A vidék felzárkóztatása a cél

Kevesebb uniós pénz jut a fővárosra, jönnek az integrált programok.

Gyöngyösi Balázs
2015. 05. 28. 6:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hét magyarországi régió közül hat továbbra is részesülhet az Európai Bizottság felzárkóztatási alapjából, az uniós átlag 90 százalékát meghaladó fejlettségi szinten lévő Közép-Magyarországon azonban csak a beruházások 50 százaléka mögött állhat európai uniós forrás. A magyar kormány deklarált célja az ország centralizáltságának oldása, de így sem marad fejlesztések nélkül Budapest és környéke.

A 2014–2020-as programozási időszakban a Versenyképes Közép-Magyarország operatív program (Vekop) keretein belül a 144 milliárd forint uniós támogatáshoz ugyanennyi nemzeti önrész társul, így 288 milliárd forint értékben valósulhatnak meg projektek. A Vekop alapvető célja a térség kiegyensúlyozott fejlődésének előmozdítása a társadalmi-gazdasági különbségek csökkentésével, a kis- és középvállalkozások versenyképességének növelése a kutatás-fejlesztés és innováció hatékonyabbá tételével. További prioritás az energiahatékonyság növelése. Az újjáépített városi területeken több mint százezer négyzetméter új zöldfelületet vár el Brüsszel, a szén-dioxid-kibocsátást is 30 ezer tonnával csökkenteni kell.

Észak-Magyarország, az Észak- és a Dél-Alföld, a Közép-, a Nyugat- és a Dél-Dunántúl abban egyezik, hogy egyik régióban sem éri el az egy főre jutó bruttó hazai termék az EU-átlagot. Ezek a térségek a Terület- és településfejlesztési operatív program (TOP) keretéből fejleszthetnek – 1050 milliárd bizottsági, valamint 180 milliárd hazai – összesen 1230 milliárd forint forrásból. Még így is átlagosan alig több mint 200 milliárd jut egy régióra az évtized végéig, vagyis Közép-Magyarország még mindig jobban jár a Vekoppal. Az Európai Bizottság a TOP-keret fejében azt várja hazánktól, hogy városi rehabilitációs programokon keresztül javuljon a hátrányos területek népességének életminősége, és célzott terület az idegenforgalom növelése turisztikai beruházások révén. Emellett az egészségügyi szolgáltatások javítását és bölcsődei helyek létesítését is támogatja Brüsszel.

A TOP-hoz és a Vekophoz hasonlóan a 2733 milliárd forintnyi forrást felölelő gazdaságfejlesztési és innovációs program (Ginop) is a Nemzetgazdasági Minisztérium irányítása alá tartozik. Rákossy Balázs, a tárca államtitkára kiemelte: a források átcsoportosítására és összevonására egyaránt lehetőség van, ennek egyik formája az integrált területi beruházás (ITI). Az új eszközzel különféle alapok, programok fejlesztési irányait lehet összehangolni, az ITI a helyi önkormányzatok, megyei jogú városoknak ad véleményezési lehetőséget. Az államtitkár szerint a fejlesztéspolitikai hatékonyságnövelésnek érezhetően kedvező hatásai lesznek a gazdaságban, javul az ország versenyképessége. Az államtitkár tegnap bejelentette: a megyék és a megyei jogú városok júniusban nyújtják be integrált programjaikat a kormánynak, miután azokat elfogadták, és júliusban–augusztusban meg is jelenhetnek az új felhívások.

Rákossy Balázs a TOP-pal kapcsolatban elmondta: a program 1230 milliárd forintos keretösszegben a helyi közvetlen gazdaságfejlesztést támogatja, a megyék és megyei jogú városok fejlesztéseihez biztosít forrásokat, célterülete pedig Magyarország Budapesten és Pest megyén kívüli része. A tervezési folyamat decentralizált, így a 18 megye és a 22 megyei jogú város a saját maga által tervezett integrált területi programok alapján juthat támogatáshoz. A megyék összesen 799 milliárd forintos keretösszegre, míg a megyei jogú városok külön 387 milliárd forintos keretre tervezhetik az elkövetkezendő hét évben fejlesztési programjaikat.

Az Európai Bizottság „utolsókból lesznek az elsők” területfejlesztési alapelvének tudható be, hogy a legelmaradottabb országrészek jutnak a legmagasabb összegű fejlesztési forráshoz. A megyék számára rendelkezésre álló keretből Borsod-Abaúj-Zemplén 93,05, Szabolcs-Szatmár-Bereg 89,28, Békés 57,94 milliárd forintot kap – ezek a legelmaradottabb megyék. A másik végletet a Közép-Magyarország fejlettségéhez legközelebb álló Vas (21,14 milliárd), Zala (23,05) és Győr-Moson-Sopron (23,35) megye képviseli.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.