Ellehetetlenül a ménesbirtok működése?

Ellehetetlenülhet a patinás Mezőhegyesi Állami Ménesbirtok működése, ha lejárnak az állammal kötött földbérleti szerződései.

Tóth László Levente
2015. 05. 20. 5:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több körülmény is veszélyezteti a Mezőhegyesi Állami Ménesbirtok (MÁM) Zrt. működését. A társaság használatában jelenleg csaknem 8000 hektár szántó van, ennek döntő részét az államtól bérli. A földhaszonbérleti szerződés azonban lejár 2017. január 1-jén. A földforgalmi törvény a társaság további működését ellehetetleníti. A cég összetett tevékenységét a szerződések kifutása után a számára maximálisan megszerezhető 1800 hektáron nem tudná fenntartani.

A Nemzeti Földalapról (NFA) szóló törvény módosítása szerint a korábban megkötött szerződésekkel létrehozott elő-haszonbérleti jog nem gyakorolható. Meg is kezdődött a cég által bérelt területekre vonatkozó új haszonbérleti szerződések pályáztatása, két ütemben 6000 hektárt hirdettek meg, ebből 3000 hektár vonatkozásában az NFA az új szerződéseket már megkötötte, a többi terület pályázata eredményhirdetésre vár. A társaság a Fővárosi Törvényszék előtt perben támadja az új termőföld-haszonbérleti pályázatok jogszerűségét, ám a pályáztatás további perek tucatjait indukálhatja mind a kishantosi ügyben a bíróság által már elmarasztalt NFA-val, mind a nyertes szerződéskötőkkel szemben.

A jelenlegi birtokmaximumokat is figyelembe véve sikeres pályázat esetén is 90 százalékkal csökkenne a MÁM Zrt. vetőmagtermesztése, ugyanis az izolációs előírások miatt kukoricavetőmagot legfeljebb 400-500 hektáron lehetne termeszteni. Ennek egyenes következményeként megszűnne az évtizedek alatt kialakult mezőhegyesi vetőmag-termelési kultúra, a termeltetőkkel kialakult üzleti kapcsolat, a térségben pedig drasztikusan megugrana a munkanélküliség. A vetőmagtermelést ugyanis – jelentős kockázata, hatalmas befektetési igénye miatt, valamint szakmai hozzáértés hiányában – a kisebb vállalkozások nem tudják folytatni, sem volumenében, sem szakmai, termelési színvonalában.

Ha elveszíti földjei nagy részét, ellehetetlenül a társaság takarmány- és alomszalma-előállítása is, környezetvédelmi problémát okoz majd a híg- és szerves trágya elhelyezése, továbbá pusztulásra ítélik a rendkívül értékes génkincset. A szántóterület lecsökkenése okán a jelenlegi állatállományt nem lehet megtartani, a tehenészet méretének csökkentése pedig a társaságnál meglévő telepi technológia és infrastruktúra alapján okszerűen nem hajtható végre, így az egyetlen opció gyakorlatilag az egész telep teljes bezárása maradna.

Összességében tehát az állattenyésztésben, illetve a vetőmag-előállításban a befektetett eszközök nagy része a társaság számára egyaránt feleslegessé vagy kihasználhatatlanná válna. Csak a könyv szerinti értékeket tekintve több milliárd forintos vagyonvesztés következne be, amit az állami tulajdonú ingatlanokon végrehajtott beruházások okán a magyar állam lenne köteles elszámolni és megtéríteni a MÁM Zrt.-nek. Az elmérgesedő jogvita miatt fennáll a veszélye az egyedülállóan nagy értékű, körülbelül 5100 hektár nagyságú öntözhető terület tönkremenetelének is, ugyanakkor egy egyezséggel történő rendezésben is megkerülhetetlen szereplő marad a cég, mivel az öntözéshez szükséges vízkivételi lehetőséggel csak a MÁM Zrt. rendelkezik.

A növény- és vetőmagtermesztéssel, állattenyésztéssel foglalkozó Mezőhegyesi Állami Ménesbirtokot (MÁM) még 1784-ben II. József, a kalapos király hozta létre. A katonaságnak rendelt lovak tenyésztését Csekonics József kapitány indította el. A ménesbirtok a mezőhegyesi ménessel 170 évig magyar koronabirtok volt, ezt követően pedig, 2004-es privatizálásáig, állami tulajdon. Akkor Európa legrégebbi állami birtoka került magánkézbe. A cég nem rúgta fel a hagyományokat és a célokat, de a gazdálkodást modern termelést meghatározó feladatokkal folytatta. Sokan vélik tehát úgy, hogy a MÁM ellehetetlenülésével nemcsak egyedülálló és pótolhatatlan agrártörténeti emlék, hanem egy nemzetgazdasági szempontból is ütőképes vállalat semmisülne meg, ráadásul rengeteg környékbeli család élete is nehezebbé válna. – Úgy tűnik, mostanra már majdnem mindenki beletörődött abba, hogy ebben az országban egyik pillanatról a másikra tönkre lehet tenni az értékeket következmények nélkül – fogalmazott lapunknak keserűen a társaság egyik alkalmazottja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.