Akadályba ütközhet az uniós pénzlehívás

A 9200 milliárd forintra bővített forráskeretből közel 7500 milliárd már eljutott a győztes pályázókhoz, de több száz késedelmes projekt is akadályozza az elszámolást az EB-vel.

Gyöngyösi Balázs
2015. 05. 18. 3:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fejlesztéspolitikai szempontból összetett év az idei a magyar kormánynak, az uniós támogatások terén ugyanis több kihívásnak kell egyidejűleg megfelelni. Ahogy Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára is fogalmazott, az intézményrendszer első számú feladata az idén a 2007–2013-as ciklus eddig fel nem használt forrásainak lehívása, amire december végéig van lehetőség. Eredetileg 8200 milliárd forint volt a hazánk számára felhasználható keret, ez az összeg a 10 százalékos tagországi túlvállalás és az árfolyamváltozás hatására közel 9200 milliárdra ugrott, ebből a legfrissebb adatok szerint 7500 már a nyertes pályázók zsebében van.

A túlvállalás miatt jelentős költségvetési kockázatot lát Essősy Zsombor, a MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. vezérigazgatója. Mint lapunknak kifejtette, a kormány a 95-96 százalékos lehívási mutatóval jobban járna, mint a 105-110 százalékos túlteljesítéssel. Szerinte érdemes lenne meghúzni a határt a 8500 milliárdos kifizetésnél, az ennél nagyobb összeg ugyanis rést üthet a magyar költségvetés pajzsán, mivel további 600-700 milliárd forint kifizetését igényelné. Ugyanakkor a szakember bízik benne, hogy az állami illetékesek naponta számolják, pontosan hogyan is állunk a kifizetéssel; ne kelljen pluszpénzt kifizetnünk, és ne is veszítsünk.

Ezt a visszafogott jóslatot támasztja alá az a látszólagos kormányzati ellentmondás, miszerint deklarált cél a százszázalékos lehívás, de már 90 százalék felett jár a jutalom. A Magyar Közlönyben megjelentek szerint nyolchavi prémiumot kaphatnak az érintettek, vagyis azok a minisztériumokban és háttérszervezetekben dolgozók, akik irányító hatósági, közreműködő szervezeti és projektvégrehajtási feladatokat látnak el. Ebbe a körbe tartozik a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és az emberi erőforrások tárcája, illetve a minisztériumokba még be nem olvadt hét regionális közreműködő szervezet. Rajtuk kívül a Belügyminisztérium egyes háttérintézményei, illetve a Miniszterelnökség koordinációs feladatot ellátó szervezeti egységei is részesülhetnek az esetleges extrajuttatásból. Lapunk azonban úgy tudja, a közel 3000 munkavállaló többsége két-három havi bónusszal számolhat, ennél többet jó eséllyel csak a mintegy 150-200 közép- és felsővezető kaphat.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára szerint viszont a forrásvesztés elkerülésére épp a magyar kormány 10 százalékos túlvállalása a garancia. Rákossy Balázs állítja: azzal, hogy az eredeti keretösszeghez képest plusz 1000 milliárd forintra van élő szerződés, a befogadott összeg egy része várólistára kerül, és csak akkor folyósítják, ha a korábban elismert projektek közül kiesik annyi, hogy a pénz felszabaduljon. Azt ugyanakkor a Miniszterelnökség is elismeri, hogy továbbra is magas a késedelmes projektek száma. Áprilisban 842 ilyen fejlesztés volt 1361 milliárd forint értékben. A vállalati szektorban finanszírozási gondok, a közszférában pedig jellemzően közbeszerzési vagy kivitelezési problémák vezethettek a késéshez. Az elhúzódó beruházások többsége nagy infrastrukturális, jellemzően környezeti, közlekedési és humán fejlesztésekhez köthető. Fontos tudnivaló, hogy akinek késedelemben van a 2007–2013-as projektje, nem igényelhet a 2014–2020-as időszak forrásaiból, a projektzárást követően viszont minden akadály elhárul az új fejlesztési támogatások megpályázása elől. Ehhez azonban a támogatási szerződésben megszabott dátumig, legkésőbb decemberig pótolni kell a hiányosságokat, meg kell valósítani a fejlesztést és ki kell fizetni a beszállítókat.

 

A feladat azért összetett, mert az eredményes 2007–2013-as cikluszárás közben a 2014–2020-as kifizetéseknek is lendületet kell venniük. Az évtized végéig 12 ezer milliárd forint uniós támogatásra jogosult Magyarország, a fejlesztési irányokat meghatározó tíz operatív programból eddig 6700 milliárd forint értékben hetet fogadott el Brüsszel. A kis- és középvállalkozások megerősítését visszatérítendő támogatások formájában képzelte el az Európai Bizottság, a magyar kormány érdeme, hogy továbbra is jelentős mennyiségű vissza nem térítendő forráshoz juthat a szektor. Emellett az is könnyítés a cégeknek, hogy az új ciklusban háromszor akkora összeg jut pénzügyi eszközökre – garanciára, hitelre és kockázati tőkére –, mint az előző hétéves időszakban, így ugrásszerűen növekedhet a kombinált termékek száma. A kabinet ígérete szerint 2015-ben nem kevesebb mint 133 új pályázatot hirdetnek meg a minisztériumok 2681 milliárd forint értékben. Tájékoztatásuk szerint az év közepén folyamatosak lesznek az új támogatási lehetőségek, míg a pályázati dömping az év végére várható.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.