Hiába büntetnék súlyos milliókra Bajor áldoktorát?

Hatóság elé került a Bajor Imrét is kezelő áldoktor ügye, és bár döntés még nincs, a végeredmény a hasonló eljárások kifutását ismerve sejthető. Ott jártunk a tárgyaláson.

Szabó Emese
2015. 05. 18. 17:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfőn tárgyalta a Gazdasági Versenyhivatal a Bajor Imrét is kezelő Vargha Gyógymód-Metodika ügyét, amely a hatóság előzetes vizsgálata szerint tisztességtelenül népszerűsítette szolgáltatásait, valótlan állításokat tett módszere gyógyhatásáról. Mindez még 2013 januárja és 2014 júliusa között történt: ekkor voltak televíziókban hallhatók és láthatók, lapokban, szórólapokon és a cég honlapján olvashatók a gyanús, finoman szólva túlzó állítások. Ugyan a cég azóta nem hirdet, ígérete szerint pedig ilyet a jövőben sem tesz, ez kevésnek bizonyult ahhoz, hogy a versenytanács az eljárást megszüntesse. Ez abszolút érthető, hiszen Vargháék hirdetései igen sérülékeny embereket céloztak meg: azokat a betegeket, akik a gyógyulás reményéért mindent megadnak és bármit elhisznek.

A hangulat már a tárgyalás kezdete előtt drámai volt: Vargha Zoltán a terem előterében háborgott és védte igazát, már akkor a sajtót kizáró zárt tárgyalást szeretett volna kérni, arra hivatkozva, hogy az ülésen üzleti titkok is elhangozhatnak. A médiával a legnagyobb problémája az volt, hogy rossz hírét kelti. Úgy tűnik, a sajtóval csak akkor nem volt baja, amikor tavaly nyáron Bajor gyógyítójaként haknizott.

A tárgyalásra Varghát ügyvédje mellett Révész Judit Melinda is elkísérte. Az asszony a versenytanácsnak a cég ügyvezetőjeként mutatkozott be, amivel csak egy probléma volt: a hivatalos cégadatok szerint már nem ő tölti be ezt a pozíciót, így jelenleg nem képviselheti a társaságot. Önálló képviseleti joga korábban sem volt, csupán együttes. A cégnyilvántartás szerinti jelenlegi vezetők a tárgyaláson nem tették tiszteletüket, az ügyvéd pedig a versenytanács előtt is kérte a sajtó kizárását.

A jogász Vargha Zoltánnal ellentétben már nem üzleti titokra hivatkozva indítványozta ezt, hanem azért, mert az ülésen gyógyult és kezelt betegek neve – köztük ismert személyeké is – elhangzik majd, ők pedig nem járultak hozzá a nyilvánossághoz. A versenytanács kissé furcsállta ezt az új fejleményt, lévén a cég ilyesmire korábban nem hivatkozott, némi tanakodás után végül engedélyezte a zárt tárgyalást; a sajtó csak az ülés első felében lehetett jelen, nem hallgathatta meg Vargha érveit és védekezését sem.

A hatóság döntésére még egy-két hetet várni kell, addig csak annyi tudható biztosan, hogy ha Vargha nem tudta magát a zárt ülésen tisztázni, akkor a hatóság maximum a tavalyi nettó árbevétel tíz százalékával egyező bírsággal sújthatja cégét. Ez a Vargha Gyógymód-Metodika esetében 12 millió forint maximális büntetést jelenthet.

A Gazdasági Versenyhivatal még tavaly júliusban indított eljárást az akkor még Dr. Vargha Metodika Tudományos Intézet névre hallgató vállalkozás ellen. A cég tulajdonosa, Vargha Zoltán amiatt került múlt nyáron ismételten középpontba, mert a bulvárlapok Bajor orvosaként, gyógyítójaként emlegették. Az áldoktor gyakorlatilag végigrodeózta a sajtót, reklámot kovácsolva abból, hogy a színész tulajdonképpen haldoklott.

Korábban csak keveseknek szúrta a szemét, hogy a cég honlapján szereplő állítások szerint Vargha talpi és lábfeji idegleképeződések ingerlésén alapuló módszerével rossz- és jóindulatú tumorok, áttétes daganatok, nőgyógyászati, vese-, máj- és egyéb ciszták, miómák, agyi katasztrófák, szklerózis multiplex, inkontinencia, meddőség, bénulás és más visszafordíthatatlannak tartott egészségkárosodás egyaránt kezelhető. Mint írták „a gyógyulás, az orvosságfüggetlenség évekre garantálható”. Ezek a finoman szólva gyanús ígéretek mára eltűntek a szolgáltató honlapjáról, de a beteg emberek korábbi hitegetését mindez nem teszi nem megtörténtté.

Varghának nem a tavalyi volt az első látványos szereplése, már három évvel ezelőtt is reflektorfénybe került: a Privát Kopó ekkor nyomozta ki, hogy 1998-ban egy marosvásárhelyi orvosi egyetemnek tulajdonított, ám hamis diplomát nyújtott be a hazai nyilvántartó központhoz, pusztán emiatt nevezhette magát orvosnak. A rostán átment, egészen a bűnügyi magazin cikkének megjelenéséig senkinek nem tűnt föl, hogy megtévesztésről van szó.

A történetben a következő csavar, hogy az orvosdoktori címet bukó Varghának ekkor még volt phd fokozata, legalábbis papíron, ugyanis 2007-ben megszerezte a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen – miután kiderült, hogy jogerősen elítélték közokirat-hamisításért, az egyetem azonnal visszavonta. Ahhoz ugyanis már eleve egyetemi végzettség kellett volna, hogy az áldoktor phd-tanulmányokat folytasson. A kör itt bezárult.

