jellemzően amúgy is csak az olcsóbb havidíjú, alapszámla-vezetési szolgáltatásokat veszik igénybe a nyugdíjasok – mondta a szakértő.

Farkas András szerint a városban élők kevésbé hajlanak a bankszámláik megszüntetésére, miután a szolgáltatás előnye, hogy közel vannak a bankfiókok, ahol havonta egyszer felveszik a nyugdíjukat.

A spórolás érthető a szakértő szerint, mivel az utolsó fizetésnek átlagosan csupán a nyolcvan százalékát teszi ki a nyugdíj, vagyis alacsonyabb jövedelemből kell kijönni. – A nyugdíj összege alapvetően két tényező függvénye: az 1988. január 1. óta szerzett, nyugdíjjárulék-alapot alkotó kereseteinkből számított nettó átlagkeresetünk összege, valamint az életünk folyamán szerzett összes szolgálati időnk egész években mért hosszától függő nyugdíjszorzó százalékos mértéke – mondta Farkas András.

Országos statisztikai átlagban a nyugdíjak értékét méri az úgynevezett helyettesítési ráta, amely azt mutatja meg, hogy a nyugdíjba vonulásunk előtti utolsó aktív keresetünk nettó összegének hány százaléka lesz várhatóan a nyugdíjunk összege. A modellszámítások szerint 2030-ban már csak 50-60 százalék körül várható a jelenleg 80 százalékos érték, 2040 után pedig 30 százalékra zuhanhat – tette hozzá. A magyar társadalom gyors öregedése, a várható élettartamok emelkedése, valamint a gyermekszületések számának csökkenése miatt 2030-ban már legalább félmillió járulékfizetővel lesz kevesebb, mint ma. – A külföldön dolgozó nagyjából félmillió magyar pedig nem itthon fizeti járulékait, ami ugyancsak egyre fájóbb hiányt okoz a nyugdíjkasszában – hangsúlyozta Farkas.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.