Ha nincs megoldás, tüntetnek a gazdák

Az egy évvel korábbinál jelentősen alacsonyabbak a tejárak.

Tóth László Levente
2015. 05. 05. 7:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tejárak literenként 80 forint körüli szintre mérséklődtek az egy évvel ezelőtti 100-110 forintos szintről. Ez is probléma, de az még nagyobb, hogy nem látszik: meddig csökkenhetnek tovább. Mindenesetre ez még ebben a negyedévben is realitás – mondta lapunknak Istvánfalvi Miklós, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács termelői oldalt képviselő társelnöke. – Magyarországon a közelmúltban már nem csak kisebb tejtermelő járt úgy, hogy nem vették át a tejét, hanem nagyobb is – tette hozzá.

Istvánfalvi Miklós kifejtette: a feldolgozók között vannak olyanok is, amelyek külföldi tejet porítanak Magyarországon, ahelyett hogy itthonit vásárolnának fel. Akad kereskedőlánc – noha közülük többen csatlakoztak a terméktanácshoz, és vállalták a hazai tejtermékek népszerűsítését –, amelyik szlovák UHT-tejet árul, pedig hazait is tudna adni ugyanolyan áron. A terméktanács a hatósági ellenőrzéseket sem tartja megfelelőnek: sok bejelentést tettek áfacsalásokkal kapcsolatban, de nem látják, hogy ennek eredménye lenne.

Arra a kérdésre, hogy mennyire függhet össze a tejárak csökkenése az uniós kvóta kivezetésével, Istvánfalvi Miklós felidézte: a kvótát annak idején azért vezették be az Európai Unióban, hogy nagy piaci problémák esetén ne kelljen az állatokat levágni. A korlátozás megszüntetése kapcsán Brüsszelben is tüntettek egy hónapja, idehaza pedig a terméktanács már két hónapja kezdeményezte a készletek kezelését átmeneti jelleggel.

A kormány várhatóan a héten dönt a terméktanács javaslatáról, amely tej kivonásával járna a piacról májusban, júniusban és júliusban. A kivont mennyiséget porítanák, és vajnak dolgoznák fel, mivel ezek szavatossága hosszabb. A tejtermékeket önköltség körüli áron – azaz a nyers tej felvásárlási árát és a feldolgozás költségét is fedezve – vásárolnák fel a feldolgozóktól, és piacot keresnének az árunak. A kormány elé került egy indítvány arról, hogy a fogyasztói folyadéktej áfáját 18-ról 5 százalékra csökkentsék, illetve hogy a közétkeztetésben magyar tejet, tejterméket használjanak fel.

– Fentiekből következően nyilvánvalóan nem csak a kormány döntéseitől függ, de ha a felvetett problémákra nem találnak megoldást az érdekeltek, tüntetést helyeznek kilátásba a gazdák: sok termelő kénytelen lesz felszámolni az állományát és kiönteni a tejét, mivel nem tud vele mit kezdeni – mondta a terméktanács társelnöke.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.