Athén adóssága átütemezését szeretné

A jelenlegi görög helyzet „elég egyszerű", a kötvények lejáratát ki kell tolni.

2015. 05. 14. 17:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jánisz Varufákisz a The Economist című angol hetilap által szervezett, csütörtökön Athénban tartott konferencián kijelentette, hogy a dolog „elég egyszerű”, a kötvények lejáratát ki kell tolni. Az Európai Központi Bank (EKB) mintegy 27 milliárd euró értékű görög államkötvény tulajdonosa. Benoit Coeuré, a francia központi bank elnöke, az EKB kormányzótanácsának tagja már januárban figyelmeztette Görögországot, hogy szó sem lehet átütemezésről, amikor a kötvények futamideje lejár, Athénnak fizetnie kell. Júliusban és augusztusban több mint 6 milliárd eurót kellene visszafizetnie a görög kormánynak.

A görög pénzügyminiszter hétfőn arra figyelmeztetett, hogy az államkassza két héten belül teljesen kiürülhet, ha a nemzetközi hitelezőkkel folytatott tárgyaláson nem jutnak megállapodásra. Az athéni konferencián viszont tagadta, hogy ilyesmit mondott volna. A Görögország finanszírozásának meghosszabbításáról február 20-án kötött megállapodás alapján a görög kormánynak egyeztetnie kell részletes reformjavaslatait a nemzetközi hitelezőkkel, majd az euróövezeti pénzügyminiszteri tanácsnak is rá kell bólintania az alkura, különben nem folyósítják a nemzetközi mentőcsomagból fennmaradt utolsó, 7,2 milliárd eurós részletet a fizetésképtelenség által veszélyeztetett országnak.

Az Avgi című kormánypárti napilap csütörtökön azt írta, hogy Athén reményei szerint még június 6. előtt megszületik az egyezség. A görög kormánynak azon a napon 302,5 millió eurót kell átutalnia a Nemzetközi Valutaalapnak. Athén bízik abban, hogy kérésére az euróövezeti pénzügyminiszterek legkésőbb május 25-én ismét összeülnek, immár a megállapodás jóváhagyására. Varufákisz az athéni konferencián megismételte, hogy nem ír alá olyan megállapodást, amely „makroökonómiai célokban nem következetes és fenntartható” és feltehetően megismétli a múlt hibáit, azaz olyan feltételeket szab, amelyeknek „soha” nem lehet eleget tenni és amelyek gátolják a gazdasági növekedést. Hangsúlyozta, hogy Görögországnak befektetésekre és a hitelezés újraélesztésére van szüksége, főleg az exportorientált vállalatok esetében, valamint meg kell reformálni az állam működését.

A japán intézményi kötvénybefektetők csaknem kétharmada csekély esélyűnek ítéli a Grexitet, vagyis Görögország távozását az euróövezetből az egyik legnagyobb londoni befektetési bankcsoport, a Barclays csütörtökön ismertetett új felmérése szerint.

A Barclays befektetési és elemzőrészlege rendszeresen méri a globális portfóliótőke-áramlás szempontjából alapvető fontosságú japán kötvényalap-kezelői kör hangulatát. Legfrissebb vizsgálata során a ház azt a kérdést tette fel a felmérésbe bevont japán intézményi befektetőknek, hogy milyen esélyt adnak a Grexit belátható időn belüli bekövetkeztének.

A válaszadók 65,2 százaléka a zéró és 25 százalék közötti valószínűségi sávot jelölte meg, 8,7 százalékuk 25-50 százalék közöttinek tartja ezt a kockázatot. Az 50-75 százalék és a 75-100 százalék közötti valószínűségi tartományt egyaránt 13 százaléknyian választották.

A Barclays három héttel ezelőtt is elvégezte ugyanezt a felmérést, azóta a befektetői vélemények polarizációja figyelhető meg. Az akkori körkérdésre válaszolva a japán intézményi kötvénybefektetők 16,7 százaléka tartotta 50 százaléknál magasabbnak – 50-75 százalék, illetve 75-100 százalék közöttinek – a Grexit kockázatát a jelenlegi 26 százalék helyett, a másik végletet, a 0-25 százalék közötti Grexit-kockázatot pedig 54,2 százaléknyian választották. Erről a szintről emelkedett az e válaszlehetőséget bejelölők aránya a most mért 65,2 százalékra.

A Barclays csütörtökön ismertetett új felmérése szerint a megkérdezett japán befektetési társaságoknak ugyanakkor csak a 13 százaléka mondta azt, hogy a görög válságot nem tartja komolyabb odafigyelésre érdemesnek, több mint 50 százalékuk szerint a görögországi fejlemények az európai piacok számára fontosak, 30 százalékuk pedig világgazdasági léptékűnek nevezte a görög válság teremtette problémákat.
Más nagy londoni házak is az esetleges Grexit súlyos következményeinek lehetőségére hívták fel a figyelmet legutóbbi elemzéseikben.

A Moody’s Investors Service nemzetközi hitelminősítő, amely nemrégiben – egyebek mellett a Grexit lehetőségére is hivatkozva – leminősítette Görögország addig is mélyen spekulatív adósosztályzatát, részletes helyzetértékelésében hangsúlyozta: az euróövezetet a tagság visszafordíthatatlanságának vélelmére alapozva alkották meg, és az e visszafordíthatatlanságba vetett hit az egész rendszer legfőbb erőssége. Éppen ezért Görögország távozása esetén a legnagyobb veszélyt a bizalmi sokk okozná, amely felforduláshoz vezethet az euróövezeti államkötvénypiacokon.

Ha egy ország kilépne az euróövezetből, az megmutatná, hogy a valutaunión belüli széttartó költségvetési és gazdasági folyamatokra nem a hazai költségvetési és gazdaságpolitika módosítása az egyetlen lehetséges válasz. Egy ilyen fejlemény bizonyítaná, hogy a súlyos mértékű, kíméletlenül betartatott, fájdalmas vagy éppen a „páciens” számára elfogadhatatlan belső kiigazítási folyamatnak van alternatívája – állt a Moody’s londoni elemzésében.

A ház szerint az a tudat, hogy létezik ez az alternatíva, meggyengítheti a bármi áron végrehajtandó kiigazítás melletti politikai elkötelezettséget, akkor is, ha a Grexitet Görögország súlyosan megszenvedné. Ezt a befektetők is tudnák, és a bajban lévő többi euróövezeti gazdaságban ez megnövelné a tőkekivonás és a hazai befektetési eszközök, köztük az állampapírok piacán jelentkező eladási nyomás kockázatát.

A szélesedő befektetői kockázatkerülés növelné annak a rizikóját is, hogy a nagy adósságteherrel küszködő euróövezeti szuverén adósok elveszítik tőkepiaci hozzáférésüket – hangsúlyozták a Moody’s londoni elemzői.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.