Alulbecsülik a növekedést?

Rendre felülmúlja a magyar GDP-mutató a brüsszeli előrejelzést.

Gyöngyösi Balázs
2015. 05. 07. 5:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben a kormány 2,5-ről 3,1 százalékra emelte a magyar gazdaság idei növekedésének prognózisát, az Európai Bizottság 2,8 százalékos bővülést vár. Brüsszel azonban tavaly tavasszal is alaposan alábecsülte a magyar gazdaságot: a 3,6 százalékos tényleges növekedéshez képest csupán 2,3 százalékot jósolt. Az 1,3 százalékpontos eltérés azért érdekes, mert a környező országok közül Szlovákia, Románia és Lengyelország esetében is csak 0,2–0,3 százalékpontot tévedtek, a kétszázalékos cseh növekményt pedig telibe találták. Tavalyelőtt ilyenkor is ugyanilyen mértékben árazták alul a bizottságban hazánk növekedési ütemét: a 0,2 százalékos jóslathoz képest kellemes meglepetést szolgáltatott a másfél százalékos tényleges eredmény. Ennek alapján a kabinet már dörzsölhetné is a tenyerét a 2016-os 2,2 százalékos becslés láttán, az összkép ennél azonban jóval árnyaltabb.

Csaba László közgazdász, egyetemi tanár szerint a 2011 óta tapasztalt negatív megközelítésnek az Európai Bizottság válságvíziója volt a táptalaja, a magyar gazdaság az elmúlt években azonban alaposan rácáfolt arra az állításra, hogy bármelyik pillanatban összeomolhat. A Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja úgy gondolja: annak ellenére sem lehet kormányzati cél a növekedés túlzott erőltetése, hogy az eddigi bővülés a folyó fizetési mérleg többlete és az államháztartási hiány csökkenése mellett valósult meg. Szerinte két és fél százalék lehet a cél. A visszafogott várakozást azzal indokolja, hogy a nagy állami beruházások lassú megtérülésű vagy alacsony hozamú befektetések. Balatoni András, az ING Bank vezető elemzője az Európai Bizottság „védelmében” lapunknak elmondta, a brüsszeli testület előrejelzésében is a felfelé mutató kockázatok a dominánsak, ő maga 2015-től három és fél százalékos bővülést vár. Ezt elsősorban a folytatódó nagy állami beruházásokra, illetve a háztartások fogyasztására alapozza, utóbbit a kiskereskedelmi forgalom első negyedéves felfutása is alátámasztja.

A jövő évi 2,2 százalékos uniós prognózissal egyező mértékű lassuló növekedést vár Balatoni András, aki úgy látja, jövőre lefelé húzhatja a gazdaságot a fejlesztéspolitika. Míg ugyanis az előző évben felpörögtek a 2007–2013-as uniós ciklus forrásaiból finanszírozható beruházások, addig jövőre nem várható áttörés a 2014–2020-as projektek terén. Mivel a ma Magyarországon megvalósuló fejlesztések 97 százalékában van uniós pénz, nem elhanyagolható körülmény a lehívások esetleges technikai felfüggesztése sem. Azzal Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője is egyetért, hogy a bizottság módszertani hibáinak kutatása helyett inkább pozitívumként célszerű értékelni a brüsszeli szemüvegen át is kedvező GDP-növekedést. Németh Dávid azt mondta, a Varga Mihály miniszter által várt 3,1 százalékos bővülés teljesíthető, sőt ő maga 3,2 százalékot vár az esztendőtől.

Optimizmusát azzal indokolja, hogy most már a beruházás, az export és a belső fogyasztás is húzza a gazdaságot, ez pedig azért előremutató, mert egymást élénkítik, a foglalkoztatást is javíthatják. A vezető elemző úgy látja, az Európai Bizottság által várt 2,3 százalékkal szemben azért hozhatott 3,6 százalékot az előző év, mert Németország kisebb mértékű lassulásával javult a külső környezet. Emellett a 2013 második felében indult beruházási felfutás 2014 első felében is éreztette hatását, a vállalkozói szférában pedig szélesebb kör férhetett hozzá a növekedési hitelprogram forrásaihoz, mint korábban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.