Afrika gazdasága kezd visszatalálni önmagához

Az egyes országok gazdaságainak korszerűsítése létfontosságú ahhoz, hogy versenyképesebbé tegyék a kontinenst.

2015. 05. 25. 15:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az afrikai gazdasági kilátásokról készített, hétfőn közzétett jelentésében a multilaterális fejlesztési pénzintézet rámutatott: Afrika lélekszáma 2050-ben éri el a csúcsot kétmilliárd fővel. Az egyes országok gazdaságainak korszerűsítése létfontosságú ahhoz, hogy versenyképesebbé tegyék a kontinenst és emeljék a helyi lakosok életszínvonalát. Már az idén 19 millió fiatal lép be a munkaerőpiacra Afrikának a Szahara alatti részén, további négymillió pedig Észak-Afrikában. A következő 15 évben közel 30 millió pályakezdővel kell számolni, és nekik munkahelyeket kell teremteni. Az egyik megoldás a közalkalmazotti szféra bővítése lehetne, de a költségvetési források túlságosan szűkösek ehhez. Egyiptomban például évente 180 ezer közalkalmazotti állást kellene teremteni, ami azonban lehetetlen.

Az afrikai gazdaságok átalakításához jobban ki kell használni a termelőmunkát végző szektorokat, a feldolgozóipar előmozdításával, a szolgáltatások fejlesztésével, környezetbarát stratégiák fejlesztésével vagy a mezőgazdaság korszerűsítésével – mutattak rá a szerzők, hangsúlyozva, hogy foglalkozni kell a területi egyenlőtlenségekkel, azaz diverzifikálni kell a falusi gazdaságokat és össze kell kötni azokat a városokkal.
Az afrikai országok többségében általános jelenség a szegénység és az egyenlőtlenség, az állami szektor irányítása nem sokat javult. Alapvetően a regionális gazdasági integráció maradt a kulcs Afrika potenciális gazdasági növekedésének felszabadításához, fejlődéséhez és a világgazdaságban való részvételének növeléséhez – mutatott rá az AfDB, amelynek becslése szerint 2014-ben az afrikai országok átlagos növekedése 3,9 százalékot tett ki.

A világgazdasági válság előtti években az afrikai gazdaságok átlagosan 5-7 százalékkal bővültek. A növekedés mértéke Kelet-, Nyugat és Közép-Afrikában maradt magasabb, Észak- és Dél-Afrikában pedig alacsonyabb. A kőolaj és az egyéb nyersanyagok alacsony ára, a világgazdasági bizonytalanságok, az ebolajárvány következményei, valamint az egyes országokat jellemző belpolitikai instabilitások késleltethetik a visszatérést a válság előtti szintekre. Becslések szerint idén közel 7 százalékkal 193 milliárd dollárra emelkedik a térségbe áramló tőke értéke. A közvetlen külföldi tőkebefektetések értéke 73,5 milliárd dollárra növekszik, míg a portfólióberuházások értéke 18,4 milliárd dollárra ugrik a tavalyi 13,5 milliárd dollárról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.