Az külön kérdés, hogy „A Vargha-módszer továbbfejlesztése az extrém terhelésnek kitett állomány teljesítő képességének fokozására” című doktori értekezés hogyan állhatta meg a helyét az akkoriban még Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemként működő intézményben. Az irományt nemrég vette górcső alá Csupor Dezső, a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karának adjunktusa. Mint egészségügyi tévhitekkel, megtévesztésekkel is foglalkozó blogján írja, a munka már csak a publikációs jegyzéke miatt is gyanús: mindössze nyolc írásos közleményt kapcsol a dolgozathoz, ezek közül pedig csupán egy volt a disszertáció beadása idején lektorált folyóirathoz közlésre leadva. A tényleges megjelenésnek azonban már nincs nyoma.

Csupor Dezső egyéb érdekességet is kiderített: azt, hogy a disszertáció idegen nyelvű folyóiratban megjelent cikként egy olyan angol nevű, ám magyar nyelvű orvosi lapban megjelent írást említ, amelynek semmi köze Vargha témájához. Ez nem véletlen, ugyanis a Két olcsó vegyület segíthet a daganatos betegségek legyőzésében című cikket nem Vargha Zoltán írta, hanem dr. Varga Zoltán orvos. A két személynek egymáshoz semmi köze nincs, hacsak azt nem tekintjük annak, hogy Vargha visszaélt Varga munkájával.

Ma már az áldoktor cégének nevében sem díszlik a doktori cím: mint a cégnyilvántartásból kiderül, idén áprilisban Dr. Vargha Metodika Tudományos Intézet Kft. névről Vargha Gyógymód-Metodika Kft. névre keresztelték. Honlapja persze továbbra is a drvarghametodika.hu doménnév alatt fut, de a titulus már magáról a honlapról is eltűnt. Persze vélhetően az áldoktor nem szerényebb lett, hanem tájékozódott a Büntető törvénykönyv ez állításra vonatkozó passzusáról: mint Németh Zoltán László ügyvédtől megtudtuk, az olyan kuruzslást, amelynél az elkövető azt a látszatot kelti, hogy orvos, de valójában nem az, egytől három évig terjedő szabadságvesztéssel lehet büntetni.

Persze a versenyhivatal nem ügyészség és bíróság: hatóságként jelen esetben csak a betegeket vélhetően megtévesztő hirdetések miatt vizsgálhatta Vargha cégét. Az mindenesetre sajnálatos, hogy ugyan több olyan orvosról is tudunk, aki mondogatta, hogy a közvetlenül a Semmelweis Egyetem mellett, kórházak között tevékenykedő áldoktort fel kellene jelenteni, információink szerint egyikük sem jutott eddig a lépésig.

A Vargha Gyógymód-Metodika beszámolóit böngészve kiderül, hogy az áldoktorkodás szép bevételt termelő, ám valahogy mégsem megtérülő tevékenység. Legalábbis erre utal, hogy Vargha vállalkozásának a legutolsó elérhető beszámoló szerint 2013-ban 122 millió forintos nettó árbevétele volt, viszont a cég veszteséges volt: 23 millió forintos mínusszal zárta az évet. Nem mutatnak jól a korábbi évek eredményei sem, ahogyan az sem, hogy jelenleg a vállalkozás saját tőkéje 20 milliós mínuszban van, kötelezettsége pedig 49 millióra rúg. Hatóság legyen a talpán, amelyik egy ilyen cégtől bevasalja az esetleges büntetést.

A tevékenység nem túl fényes mutatóit ismerve ugyancsak rejtély, hogy ha a számok valóban stimmelnek, akkor Vargha két fia miért látott fantáziát abban, hogy apjuk nyomdokába lépve győri, kecskeméti, pécsi, szegedi és dunaszerdahelyi rendelővel útjára indítsa a Vargha Terápia nevű szolgáltatót. Utóbbi, bár módszerei szinte ugyanazok, mint a most eljárás alá vont cégéi, a megtévesztő reklámjai pedig nyilván hajthattak hasznot a malmára, anyagilag nem felelős értük. Ennek oka, hogy más vállalkozások állnak mögötte.

Utóbbi nem derül ki egyértelműen a szolgáltató honlapjából, lévén cégnév egyáltalán nincs föltüntetve rajta. Viszont ha kicsit kutakodunk az Opten céginformációs rendszerében, akkor észrevesszük, hogy a honlapon feltüntetett rendelők címe egyezik a Vargha fivérek cégeinek telephelyeivel: a kecskeméti és a szegedi mögött vélhetően a Vargha Gyógyközpont Kft., a pécsi mögött a Vargha Gyógymód Tudományos Központ Kft., míg a győri mögött a Vargha Egészségügyi Központ Kft. áll.

A vállalkozásoknak hivatalosan nincs közük Vargha Zoltán most vizsgált cégéhez, nincs szó leányvállalatokról. A tulajdonosi kör és a vezetés között is csak annyi az átfedés, hogy az egyik cégnek Vargha Zoltán is tulajdonosa. Ezt leszámítva még személyében sem köthető egyik vállalkozáshoz sem. Ugyanez fordítva is igaz: ugyan a Vargha testvérek idén tavaszig tulajdonosai – korábban pedig hosszabb-rövidebb ideig cégjegyzésre jogosultjai – is voltak a Vargha Gyógymód-Metodikának, ma már hivatalosan semmi közük apjuk vállalkozásához. Mindez pusztán azért érdekes, mert emiatt mindegy, hogy a hatóság hogyan és mennyire marasztalja el a Vargha-terápiát elindító és megtévesztő módon hirdető Vargha Gyógymód-Metodikát, a büntetés pedig mennyire behajtható, az eredeti cégtől független vállalkozásokra nem húzható rá a vizes lepedő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.