Egyre több a vállalati hitel

A jelek szerint a pénzintézetek eleget tesznek a jegybank követelményeinek.

Hajdú Péter
2015. 05. 23. 4:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyitott fülekre talált a bankoknál a Magyar Nemzeti Bank kérése, hogy növeljék aktivitásukat a vállalati, s azon belül is a kis- és közepes vállalkozások hitelezésénél. Legalábbis erre lehet következtetni a lapunk – hitelbővítéssel kapcsolatos – kérdéseire kapott banki válaszokból. A választ adó pénzintézetek mindegyike egyértelműen azonosult a jegybank által megfogalmazott célokkal, elvárásokkal.

Az UniCredit Bank a következő három évben 7,5 százalékkal szeretné növelni hitelezését – tudtuk meg a pénzintézet sajtóosztályától. A kölcsönnyújtás növekedése a tavalyi bővülés folytatását jelenti, hiszen 2014-ben nyolc százalékkal több hitelt nyújtott a bank ügyfeleinek, mint egy évvel korábban.

A CIB Bank kommunikációs osztálya – bár konkrét számokat nem közölt – kifejtette, a kis- és közepes vállalkozások hitelezése a pénzintézetnél a tavalyi évben növekedett, s ennek folytatását tervezik az idén is.

A Budapest Banknál kulcsterületként kezelik a kisebb árbevételű vállalkozások fejlődésének finanszírozását. Az e vállalkozások számára nyújtott kölcsönök állománya 2014-ben tizedével növekedett, miközben – jegybanki adatok szerint – nemzetgazdasági szinten 5,5 százalékos visszaesés volt megfigyelhető. De a teljes vállalati ügyfélkör hitelezése is bővült mintegy hat százalékkal. A pénzintézet az idei és a következő évekre egyaránt a hitelezés folyamatos növelését tervezi, különös tekintettel a kis- és közepes méretű vállalkozások gazdálkodásának támogatására.

A K&H Bank szintén dinamikus növekedést tervez a hitelezés minden területén, várakozásaik szerint a piaci átlagot meghaladó lesz a pénzintézetnél a bővülés. Ezt alátámasztandó közölték, az első negyedévben megduplázták jelzálog-hitelezési bevételeiket, a teljes tevékenység pedig 38 százalékkal bővült egy év alatt. Ennek következtében a bank súlya is növekedett a hitelpiacon: a tavalyi első negyedévi 8,7 százalékos piaci részesedés az idei év első három hónapjára 9,6 százalékra növekedett. A legnagyobb gyarapodás a lakossági hitelnyújtás területén következett be, ahol egy esztendő alatt a 11,4 százalékos piaci részesedés 15,3 százalékra emelkedett. A bank 2015 első negyedévében 46 milliárd forintnyi új kölcsönt helyezett ki, s ezzel továbbra is az egyik legaktívabb résztvevője a jegybank által indított növekedési hitelprogramnak (NHP). A program második szakaszában összesen 133 milliárd forintra kötött hitelszerződést, s ezzel a piac ötödét mondhatja magáénak.

Ismeretes, az Erste Bank az EBRD (Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank) és a magyar kormány 15–15 százalékos tulajdonszerzésekor vállalta, hogy hároméves programot indít, amelynek során 550 millió eurót (170 milliárd forint) fordít a hitelezés bővítésére.

Az OTP Bank konkrét számokat nem közölt ugyan, annyit azonban igen, hogy piaci súlyának megfelelő mértékben részt vesz a hitelezés bővítésében, illetve hogy a kölcsönnyújtás mértéke meghaladja majd az elvárt mértéket. Hogy mit értett ezen a bank, pontosan nem tudni, azonban jó tájékozódási pontot jelentenek a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója által a Magyar Hírlapnak adott interjúban elhangzottak. Nagy Márton szerint a jegybank évi 6-7 százalékos vállalati hitelállomány-bővüléssel lenne elégedett, ami 430-450 milliárd forint növekedést jelent. Ennyivel nőhetne a jelenlegi 6300 milliárd forintos hitelállomány. Az igazgató kiemelte, azért tartják különösen fontosnak az erőteljesebb vállalkozói hitelezést, mert a növekedési hitelprogramon kívüli banki finanszírozás igen gyenge. Éppen ezért a programot nem lehet hirtelen megszüntetni, hanem a bankok vállalati hitelnyújtását figyelve kell annak fokozatos kivezetéséről dönteni. Nagy Márton hozzátette, az NHP feltételeinek legutóbbi változtatása lehetővé tette, hogy a hitelezési szempontból legkockázatosabb vállalkozások is olcsó hitelhez jussanak. Arról is beszélt, hogy a jegybank szakemberei folyamatosan figyelik a hitelnyújtási piacot, s ha pozitív jeleket látnak, azaz növekvő tendenciát mutat a vállalkozások piaci hitelezése, akkor fokozatosan kivezetik a programot. Első lépésként a jövő év elejétől képzelhető el a program feltételeinek szigorítása, esetleg a rendelkezésre álló összeg megnyirbálása.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.